Rondreis Tsjechië en Polen - Praag - Op reis met Johnno

Rondreis Tsjechië en Polen – Praag

Van 6 september 2020 tot en met 27 september 2020) maak ik een rondreis door Tsjechië en Polen. De steden en natuurgebieden die op de planning staan zijn: Praag, Boheems paradijs ( Cesky Raj), Krakau, Auschwitz, Zakopane en het Tatra gebergte. In de onderstaande blog lees je wat ik allemaal beleef tijdens deze rondreis.

Dag 1 en 2: Met de auto van Nederland naar Praag

Vanuit de Bollenstreek stop ik eerst in Twente. Hier woont een vriend die ik heb leren kennen in Australië. Heerlijk speciaal biertjes doen en bijpraten. 7 September verlaat ik Twente en daarbij Nederland om via Duitsland naar Tsjechië te rijden. Na 7 uur rijden, rij ik de Duits Tsjechische grens over en stop bij de eerste benzinepomp om het juiste vignet aan te schaffen. Hier wordt je als toerist gelijk opgelicht. Ik koop een vignet maar kan alleen in briefgeld en euro’s betalen. 1 Euro was volgens het loket 18.50 Tsjechische kronen waard, terwijl de koers op dat moment 25.89 was. Maar ik wil toch verder dus koop het vignet. Achteraf had ik beter 2 benzinestations door kunnen rijden. Aangekomen bij het Plus Prague Hotel/Hostel parkeer ik de auto en ga s’avonds toch even de stad in.

Dag 3: Praag – Oude stadsplein, Joodse buurt, Praagse burcht en de John Lennon Wal

De dag beginnen met een tour door de binnenstad leek mij en Max (Franse kamergenoot) een goed idee. Dus vroeg eruit en met de tram naar het meeting point. Hier aangekomen was er niemand en bleek door corona dat de plek was veranderd. Iets wat vreemd lopen wij naar de andere plek waar ook geen gids komt opdagen. Een Duitse jonge Tobias stond hier ook te wachten op de gids, waarna wij met ze drieën door de stad zijn gaan wandelen.

Oude stadsplein

Het oude stadsplein is een van de mooiste stadspleinen of misschien de mooiste van Europa. Doordat Hitler Praag erg mooi vond, mochten de Duitsers hier niets slopen. Hierdoor is alles nog in de oude stijl en wordt het zo ook gerenoveerd. Op het oude stadsplein heb ik de bekende hotspots gezien zoals de: de astronomische klok, oude stadhuis, tynkerk, sint-Nicolaas kerk, Maria kolom en het standbeeld van Johannes Hus. Vanaf het oude stadsplein lopen we verder naar de Joodse buurt

Joodse buurt

Om toch iets te snappen van de joodse buurt doe ik een toer met een headset. Hij start bij de Pinkas Synagoge. Dit is een van de 5 synagoge die ik ga bezoeken, maar heeft het meeste indruk op mij gemaakt. Op de binnenmuren van de Pinkas synagoge staan namelijk de namen van de Tjechische Joden die zijn vermoord in de tweede wereld oorlog. Dit zijn er ongeveer 78.000. Deze namen worden ook opgenoemd in deze synagoge.

Na deze synagoge vervolg ik doe toer via het oude joodse begraafplaats. Ook dit maakt veel indruk. Op de relatief kleine( 1 hectare) begraafplaats staan ongeveer 12.000 grafstenen. De oudste hiervan dateert uit 1439. In totaal liggen er meer dan 100.000 overleden Joden. Dit komt doordat er gemiddeld 10 personen onder 1 grafsteen liggen en de overleden joden niet mogen worden weggehaald vanwege het geloof. Na de begraafplaats ga ik verder naar de Klausen Synagoge, Ceremonial Hall en de Oud-Nieuw Synagoge. Gezien deze synagoge als museum worden gebruikt, was dit voor mij minder interessant.


Praagse burcht en Sint-Vitus kathedraal met uitzichtpunt

Na de joodse buurt werd het tijd om te gaan lunchen en naar de Praagse burcht met Sint-vitus kathedraal te lopen. Dit ligt op een kleine 1500 meter lopen, maar wel stijl omhoog. De Praagse burcht ziet er onwijs mooi uit, maar doet mij niet denken aan een oud kasteel of burcht. Het lijkt meer op hele mooie en oude woningen. De kathedraal ziet er daarentegen wel heel oud uit. Helaas kan ik er niet naar binnen in de kathedraal vanwege renovaties. Vanaf de burcht gaan wij naar het Sady park. Vanuit dit park heb je een fantastisch uitzicht over de stad en Praagse bruggen.

John Lennon Wal en het Střelecký ostrov park

Na alle foto’s te hebben geschoten van de stad lopen we, via een paar brouwerijen, naar de John Lennon Wal. Na de verschillende muren mat graffiti te hebben gezien in Melbourne, walt deze muur mij tegen. Er is veel overheen geklad waardoor hij niet mooier wordt. Wel is de controversieel boodschap in iedere graffiti terug te lezen. Namelijk: Wees goed voor een andere.


Verder naar het water lopent komen wij bij het Kampa park uit. Vanaf hier hebben wij al een mooi zicht op de Karlsbrug, maar vanaf het Střelecký ostrov park wordt die pas helemaal top. Dit komt omdat dit park onder de naastgelegen brug ligt. Bekijk onderstaande foto’s maar.

Na dit park gaan we wat eten en rustig aan terug naar het hostel. Aan het eind van de dag zijn wij 22 kilometer verder en toe aan wat rust.

Dag 4: ‘Gratis’ tour door het oude stadscentrum, National museum en vesting Vysehrad

De tweede dag in hartje Praag gaan we nogmaals proberen om mee te doen met een gratis toer. Gelukkig komt de toergids deze keer op opdagen. We lopen door het stadscentrum en krijgen de info te horen over alle gebouwen. Zo weet ik nu hoe de Astronomische klok werkt. Hier zijn namelijk verschillende tijden op te zien zoals: De 24 uur tijd. Tijd tussen zonsopkomst en zonsondergang, sterrenbeeld, en welke dag het is. Door de zomertijd, die in de jaren 1300 nog niet was verzonnen, loopt de klok nu een uur achter.

Verder staat er op het plein een ‘oude’ kolom. Nou ja heel oud is deze kolom niet, het is namelijk een kolom die is nagemaakt uit de 15de eeuw. Deze kolom staat er pas enkele weken. Vanwege het katholieke uiterlijk van de kolom willen veel protestanten deze kolom niet in de stad hebben en werd hij tijdens de bouw veel gesloopt. Tijdens de Covid-19 lockdown had de overheid de tijd om hem te bouwen en daardoor staat die nu op het plein.

Vesting Vysehrad

Na de toer van 2.5 uur en veel informatie besluiten we om via het nationaal museum naar de vesting Vysehrad te lopen. Het nationaal museum is weer en erg mooi gebouw. Aangezien er een tentoonstelling gaande is over de Egyptische oudheid, gaan wij niet naar binnen. Aangekomen bij de Vesting Vysehrad proberen wij naar binnen te komen. Aangezien het een vesting is, is dit lastiger als gedacht. Na een half uurtje zoeken naar de juiste ingang zijn we binnen. In deze vesting staat een heel indrukwekkende begraafplaats en de mooiste kathedraal welke ik heb gezien. De gehele kathedraal is aan de binnenkant beschilderd met muurtekeningen. Daarnaast staan er in deze katholieke kathedraal heel veel kapellen en mooie beelden. Bekijk de foto’s maar.

Na weer terug te zijn gelopen naar de stad besluiten we om te relaxen in de Beergarden Riegrovy Sady. Heerlijke biertjes proeven met een uitzicht over de stad.


Dag 5: Strahovsky klooster en brouwerij, kalsbrug, rondleiding oude stadshuis

Alweer de laatste dag in Praag. Doordat we het meeste van de stad al hebben gezien besluiten we om er een rustige dag van te maken. Dat denken we in ieder geval. We beginnen bij het Strahovsky klooster. Dit klooster ligt 3 kilometer buiten het stadscentrum, dus gaan we met de tram. Helaas zijn de meeste gebouwen gesloten vanwege het Covid-19 virus. Het bekendste onderdeel van dit klooster is de brouwerij en gelukkig is de bar daarvan wel open. Ondanks dat 11 uur wat vroeg is voor een biertje, moeten we dit hier toch testen. Na de brouwerij lopen we via een mooi uitzichtpunt terug naar de stad via de Kalsbrug.

De Kalsbrug is de bekende brug met alle beelden uit de 14de eeuw. Als je over deze brug loopt, voelt het niet als een brug aan. Hij is zo breed gemaakt met vele standbeelden dat je, je eerder in een museum bevind. De standbeelden zijn van alle belangrijke personen uit de 14de eeuw en eerder.

Rondleiding oude stadhuis Praag

Na de Kalsbrugs gaat Max naar het sex museum en ben ik alleen in de stad. Ik besluit om naar de top van het oude stadhuis te gaan. Dit kost 250 kronen (10 euro), wat ik eigenlijk vrij duur vind voor een uitzichtpunt. Gelukkig ben ik precies op tijd voor een rondleiding door het stadhuis. Eerst even genieten van het uitzicht en dan het oude stadhuis in. En wat blijkt, dit is zijn geld meer dan waard.

Ik krijg alle uitleg over de astronomische klok en zie de bewegende beelden zelfs van dichtbij. Hierna vervolgen wij de toer naar de huizen naast de stadhuistoren. Vanaf buiten lijkt dit er niet bij te horen, maar binnen loopt alles door en zelfs onder de grond. In de huizen lopen we door diverse kamers met alle historische uitleg van dien. Hetgeen wat op mij het meeste indruk maakte zijn de kamers onder de grond. In de 14de eeuw lagen deze huizen namelijk gelijk aan de grond. Hedendaags liggen deze ongeveer 4 meter onder de grond doordat Praag langzaam is gestegen qua hoogte. De kamers onder de grond waren eerste huizen maar werden daarna gebruikt als gevangenis. Heel bijzonder om te zien.

Na de rondleiding is Max ook klaar met zijn rondleiding en gaan we een Tsjechisch biertje drinken. Dit werd een snel biertje want onze vriendin uit India belde in nood op, dat ze zichzelf had opgesloten in een tuin. Deze lag naast het kasteel dus mochten we de hele stad weer door om haar te bevrijden. De deur was achter haar dicht gevallen en kon vanuit binnen niet open zonder sleutel. Gelukkig konden wij de deur wel openen vanaf buiten. Nadat we hierover veel hebben gelachen zijn we gaan uiteten en sloten we onze 4 dagen in Praag af.


Deze reis gaat verder met de roadtrip naar het Boheemse paradijs (Cesky Raj). Hier ga ik vele kastelen bezoeken en meerdere wandelingen door de nationale parken.

Wil je vakantie naar Tsjechië plannen? Bekijk deze handige links voor jouw vakantie naar Tsjechië

*Dit bericht bevat affiliatie marketing links. De affiliatie links zorgen ervoor dat ik deze website online kan houden. Wanneer u op een link in dit blogbericht van bijvoorbeeld van Bol.com, Tui of Booking.com klikt en iets in de komende dagen boekt of besteld, krijg ik een kleine commissie over het verkoopbedrag zonder dat u hier iets van merkt of voor betaald. Door deze financiële vergoeding vanuit de bedrijven, kunt u alle blogberichten blijven lezen op deze website.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.