Rondreis Tsjechië en Polen - Krakau en Auschwitz - Op reis met Johnno

Rondreis Tsjechië en Polen – Krakau en Auschwitz

Na 8 dagen in Tsjechië te zijn geweest, gaat mijn reis vervolgd worden in Polen. De eerste 5 dagen ga ik naar Krakau, Auschwitz en de zoutmijn Wieliczka. Hierbij slaap ik in het in The Little Havana Party Hostel in het hart van het centrum van Krakau. Het hostel is een erg gezellig hostel, maar als je een goede nachtrust wilt, raad ik aan om een andere accommodatie te vinden in Krakau.

Bekijk hier alle accommodaties in Krakau via Booking.com.

Dag 9. Autorijden naar Krakau en de “sport”bar

Daar gaan we dan, weer een lang stuk rijden. 6 Uurtjes later zou ik in Krakau aankomen. Onderweg bij 3 tolpoortjes gestaan en wat blijkt. Bij de derde staat een Nederlander. Hij gaat ook naar Krakau en slaapt zelf in hetzelfde hostel. Dat wordt gezellig!

Aangekomen in Krakau duurt het 45 minuten om de Poolse medewerker uit te leggen dat ik een 5 dagen parkeerkaart wil. Lang leve de taalbarrière. Gelukkig kunnen we parkeren en gaan we naar het hostel. Ook dit is even zoeken want Google Maps geeft een hele andere locatie aan. De mensen van de Mac Donalds spreken Engels en wijzen ons de weg. Toch wel aardige mensen die Polen. Even Inchecken en samen met Pascal de stad in om te gaan dineren.

Na het diner zijn we terug in het hostel en maken we vrienden met 2 Nederlanders, 1 Italiaan, 1 Fransman en 1 Engelsman. We besluiten de stad in te gaan om een borrel te doen in een bar. Na een aantal proppers te hebben afgeslagen om niet in een stripclub te eindigen lopen we mee met een dame naar een sport bar. Dit blijkt de sport paaldansen te zijn. Helaas alsnog ingetuind. Gezien de meeste nog nooit in zo’n bar te zijn geweest, doen we er toch een aantal borrels. Daarna nog een kleine eigen kroegentocht en zo wordt het toch weer laat.


Dag 10. Citytour Krakau en schieten met echte geweren

Na de gezellige avond van gisteren doe ik ook in Krakau een stadstour. Deze tourgids is iets minder enthousiast als die in Praag, maar maakt er wel een leuke tour van. Zo leer ik weer van alles over de stad en weet waarom er ieder uur een trompet is te horen in een van de torens. Deze waarschuwde vroeger de inwoners voor indringers en is daarbij ooit overleden door een goede schutter met pijl en boog. Voorderest lopen we langs diverse oude gebouwen en eindigen we bij het Wawel kasteel. Een heel mooi kasteel op de Wawel berg met een mega grote kathedraal.

In de middag besluiten we om iets te doen wat niet kan in Nederland. We gaan schieten met echte geweren. Het worden in totaal 50 kogels uit deze wapens: Glock, shotgun, AK-47, revolver en Uzi. Na een uitleg van 8 minuten gaan we samen met de poolse instructeur de schietbaan op. Het enige wat hij zegt is: Good, shoot. Heel veel meer komt er niet uit. Maar wat een ervaring is het om eens met zulke wapens te schieten.

Wil je zelf ook schieten in Polen? Bekijk de aanbiedingen via getyourguide.

Terug in het hostel wordt het voor mij een relaxed avondje want ik wil fit zijn voor de volgende dag. Dan gaan we naar Auschwitz.

Dag 11 Auschwitz

De 11de dag van de rondreis door Tsjechië en Polen. Vandaag gaat er weer iets af van mijn bucketlist. Een dag naar Auschwitz. Rond half 12 ben ik bij Auschwitz en ga ik samen met een Nederlands maatje de eerste tour doen door Auschwitz 1. Ik dacht altijd dat er maar een Auschwitz was, maar zijn er 2 gemaakt terwijl er eigenlijk 3 moesten worden gemaakt. Auschwitz 1 is door de Duitsers overgenomen en deels aangebouwd.

Concentratiekamp Auschwitz

Tijdens de tour door Auschwitz 1 loop je door de vele barrakken waar alle gevangenen van de Nazi’s zaten. In het begin waren dit veel Polen, andere hooggeplaatste mensen uit overgenomen landen en Sovjets. Vanaf 1942 begon het naast een concentratiekamp waar iedereen moest werken ook een massa vernietigingskamp voor de joden. In Auschwitz 1 en 2 zijn ongeveer 1.1 miljoen joden en 23.000 gipsy’s vergast.

Tijdens de tour door de barrakken zie je hoe slecht de mensen werden behandeld en hoe ze waren opgesloten met 700 tot 1000 mensen op een kamer. Ongelofelijk om te zien. Het heftigste in de barrakken waren de kamers waar ze alle spullen van de Joden bewaarde om te verkopen. Hier zie je hun protheses, koffers en zelfs afgeschoren haar liggen van de laatste 6 dagen van de oorlog in Polen. Echt onmenselijk dat ze alles verkochten van de joden, zelfs hun haren. Daarnaast zie je ook de overblijfselen van de kannen met gif. Dit gebruikte ze om de Joden te vergassen.

Na de barrakken liepen we over het terrein naar een van de weinige overgebleven gaskamers. Wanneer je over het terrein loopt zie je bij meerdere gebouwen mogelijkheden waar de mensen werden vermoord. Zo is er een muur waar gevangenen voor werden gezet en afgemaakt en meerdere plaatsen waar mensen werden opgehangen. Aangekomen bij de gaskamer is het heel onwerkelijk om deze kamer in te lopen. Het gevoel om door de kamers te lopen waar in een keer 700 tot 1000 mensen werden vermoord, is niet te beschrijven. Samen met de ovens maakt dit maakt zoveel indruk.


Massa vernietigingskamp Auschwitz – Birkenau

Na de gaskamers gaan we per bus naar Auschwitz – Birkenau. Dit massa vernietigingskamp is gemaakt door de Duitsers puur om het joodse ras uit te laten sterven. Hier zie je de vele mensonterende barakken en de treinbanen waar de joden aankwamen per trein. Wie nog leefde werd na aankomst gescheiden. Fitte mannen een kant op en de vrouwen en kinderen de andere kant op. De mannen moesten 2 weken minimaal 15 uur per dag werken waarna ze overleden of werden vermoord, de vrouwen werden binnen 20 minuten vergast. Echt niet te beseffen.

In totaal had Auschwitz – Birkenau de capaciteit om 280.000 gevangen te huisvesten. Dit was onder de meest erbarmelijke omstandigheden. Zo waren er geen kachels, ( -25 graden in de winter) sliepen ze op de grond tussen de ratten, kregen ze 2 keer per dag te eten en drinken en sliepen ze alleen op hun zij omdat het anders niet paste (8 mensen per verdieping). Daarnaast woonde ze in de lucht van verbrande lichamen. Auschwitz – Birkenau had de maximale capaciteit om 16.000 mensen te vermoorden per dag. Doordat ze maar 2.000 mensen per dag konden cremeren in de ovens, vermoorde ze er maximaal 8.000 per dag. Wanneer ze een overschot aan lijken hadden, verbranden de nazi’s deze in het bos!

Wil je zelf ook naar Auschwitz? Regel dit ruim van te voren want Auschwitz is vaak weken van te voren al volgeboekt.
Boek hier je tour naar Auschwitz en Auschwitz – Birkenau met pickup vanuit Krakau!
Boek hier je toegangstickets naar Auschwitz en Auschwitz – Birkenau zonder pickup!

Na de rondleiding over het terrein was het tijd om terug te gaan naar Krakau. In de auto praten we nog na over de dag en beseffen dat dit echt onwijs heftig is geweest wat wij hebben gezien. maar dat het eigenlijk een geschiedenisles is die iedereen eens moet doen.

Dag 12 Het verborgen meer Zakrzowek van Krakau

Na in de ochtend heerlijk te relaxen ga ik in de middag, met 3 Nederlanders, naar een meer in de stad Krakau. Het meer Zakrzowek is eigenlijk verboden om te betreden, maar iedereen doet het. Met de kans op een boete gaan wij ook het terrein op en komen we al snel aan bij het meer. Dit meer is hier per ongelijk gemaakt door gravingen. Deze waren op de verkeerde plaats gedaan en daardoor wordt er niets meer mee gedaan. Wij duiken het water in en bevriezen daarbij bijna. Het water is heel schoon en helder maar steen koud.

Na de duik besluiten we om een rondje te lopen langs het meer, of ieder geval te kijken hoever we komen. Aan de rand van de kliffen is het uitzicht op het meer nog veel mooier en merken wij hoe groot dit meer is.

Terug bij het hostel knappen wij onszelf op een gaan we uiteten en naar een pubcrawl. Blijkbaar kan dit allemaal gewoon nog in Polen. Overal wordt je temperatuur gemeten en moet je met een mondkampje op de kroegen in. Daarna mag die weer af en alleen met bestellen moet die weer op. Het wordt een gezellige avond. Boek hier jouw Pubcrawl in Krakau.


Dag 13 De zoutmijn wieliczka

De vierde en laatste dag in Krakau. Na te zijn bijgekomen van de kroegentocht ga ik samen met Pascal naar de grootste zoutmijn ter wereld Wieliczka. tijdens de tour zie je maar 1% van de mijn. Je daalt naar een diepte van 130 meter onder de grond en loopt ongeveer 2 kilometer in de mijn. In totaal heeft deze mijn 287 km aan schaften en gaat die tot ruim 300 meter onder de grond.

In de zoutmijn zijn niet alleen maar kamers gemaakt om zout te winnen maar ook veel voor het dagelijks leven. Zo zie je meerdere kappellen, normale kamers en uitleg hoe het leven er toen de tijd uitzag. Ook de oude systemen om het water weg te krijgen uit de mijn. Want water en zout stort in. Helaas was onze Poolse toutgids niet zo goed te verstaan waardoor ik alleen al het moois uit de mijn heb kunnen zien, zonder uitleg.

Wil je ook naar de Wieliczka zoutmijn? Voorkom teleurstellingen en boek je ticket online.
Boek hier je ticket met transfer naar de Wieliczka zoutmijn.
Boek hier je ticket zonder transfer naar de Wieliczka Zoutmijn.

Na de zoutmijn gaan wij terug naar Krakau. Op aanraden van Ana uit het hostel gaan we eten bij de bierbrouwerij C.K. Browar. Een mixgrill en 6 verschillende biertjes voor nog geen 20 euro. Deze laatste avond gaan wij dus heerlijk genieten van de Poolse keuken.

Na Krakau ga ik verder naar Zakopane. Dit kleine Poolse stadje ligt in het dal van de Hoge Tatra gebergte en hier ga ik meerder dagen hiken.

Wil je vakantie naar Polen plannen? Bekijk deze handige links voor jouw vakantie naar Polen

*Dit bericht bevat affiliatie marketing links. De affiliatie links zorgen ervoor dat ik deze website online kan houden. Wanneer u op een link in dit blogbericht van bijvoorbeeld van Bol.com, Tui of Booking.com klikt en iets in de komende dagen boekt of besteld, krijg ik een kleine commissie over het verkoopbedrag zonder dat u hier iets van merkt of voor betaald. Door deze financiële vergoeding vanuit de bedrijven, kunt u alle blogberichten blijven lezen op deze website.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.