Mijn werkvakantie in Zweeds lapland ( week 9 en 10) - Op reis met Johnno

Mijn werkvakantie in Zweeds lapland ( week 9 en 10)

Daar zijn weer twee weken voorbij gegaan en wat gaat de tijd hard hier in Zweeds Lapland. Iedere dag gebeuren er wel speciale dingen of gaan we leuke dingen doen. Zo had ik nooit verwacht dat ik in een ijswak zou springen zonder eerst naar een sauna te zijn geweest. Benieuwd wat er allemaal is gebeurd? Je leest het hier onder

Wandeling met sneeuwschoenen

De eerst vrije zondag ging ik samen met twee collega’s op een toer mee met een sneeuwschoenwandeling. Samen met 6 toeristen gaan wij op pad door de sneeuw en diepsneeuw de bossen in. Tijdens de wandeling verteld de gids leuke weetjes over lapland en de natuur. Daarna gaan wij een wedstrijdje rennen door de diepsneeuw. Dit lukt maximaal 10 meter en dan val je ergens een gat in. De sneeuw is namelijk ruim een meter diep. Daarna weer door met wandelen naar mooie uitkijkpunten met de zonsondergang.

Toga feestje

Wij zijn hier niet alleen maar om te werken en natuur te ontdekken, maar soms ook voor een leuk feestje. Zo zij wij met alle collega’s omgekleed in een toga en gaan eten en drinken. Na een aantal uurtjes kwam ook de karaoke erbij kijken en vonden wij het een tof idee om deze foto met -30 te maken. Ik kan je zeggen, het is vrij fris.

Wandelen naar de rendieren.

Doordat ik vaak pas om 16.00 uur hoef te werken, kunnen wij overdag wat leuke dingen doen. Zo ga ik vaker een stukje wandelen en vandaag gaan we naar de rendierfarm. Dit is dezelfde als waar wij met de sneeuwscooters heen gaan. Alleen zonder gasten is het toch wat relaxter om foto’s te maken. Wat blijkt allen rendieren rennen op ons af omdat de eigenaar te laat was met voeren. Wij geven ze wat voer en hier vechten zij bijna om. Heel tof om te zien

Dode rendieren

De rendieren zijn de inkomsten bron voor de Sami. In Nederland denk je er niet bij na dat er veel dieren geslacht worden voor de consumptie van de mens, maar hier is het vrij duidelijk. Naast de rendierfarm is namelijk een klein gebouwtje met allemaal delen van de rendieren wat ze niet kunnen gebruiken en hangen de huiden tegen gebouwen aan zodat het leer goed blijft. Ook zien wij soms de rendieren hangend aan heftrucks heen en weer rijden. Heel bijzonder om te zien. Let wel op, de beelden kunnen schokkend zijn

Fatbike en hardlopen

Na 3 dagen met sneeuw ga ik met een collega fietsen op de fatbike. Ik dacht dat kan ik wel even doen. Dit resulteerde in 2 minuten fietsen en daarna heel hard lachen. Ik vloog zo van de fiets af. Hierdoor toch maar besloten om wat anders te gaan doen. Mijn maatje loopt soms marathons door de bossen heen, dus die wilde gaan hardlopen. Zo gezegd zo gedaan gaan wij hardlopen door de sneeuw. Iedere stap zak je 15cm weg maar het was wel tof om te doen. Zelfs zo leuk dat ik mijn hardloopschoenen hierheen heb laten versturen.

Sneeuwruimen in de kennel

Door het vele sneeuwval werd er gevraagd of wij willen helpen in de kennels. De honden konden bijna hun huisje niet meer in. Een stevige training van een paar uur per dag. Gezien we het met aan aantal collega’s doen, is het met een paar dagen weer allemaal netjes en kunnen de huskeys weer gemakkelijker de kennels in.

Sneeuwscooter tocht

Een nieuwe collega is aangekomen van uit België en samen gaan wij een dagtocht doen met de sneeuwscooter. Het gaat allemaal vrij soepel totdat we op de grote meren komen en de een na de ander vast komt te zitten. Zelf ook een keer de diepsneeuw in geraakt. Nadat wij weer verder gaan neemt mijn collega het stuur over. Na een aantal kilometer zit ze heerlijk comfortabel achter het steur totdat ze ernaast raakt. Stuur om en we belanden beide in de diepsneeuw. Gelukkig kunnen we erom lachen en is er niets bezeerd. Even verderop staat een sneeuwscooter geparkeerd tegen een boom. Het duurde een uur om hem los te krijgen, maar het lukte door alle mannen en de vrouwen (die alleen aanwijzingen geven). Voorderest lekker verder rijden en heerlijk lunchen. De tocht terug gaat makkelijker en rond 4 uur zijn we terug voor de sauna.

Ijsdippen en sauna

Nouja Sauna, het idee is om eerst het ijswater in te gaan. Raoul heeft een wak gemaakt en na 5 minuten ademhalingsoefeningen gaan we een voor een voor 2minuten het water in. Dit is steen koud, maar doordat je je ademhaling op orde heb, is het eigenlijk prima te doen. De sauna is daarna wel heerlijk warm en gezellig met 10 collega’s.

Dit waren mijn 9de en 10de week in lapland. Ben je benieuwd naar de eerdere weken en mijn vrijetijdsbesteding in lapland? Lees dan hier week 1 en 2, week 3 en 4, week 5 en 6 of week 7 en 8 in Zweeds Lapland. Ben je meer benieuwd naar alle tips over Lapland? Bekijk dan de algemene pagina over lapland.

Wil je zelf een keer naar (Zweeds) lapland toe komen en niet naar een groot toeristisch oord gaan? Bekijk dan eens de reizen bij Nordic.nl Zelf zit ik in Pinetree lodge en dat zijn deze reizen van Nordic die erheen gaan. Liever ergens anders heen in Zweeds en Fins lapland? Bekijk dan de aanbiedingen van tui.nl, Sawadee en Voigt travel

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.