3 Dagen wandelen in het Poolse Tatra gebergte. Lees alle tips op te hiken

Rondreis Tsjechië en Polen – Drie wandelingen in het Hoge Tatra gebergte van Polen

De vierde stop van deze rondreis wordt Zakopane. Een onbekende en kleine stad in Polen in het Hoge Tatra gebergte. De Hoge Tatra’s liggen in het Tatra nationaal park en heeft bergtoppen tot ruim 2500 meter hoogte. In dit gebergte ga ik meerder dag wandelingen maken.

Dag 14. Rijden naar Zakopane en boodschappen doen

Na 5 dagen in Krakau te zijn geweest, ga ik naar Zakopane. Het is 113 kilometer rijden maar er staat een tijd van 2 uur en 15 minuten voor. De snelweg wordt al snel ingewisseld voor landweggetjes en blijkbaar ben ik niet de enige die naar Zakopane wil. Er staat veel file, maar ook in de file is het uitzicht alvast mooi.

Aangekomen bij mijn hostel Good Bye Lenin parkeer ik de auto en doe gelijk wat navraag over de mogelijke wandelingen. Gezien dit pittige wandelingen zijn van 10 tot 30 kilometer is het belangrijk om mij goed in te lichten en voldoende eten en drinken mee te nemen. Op naar de plaatselijke supermarkt voor eten, drinken en barbecue vlees. Zaterdag is namelijk barbecue avond bij het hostel! Een hele gezellige avond waarbij je iedereen goed leert kennen met een uitzicht op de bergen. De barbecue duurt alleen niet tot laat want de dag erna gaat iedereen flinke wandelingen maken. Toch wel even anders als de borrelavonden in Krakau.

ReizenReizen

Wil je naar het beste hostel van Zakopane? Bekijk het hostel Good Bye Lenin hostel.

Dag 15: Wandeling één in het Hoge Tatra gebergte: De Sawrat bergpas en de 5 meren route

Half 7 gaat de wekker waardoor ik om 7 uur klaar ben om te beginnen aan een van de mooiste wandelingen in het Hoge Tatra gebergte. Samen met mijn wandelmaatje hoorde wij gisteren bij de barbecue al dat het een pittige wandeling zou zijn van 18 kilometer en ongeveer 8 uur. Achteraf werd dit 31.5 kilometer en 10 uur. Maar hij is het waard. De route is bekend om de mooie bergpas Zawrat en de 5 schitterende bergmeren. Daarnaast zijn er nog kleine meren die je ook ziet tijdens deze wandeling. Opvolgend gaan we naar de volgende hoogtepunten tijdens deze wandeling:


  • Bergmeer Czarny Staw
  • Bergmeer Gąsienicowy Staw
  • Bergpas Przelecz Zawrat (2213 meter)
  • Bergmeer Zadni Staw Polski
  • Bergmeer czarny staw polski
  • Bergmeer wielki staw
  • Bergmeer predni staw
  • Waterval wielka saklawa.

Bergmeren Czarny Staw en Gąsienicowy Staw

Om 7 uur vertrekken we naar ons beginpunt bij de Entree Kuznice. Na 45 minuten lopen en de eerste 3 niet geplande kilometers zijn we er. Nu gaat de wandeling naar Zawrat beginnen. Wij starten met de gele route welke in 1.5 uur al flink omhoog loopt. Onderweg krijgen we wel fantastische uitzichten cadeau. Het pad bestaat voor namelijk uit grove stenen waardoor je goed moet opletten dat je niet valt. Nadat de gele route overgaat in de blauwe komen we na 1 uur aan bij het eerste bergmeer. De Czarny staw.

Na hier te hebben gerelaxt en een aantal foto’s hebben genomen gaan we verder de bergen in. Al snel gaan we echt klimmen en moeten we naast onze voeten ook je handen gebruiken om te klimmen. Na een kleine klim zien we het tweede en veel kleinere bergmeer Gąsienicowy Staw.

Bergpas Przelecz Zawrat en Bergmeer Zadni Staw Polski

Bij dit tweede bergmeer zien we in de verte en hoogte een aantal mensen heel enthousiast een berg beklimmen. Al snel denken wij dat dit nooit onze route kan zijn, want we hebben geen veiligheidsgordel of iets mee. Hoe verder we van het meer aflopen, hoe dichter ook wij bij de start van de klim naar de top aankomen. Qua afstand moeten we maar een klein stukje, maar het gaat stijl omhoog. We gaan dus echt deze berg beklimmen. Met behulp van handen, voeten en een ketting klimmen wij onszelf omhoog. Het duurt bijna 2 uur voordat wij vanaf het bergmeer op de top zijn. Maar wat een FANTASTISCHE (en levensgevaarlijke) klim is dit.


Het uitzicht daarnaast op deze top is ook adembenemend. Aan de ene kant zie je het dal waar wij uit komen. En de andere kant zie je vele bergtoppen en het meer Zadni Staw Polski. Even lunchen en genieten van dit magische moment na al 5 uur te hebben gelopen.

Na de lunch lopen hoeven wij voornamelijk nog maar te dalen. Wel zo lekker voor de bovenbenen. Het eerste lange stuk lopen bij om dit het meer Zadni Staw Polski heen. Om dan bij een ander uitkijkpunt op de onderste bergmeren te komen.

Bergmeren czarny staw polski, wielki staw en predni staw

Aangekomen bij het uitkijkpunt zien wij de 4 meren voor ons liggen in de verte. Omheind met de hoge bergen van het Tatra gebergte geeft dit echt een sprookjesachtig gevoel. Na hiervan genoten te hebben, wandelen we verder naar beneden. Want hoe snel en stijl het omhoog gaat, gaat het niet naar beneden. Het pad lijkt op een hele lange trap met veel ongelijke treden. Hierdoor is het echt afdalen maar is doorlopen er niet bij.

Aangekomen bij het laatste bergmeer kunnen wij ook bij het water komen. Heerlijk even de handen door het water en daarmee je hoofd afkoelen met dit koude bergwater.


Waterval wielka saklawa

Na deze stop beginnen wij aan de laatste afdaling van 3 uur. Zonder dat wij het wisten komen we langs een waterval. Deze bestaat uit 2 delen en heeft een fraai gezicht. Het riviertje wat volgt uit de waterval volgen wij de hele tijd naar beneden totdat wij bij het parkeerplaats aankomen. Het was overigens erg handig dat deze rivier naast ons liep, aangezien mijn water halverwege op was en ik kon vullen met bergwater. Wat is dat heerlijk water.

Aangekomen bij de parkeerplaats zijn wij bekaf en gaan we met de bus terug naar het hostel. In plaats van eten halen bij de supermarkt zijn we zo kapot na 31.5 kilometer en 10 uur wandelen in het Hoge Tatra gebergte, dat we beslissen wat te eten bij een restaurant en daarna heerlijk te gaan chillen bij het hostel.

Benieuwd naar meer informatie, route en tips over deze wandeling? Bekijk deze blog over de wandeling naar Zawrat en de 5 bergmeren.

Dag 16: Wandeling twee in het Hoge Tatra gebergte: Nosal en Wielki kopieniec bergen.

Na gisteren een lange en zware wandeling gelopen te hebben. Ga ik vandaag voor een rustigere wandeling. In het hostel zeggen ze dat het 1.5 uur naar Nosal (1206m), dan 1.5 uur naar Wielki kopieniec (1328m) om vervolgens in 1.5 uur terug te lopen naar het hostel (900m). Bij elkaar 4.5 uur uitlopen na de wandeling van gisteren.


Wandelen naar de top van de berg Nosal

Vanaf het hostel naar Nosal is 1.5 uur omhoog lopen over een gemakkelijk pad voor poolse begrippen. Overal liggen stenen en kiezenstenen waarbij je moet oppassen waar je loopt. Het laatste stukje was weer echt klimmen zoals gister, maar dit is gelukkig maar 15 meter. Aangekomen op de top is het een perfect uitzicht en een mooi plekje voor lunch.

Van de Nosal berg naar de Wielki kopieniec berg.

Op de top van de Nosal berg ben ik bijgekomen om terug te lopen naar de Wielki kopieniec berg. Waar je de weg omhoog in 50 minuten doet vanaf de splitsing, loop je dit naar beneden in 25 minuten. Vanaf de splitsing weer het nieuwe gedeelte in en stijl omhoog lopen. Ook dit pad is goed begaanbaar en vereist weinig klimmen. Wel is die een stuk steiler dan de Nosal berg. Na 1.5 uur kom ik aan op de top van de Wielki Kopieniec berg. Weer resulteert dit in een fantastisch uitzicht op de Tatragebergte en zie je de stad Zakopane liggen.

Lees tip! Lees meer tips en foto’s over de wandeling naar Nosal en Wielki kopieniec

Na ook op deze top te hebben genoten van het uitzicht, is het tijd om aan de afdaling te gaan. Deze afdaling is een stuk minder stijl dan berg op en loopt daardoor veel beter. Zeker na de wandeling van de dag ervoor is dit erg fijn. Helaas gaat de terug weg niet geheel via het Nationaal park waardoor ik minimaal 30 minuten langs een snelweg loop. Bij terugkomst in het hostel ben ik een van de eerste thuis en spelen we kaartspelletjes totdat de barbecue klaar is.

Dag 17: Wandeling 3 in het Hoge Tatra gebergte: Meren Morskie oko en Czarny Staw

Een nieuwe dag, een nieuwe hike. Vandaag ga ik samen met een Nederlander, Duitse en Maleisische naar het bekendste en toeristische meer van het Poolse Tatra gebergte. De Morskie Oko en omdat we er toch zijn, gaan we ook naar Czarny Staw want deze ligt maar 30 minuten verderop.


Wandelen naar Morskie Oko en Czarny staw

Bij het hostel waren we al gewaarschuwd voor de saaie weg naar Morskie Oko. De vorige 2 dagen was het veel klimmen, hike en oppassen voor de losliggende stenen. Nu is het 11 kilometer omhoog lopen op een asfaltweg. Een stuk minder spannend, maar wel lekker voor de voeten. Na een kleine 3 uur lopen komen wij aan bij Morskie Oko. Ook dit meer is weer mooi om te zien. Helaas zijn we er samen met nog ongeveer 1000 mensen.

Om naar Czarny Staw te komen moeten we om het meer Morskie Oko lopen. Hierdoor zien we gelijk het meer vanuit verschillende punten. Hoe verder we lopen hoe rustiger en leuker het wordt. Na her en der wat foto’s te hebben gemaakt, gaan we klimmen naar Czarny staw. dit meer ligt 200 meter hoger dan Morski Oko en gaat alleen met een stijl pad omhoog. Een stuk uitdagender en leuker om te doen.

Lees tip! Lees meer over de wandeling en tips naar Moskie Oko

Na een heerlijk uurtje te hebben gezeten bij Czarny Staw gaan we terug naar het beginpunt half uurtje dalen naar Moskie Oko dan een half uur rond het meer lopen om de laatste 2.5 uur via het asfalt weer naar de bus te lopen. Eind van de dag staat de stappenteller toch op 27 kilometer en is het tijd om te barbecueën bij het hostel.

Dag 18: Relaxen in Zakopane

Deze dag zou ik eigenlijk terug naar Tsjechië gaan, maar omdat Nederland Tsjechië op code oranje heeft gezet beslis ik om nog een dag in het hostel Good bye Lenin te blijven en de stad Zakopane te ontdekken. Zakopane is een van de kleinste steden van Duitsland. Met maar 28.000 inwoners is het eerder een groot dorp dan een kleine stad. Zakopane heeft een gezellig centrum waar je allemaal wandelproducten en souvenirs kan kopen.

Na 5 dagen in Zakopane te zijn geweest is het tijd om terug naar Nederland te gaan. Helaas mag ik ook nog niet overnachten in Duitsland waardoor ik besluit om in Boleslaviec te overnachten. Dit ligt op 6 uur rijden van Zakopane en 7 uur van de Nederlandse grens. Mocht je daar een pension zoeken, raadt ik het Noclegi16 aan. Een uur voordat je aankomt bij Boleslaviec is er een mooi kasteel. Dit is kasteel Ksiaz en een ideale stop om toch wat leuks te doen deze dag.

Wil je meer weten over de wandelingen in het Tatra gebergte van Polen, of heb je nog andere aanbevelingen? Hoor ik dat graag in een reactie op deze blog.

Wil je vakantie naar Polen plannen? Bekijk deze handige links voor jouw vakantie naar Polen

*Dit bericht bevat affiliatie marketing links. De affiliatie links zorgen ervoor dat ik deze website online kan houden. Wanneer u op een link in dit blogbericht van bijvoorbeeld van Bol.com, Tui of Booking.com klikt en iets in de komende dagen boekt of besteld, krijg ik een kleine commissie over het verkoopbedrag zonder dat u hier iets van merkt of voor betaald. Door deze financiële vergoeding vanuit de bedrijven, kunt u alle blogberichten blijven lezen op deze website.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.