Mijn werkvakantie in Zweeds lapland bij PineTree lodge (week 1 en 2)

Mijn werkvakantie in Zweeds lapland bij PineTree lodge (week 1 en 2)

10 December 2021 ben ik het vliegtuig ingestapt om op werkvakantie te gaan in Zweeds Lapland. Dit doe ik in het dorpje Särkimukka bij Pinetree Lodge. Dit dorpje bestaat letterlijk alleen uit de lodge. Het aantal inwoners is daardoor ook 4. Johan, Sara en hun 2 kinderen. Daarnaast zijn er nog 180 honden die ook meegeteld worden door ons als inwoners van Särkimukka

Intro dagen en lodge (Seizoens)klaar maken.

De vrijdag dat ik aankwam na een dagje reizen beginnen we met een feestje. Dit is vanwege twee verjaardagen en ideaal om mijn 40 collega’s te leren kennen. Al is het onthouden wel wat lastig na een avondje met een borrel erbij. De dagen erna tot donderdag staan voornamelijk in het teken van de lodge klaar maken. Deze was door een brand in as gelegd en alleen het karkas stond nog. Gelukkig zijn de zweden heel handig en met ons als hulp doen we de laatste lootjes. Een aantal dagen wezen schoonmaken, tillen en spullen in elkaar schroeven. Daarnaast ook de EHBO cursus en informatie over ons werk gekregen. Prima dagen en de sfeer is gelijk goed met de meeste collega’s. Wel zijn de dagen erg kort. De zon komt niet op en je hebt alleen daglicht tussen 10.00 en 14.00 uur.

Werken

Ondanks dat Lapland een fantastische natuur heeft, moet er ook gewerkt worden tijdens de werkvakantie in Zweeds Lapland om de gasten een fantastische vakantie te laten beleven. Mijn werk bestaan momenteel voornamelijk uit de ochtend shift van 7.00 tot 15.00. Hierin verzorgen wij het ontbijt- en lunchbuffet en maken wij het gezellig met o.a. de openhaard en de vele kaarsen. Op de wisseldagen werk het iets anders. Dan gaan we na het ontbijt met ze allen de schoonmaak in om de lodge weer spik en span te hebben voor de nieuwe gasten.

Vrije tijd

Met vrije dagen mogen wij soms mee met activiteiten of ondernemen wij zelf activiteiten. Hierdoor zie ik veel van de omgeving en kan je genieten van de vele activiteiten.

Sneeuwwandelen

Tijdens de introdagen moesten wij even wachten op de leverancier van de meubels. Hierdoor ben ik een uur lang met een collega gaan wandelen in de sneeuw. Ook met sneeuwschoenen aan zakte je gemiddeld 20 centimeter in de sneeuw. Zonder sneeuwschoenen zou dit zeker 80 cm zijn en kan je niet lopen. Ook na een uur waren wij moe maar voldaan! Het is een zwaar wandeling door de besneeuwde bomen.

Langlaufen

Op zaterdag 18 december was mijn eerste vrije dag. Om hier van te genieten met zo veel mogelijk daglicht ga ik 3 activiteiten doen. De eerste is langlaufen. Een parcours van 4 kilometer door het bos heen. Ik ben alles behalve een natuurtalent. Ik ga denk ik 10 keer onderuit en merk dat het verdomd lastig is om uit de sneeuw komen. Wel is het schitterend om het steeds lichter te zien worden.

Tour met de sneeuwscooter en slee naar rendieren

later in de ochtend ga ik mee met een slee achter de sneeuwscooter naar een rendierenfarm. Eerst dacht ik dat ik mee zou gaan met een sneeuwscooter tocht, maar dit was blijkbaar smiddags. De tour door de lapse natuur is werkelijk waar schitterend. Overal besneeuwde bomen en grote witte vlaktes. Al moet ik zeggen dat het wel koud is met -12 achterop een slede. Aangekomen bij de rendieren herken ik de plek van de eerste zaterdag. Hier ben ik al geweest maar nu mogen we binnen de hekken komen. Hier leren wij veel leuke weetjes over de rendieren en hebben wij de kans om op de foto te gaan met deze dieren. Na een uur bij de rendieren en een lekkere bessensap met stukje gedroogde rendier is het tijd om terug te gaan naar de lodge

Sneeuwscooter tour

Als laatste van deze dag ga ik mee met een sneeuwscootertour van 2.5 uur. De bossen en vlaktes zijn al snel heel donker maar met de grote lichten is het gaaf om doorheen te rijden. Zeker op de open vlaktes kan je vrij hard rijden met deze sneeuwscooters. Omdat het ook mijn eerste keer was, ging ik niet harder van 65 km/u. Gedurende de rit gebeurde er ook nog (achteraf) grappige dingen. Zo zakte een stel een klein stukje door het ijs. Hier was water op het ijs gekomen en de toplaag weer dichtgevroren. De onderste laag is gelukkig dik genoeg waar je niet doorheen zakt en De mensen waren ongedeerd en niet nat en de sneeuwscooter deed het ook nog, dus konden wij weer op pad. Niet veel verder dacht een Nederlands stel dat de bocht niet voor hun telde en reden hun sneeuwscooter tegen een dode boom. Geen gewonden alleen staat er nu een boom minder in Lapland.

Een dag met de slede honden op pad

Dinsdag 21 december had ik weer een andere vrije dag. Deze dag ga ik mee met Rinky Tinky zoals het in de lodge genoemd wordt. Een dag voor mensen uit Groot Brittannië die alles van Lapland ervaren in een dag. Zo kunnen ze onder andere sneeuwscooter rijden, de kerstman zien, met sneeuwschoenen lopen en met onze honden een rondje rijden. Dit doen de hondentrain(st)ers en ze hebben iemand nodig voor allerlei hulp. Zo begon de dag met de team bij elkaar te zetten, oefen rondjes rijden waarbij ik mee mocht omdat het team wat meer gewicht op de slee nodig had. Gedurende de dag moest ik de mensen verdelen en naar de sledes begeleiden, zorgen dat het kampvuur aan blijft, helpen als er iets gebeurde en af en toe met Vega wandelen. Dit was namelijk een extra sledehond die wij meenamen die de kinderen konden aaien. Een heerlijke dag buiten in -27 met de husky honden.

Ijsbuggy rijden

Een keer na mijn werkdag was het mogelijk om te gaan ijsbuggy rijden. Zo gezegd zo gedaan en ging ik het parcour af. Eerst een slalom, daarna een 8 rijden, op tijd proberen te stoppen en daarna vol gas op ijs weer weg rijden. Als laatste proberen een donut te maken. Vooral de donut is erg lastig op glad ijs en lukte mij niet echt. Daarnaast is alless op het ijs vrij lastig om te doen maar wel een gave ervaring.

Noorderlicht zoeken

Het voordeel van 20 uur donker per dag en dat mijn werk voornamelijk in de ochtend is, is dat de kans op het noorderlicht soms vrij groot is. Wij hebben hier een app voor zodat wij kunnen zien of het nut heeft om naar buiten te gaan. Ondanks deze app kan het soms uit het niets als nog verschijnen. Zelf heb ik op het moment van schrijven al 4 avonden het noorderlicht mogen aanschouwen. Dit is en blijft een fantastisch natuurfenomeen, bekijk de foto’s maar.

Op vakantie naar lapland

Wil je zelf een keer naar (Zweeds) lapland toe komen en niet naar een groot toeristisch oord gaan? Bekijk dan eens de reizen bij Nordic.nl Zelf zit ik in Pinetree lodge en dat zijn deze reizen van Nordic die erheen gaan. Liever ergens anders heen in Zweeds en Fins lapland? Bekijk dan de aanbiedingen van tui.nl, Sawadee en Voigt travel

Op reis met Johnno volgen.

Wil je mij volgen en veel foto’s zien op social media? Volg mij dan op Instagram en Facebook. Daarnaast kan je hier meer lezen over alle belevenissen in Zweeds Lapland

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.