Werken als propper en Kelner op Mallorca - Op reis met Johnno

Werken als propper en Kelner op Mallorca

Ieder jaar gaan er duizenden jongeren op zomer vakantie naar Mallorca. Zelf ben ik 3 jaar op vakantie geweest op Mallorca. Doordat het zo leuk was, ben ik twee jaar werkzaam geweest in een kroeg op Mallorca. Veel jongeren hoor je tijdens de vakantie dat het fantastisch moet zijn om in een kroeg of discotheek te werken. Ik kan je vertellen, dat is het ook. Hieronder lees je mijn ervaring en tips voor het werk op Mallorca.

Werken als propper op Mallorca

Proppers, iedereen kent ze wel. Ze staan bekend als die “vervelende” mensen die ervoor moeten zorgen om een kroeg, discotheek of restaurant vol te krijgen. Je krijgt tijdens het werk veel te horen dat het toch geen nut heeft of dat mensen zelf wel bepalen, waar ze wat gaan drinken. Tijdens mijn maand als propper vond ik het juist onwijs leuk om de hele kroeg vol te praten.


Samen met een collega probeer je ieder koppel of vriend(in)nen groep op een ludieke manier te overtuigen om bij jouw kroeg wat te drinken. Doordat ik, samen met mijn collega, niet de standaard zinnen “Zin om te zuipen”, “Wat kan ik voor je inschenken” en “Wat ga je doen vanavond” gebruik, lukte het ons vaak om de kroeg vol te krijgen. Hierdoor maakte wij het werk voor onszelf ook erg leuk. De beste acties om mensen aan te spreken zijn ludieke acties die op hun kleding of acties slaan. Hierdoor zien ze dat het niet een standaard verhaaltje is.

Voor- en nadelen

Als propper werkzaam zijn in Mallorca heeft vele voordelen en een aantal nadelen. Hieronder lees je ze op een rijtje.

Voordelen

 • Je bent werkzaam in een vakantieland waar je iedere dag nieuwe mensen spreekt.
 • Je bent vroeger klaar met werken dan je collega’s in de bar/discotheek waardoor je zelf kan gaan stappen of en borrel doen met de gasten in je bar/discotheek.
 • Je kan veel gekkigheid doen om mensen over te halen om naar binnen te gaan.
 • Heel goedkoop of gratis drinken.
 • Veel mensen herkennen je op straat of stand waardoor je altijd iets leuks met gasten kan doen als je vrij bent.

Nadelen

 • Je hoort veel afwijzingen dat mensen ergens anders heen willen.
 • Je werkshift zijn verdeeld in 2 of 3 uur s middags en 5 of 6 uur ’s avonds/ ’s nachts. Waardoor je s middags niet kunt uitkateren.
 • Je werkt 7 dagen per week.

Werken als kelner op Mallorca

Wanneer de gasten op het terras zitten of de kroeg in komen, moet de kelner gaan werken. In de kroeg bezorg jij de mensen drinken aan tafel of op de dansvloer. Daarnaast zorg je ervoor dat ze niet na één drankje weer naar buiten gaan. Hierdoor haal je gepaste geintjes met ze uit, vertel je leuke uitjes wat te kunnen doen en bezorg je ze zo snel mogelijk hun drinken. Vooral de gesprekken met gasten die al aan tafels zitten worden gewaardeerd. Hierdoor kwamen diverse gasten terug naar de kroeg voor mij. Die gesprekken gaan voornamelijk over koetjes en kalfjes, maar zolang je geïnteresseerd bent in de gast. Voelt hij of zij zich speciaal.

Voor- en nadelen

Ook aan een kelner zitten voor en nadelen. Al vond ik het werk als kelner leuker dan het werk als propper.

Voordelen

 • Je bent werkzaam in een vakantieland waar je iedere dag nieuwe mensen spreekt.
 • Je kan veel gekkigheid doen om mensen in de kroeg te houden.
 • Heel goedkoop of gratis drinken.
 • Veel mensen herkennen je op straat of stand waardoor je altijd iets leuks met gasten kan doen als je vrij bent.
 • Je werkt 8 uur achter elkaar waardoor je overdag vrij bent.

Nadelen

 • Je bent klaar met werken wanneer de kroeg dicht gaat. Hierdoor kan je na je werk maar stappen in een beperkt aantal clubs.
 • Je werkt 7 dagen per week
 • Je loopt soms door hele drukke kroeg, waardoor je sterk moet zijn om je dienblad niet te laten vallen.

Hoe kan je solliciteren om op Mallorca te werken?

Als je wilt werken op Mallorca moet je eigenlijk in Nederland al solliciteren. In de maanden december en januari komen de vacatures op de facebookpagina’s van de barren en discotheken. Hierna ga je een sollicitatieronde in en hoor je een week later of je bent aangenomen. Is de sollicitatierondes al gesloten? Gedurende het seizoen zijn er vaak mensen die het niet meer trekken en hierdoor naar huis toe gaan. Dat betekend dat er per direct en plaatse vrij komt. Je kan via Facebook altijd vragen of er plekken vrij zijn. Zelf heb ik gesolliciteerd terwijl ik in mei op vakantie was in Mallorca. Na een gesprek van 30 minuten was ik aangenomen en kon ik zeven dagen later beginnen met werken. Ik moest nog even afstuderen in Nederland namelijk.

Links naar facebookpagina’s van clubs en kroegen in Mallorca

Wil je vakantie naar Spanje plannen? Bekijk deze handige links voor jouw vakantie naar Spanje

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.