Tips voor 3 dagen in het Boheems paradijs (Cesky Raj) van Tsjechië

Rondreis Tsjechië en Polen – Boheems paradijs, Cesky Raj

3 Dagen in het Boheems paradijs (Cesky Raj) van Tsjechië. Hier ga ik genieten van de natuur, kastelen en de rotspartijen. Vanuit Praag is het 1,5 uur rijden naar Cesky Raj waardoor ik de eerste dag gelijk het national park in ga. De avonden overnacht ik in het pension Burda in Zd’ar. Een echt aanrader gezien het midden in het park ligt en met € 17.50 per nacht, erg goedkoop is. Wil je zelf ook het Boheems paradijs bezoeken vanuit Praag? Dan is het aan te raden om een auto te huren aangezien alle hoogtepunten in andere gebieden liggen. Zelf huur ik altijd auto’s via Sunnycars. Het voordeel bij Sunnycars is dat de auto’s 100% verzekerd zijn en je geen problemen hebt met (achteraf) extra kosten. Rij je liever niet zelf of heb je maar een dag de tijd? Boek dan een trip via Viator of Getyourguide naar het Boheems paradijs.

Dag 6: kasteel Zámek Hrubá Skála

Het kasteel Zámek Hrubá Skála is het eerste punt waar ik heen rij. Dit kasteel is een van de vele kastelen die ik ga bezoeken in het Boheems paradijs. Aangekomen merk ik gelijk dat je overal parkeergeld moet betalen aan een plaatselijk iemand. Het kost maar 30 Tsjechische kronen (1 euro = 26.5 Tsjechische kronen). Het kasteel blijkt tegenwoordig een hotel te zijn. Helaas kan je hierdoor als toerist niet naar binnen. De buitenkant is daarbij de moeite waard al om te bekijken. Wil je een keer overnachten in een kasteel met een prachtig uitzicht over het Boheems paradijs? Bekijk hier het hotel Hrubá Skalá.


Hike door Hruboskalsko

Na het kasteel Zámek Hrubá Skála te hebben bezocht, besluit ik om hem van een afstand te gaan bekijken. Op Google Maps vind ik Castle Viewpoint en Mary’s rock Viewpont. Vanaf hier zal ik vast een mooi uitzicht krijgen op het kasteel en de omgeving. Na 15 minuten rijden kom ik bij een dame aan, die graag 50 kronen wilt omdat ik mijn auto in dit gebied moet parkeren. Op Google Maps is het nog 10 minuten rijden dus ik rij rustig door. Gezien de boze gezichten van de Tsjechen was dat geen goed idee en rij ik terug en parkeer de auto. Wandelend naar het Google Maps punt ga ik opzoek naar het Castle en Mary’s rock viewpoint.

Via de weg ben ik opzoek naar de uitzichtpinten maar het punt is onvindbaar. In Hruboskalsko national park lopen vele mensen en na een tijdje spreek ik een Tsjechisch stel die mij uitlegt dat Google Maps in Tsjechië alleen werkt voor auto’s en dat je daarnaast Mapy.cz moet gebruiken. Zonder internet is het downloaden van de app niet mogelijk. Hierdoor besluit ik dat het handig is om een aantal foto’s te maken van zijn wandelkaart op Mapy.cz. Gelukkig vind ik hierdoor na 30 min wandelen de route naar de uitkijkpunten. Bekijk de foto’s maar voor het resultaat.

Savonds in mijn Penzion wordt ik gebeld door Milos met de vraag wat ik zaterdag middag doe. Hij wilt graag samen ergens heen en daarna gaan dineren met zijn vrouw en Petra. Heel erg leuk om hun weer te zien na mijn Erasmus tijd in Zweden.


Dag 7: – Kost kasteel, Udolf Plakanek, Drabske svetnicky en bierbrouwerijen

De planning werd door het nieuws van gisteren iets omgegooid waardoor ik ochtends naar kasteel Kost ga. Dit kasteel stamt uit de 13de eeuw en is nooit gevonden door soldaten. Dit komt doordat het verborgen ligt in een dal. Om 10 uur begint mijn rondleiding in het Tsjechisch. Ik snap er niets van maar gelukkig krijg ik een Nederlandse map mee met uitleg. Dit is waarschijnlijk rechtstreeks vertaald met Google translate gezien de vele grappige fouten die erin staan.

Kasteel Kost

In het kasteel gaan we door de 2 binnenplaatsen, de martelkamer, kapellen, kroeg, wapenkamer, huiskamers, paleis en keuken. Vooral de martelkamer, wapenkamer en keuken geven een goede indruk over het leven toen der tijd. De martelkamer was zo gruwelijk dat je blij moet zijn dat je nu leeft en niet toen. Werd een vrouw beschuldigd voor hekserij, was ze ten dode opgeschreven. Ze werd in een zwarte kooi 5 tot 10 minuten onderwater gehouden. Was ze dood, was ze geen heks. Leefde ze nog, was ze een heks en werd levend verbrand. Oftewel ten alle tijden overlijd je. Ook de andere marteltuigen zoals de guillotine, rad des doods, marteltrap en martelschroeven zijn indrukwekkend.

De kleine grotten Skalní byt Barušky

Bij het Kost Kasteel liggen ook de Skalnu byt barusky grotten. Deze groten zijn vrij klein, maar wel leuk om even heen te lopen. Het is namelijk maar 5 minuten lopen naar deze groten.


Wandeling in Udolf Plakanek dal

Het kost kasteel ligt in het Plakanek dal. Aangezien ik het kasteel graag van een afstand wil zien en de omgeving wil verkennen, kies ik een route van 7 km via mapy.cz. Ik merk gelijk dat het perfect werkt en loop al snel door de prachtige natuur in het Plakanek dal. Links en recht torenen de zandsteenrotsen boven de bomen en loop je zelf door het loofbos. Aan het einde van het bos kom ik uit in Vesec. Een klein dorpje met veel oude huisjes. Heel leuk om eens te zien hoe de Tsjechen hier vroeger leefde.

Ruine Drabske Svetnicky

Milos haalt mij smiddags op samen op pad te gaan in zijn regio van Tsjechië. Hij woont namelijk al 5 jaar in het Boheemse paradijs en brengt mij naar een verborgen pareltje. Wij gaan naar de Ruine Drabske Svetnicky. Dit was vroeger een kasteel gemaakt in zandsteen. Gezien zandsteen langzaam vergaat door erosie is er weinig meer van over. Maar de hoge zandsteen rotsen met her en der kamers laten zien dat het vrij groot was. Daarnaast is de hike naar boven erg leuk en het uitzicht fantastisch.

Tsjechische brouwerijen

Na de wandeling ga ik met Milos naar 2 brouwerijen. De Tsjechen drinken namelijk per persoon het meeste beer van de wereld en zijn hier erg trots op. Bijna ieder dorp heeft zijn eigen brouwerij en samen met Milos ga ik naar de beste in de regio. Eerst naar Pivovar Lobec en daarna naar eMBe Pivovar. Bij de laatste brouwerij komt Petra er ook bij en hebben we een hele gezellige avond vol met herinneringen over Zweden.


Dag 8: – Prachovské Skály, Hruboskalsko en kasteel Valdštejn

De laatste hele dag alweer in Cesky raj. Om de bekende zandsteenrotsen te zien, ga ik in de ochtend naar Prachovské Skale. Dit nationaal park is het bekendste en toeristische trekpleister van het Boheems Paradijs.

Prachovské skále

Aangekomen bij de parkeerplaats kost het parkeren 80 kronen en de entree 90 kronen. Vrij duur parkeren in vergelijking met de entree van het park. In het park zet ik de app weer aan en ga de groene route lopen. In totaal 3.2 kilometer waar gemiddeld 3 uur over wordt gedaan. Dit is vrij langzaam vond ik vooraf. Gedurende de wandeling kom ik erachter waardoor het zo lang kan duren. De uitzichten over het Boheems paradijs zijn zo ontzettend gaaf, dat je er lang naar kan blijven kijken. Ook het wandelen zelf gaat niet heel vlot. Je moet veel klimmen en klauteren. Er zijn ongeveer 2300 treden die je moet betreden, sommige gangetjes zijn maar 50 cm breed of hebben een hoogte van 1.50 meter. Maar dit alles is het waard als je op de uitzichtpunten komt. gedurende deze route heb je namelijk 8 stops op de zandsteenrotsen te zien en mooie foto’s te maken.

Hruboskalsko en kasteel Valdštejn

Vanuit Prachovské skále besluit ik om het laatste kasteel op te zoeken. Dit wordt Kasteel Valdštejn. Ik probeer erheen te rijden maar 3 kilometer voor het eind moet ik stoppen en de auto parkeren. Wat blijkt, dit is hetzelfde park als die van de eerste dag. Dit keer rij ik niet verder en ga lopend verder. Ik loop voornamelijk door het loofbos heen en kom na 45 minuten bij het kasteel aan. Helaas is deze rondleiding alleen in het Tsjechisch en is de uitleg op een briefje niet heel interessant. Wel is ook dit Kasteel erg mooi gebouwd en wijkt die veel af van de andere kastelen die ik al heb bezocht.

Na het kasteel is het tijd om terug naar het pension te gaan. Mijn rondreis in Tsjechië en Polen wordt vervolgt in Krakau. Van het Boheems paradijs is het ongeveer 6 uur rijden naar Krakau.

Wil je vakantie naar Tsjechië plannen? Bekijk deze handige links voor jouw vakantie naar Tsjechië

*Dit bericht bevat affiliatie marketing links. De affiliatie links zorgen ervoor dat ik deze website online kan houden. Wanneer u op een link in dit blogbericht van bijvoorbeeld van Bol.com, Tui of Booking.com klikt en iets in de komende dagen boekt of besteld, krijg ik een kleine commissie over het verkoopbedrag zonder dat u hier iets van merkt of voor betaald. Door deze financiële vergoeding vanuit de bedrijven, kunt u alle blogberichten blijven lezen op deze website.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.