Mijn werkvakantie in Zweeds Lapland (Week 5 en 6) - Op reis met Johnno

Mijn werkvakantie in Zweeds Lapland (Week 5 en 6)

De eerste maand in Zweeds Lapland is alweer over. Wat gaat de tijd snel hier en wat is en blijft het verschrikkelijk mooi. Als je vaker mooie foto’s wilt zien van wat ik meemaak in Zweeds Lapland, volg mij dan op Instagram. Week 5 en 6 in lapland bestaan ook weer uit mooie momenten. Zo was het zo koud dat wij ons eigen sneeuw konden maken, ben ik een volle dag mee geweest op een sneeuwscooter tour en zijn wij met ze alle de bar in gegaan.

Eigen sneeuw maken

Door de kou kan je ook je eigen sneeuw maken in Lapland. Dit ben ik een middag samen met Caroline gaan doen. Het moet onder de -25 graden zijn wanneer dit kan. Daarnaast moet je water koken en snel mee naar buiten nemen en om hoog gooien. Dan krijg je het volgende effect.

Sneeuwscootertour

Nadat ik al een aantal halve dag tours had gedaan met de sneeuwscooter, ging ik op 13 januari mee met een grote groep mannen met de sneeuwscooter. Zij hadden al snel door hoe alles werkte waardoor wij vrij snel door de bossen en over de meren reden. Ik ben meestal de achterste met een tour waardoor je de meeste stukken sneller rijdt dat de andere van de groep om de gaten klein te houden. Zo reed ik vele keren met 50km/u door de bossen en op sommige meren bijna 70km/u. Dat is eerlijkgezegd wel erg hard. Het leukste van deze tour was het laatste gedeelte waar wij door die diepsneeuw heen gingen. Het sturen gaat dan heel moeilijk en ook het gasgeven komt niet boven de 40km/h uit.

Trainingsronde met de husky sledehonden

Zondag 16 januari was mijn andere vrije dag. Normaal zou er een sneeuwscootertour gaan naar de hoogte berg in onze omgeving en een volledige dag met de husky’s op pad. Helaas waren beide niet geboekt en gingen ze niet door. Meer een collega van de Husky team wilde een trainingsronde gaan rijden om een aantal jongen honden te laten trainen met meer ervaren honden. Hierdoor kreeg ik een slee voor mij alleen met 6 husky’s ervoor. Een ruim uur door de bossen gereden van Zweeds lapland. Halverwege moest mijn team wel aangepast worden zodat ze beter zouden lopen en dat ging perfect. Alsof ze weten wat de honden willen. Na tocht nog geholpen om alle honden weer in hun huizen te zetten en daarna tijd om naar huis te gaan.

Polaire stratosferische wolken

Tijdens mijn werk kwam er een ander natuurfenomeen tevoorschijn in de lucht. Het noorderlicht zie ik wekelijks en, hoe raar het ook klinkt, wordt al een standaard natuurfenomeen. Maar vandaag zagen wij overdag Polaire stratosferische wolken. Dit zijn wolken tussen de 12 en 25 km hoogte welke bestaan uit verschillende kleuren. Zo zagen wij een paar wolken met de kleuren, groen, geel, blauw paars, rood en roze. Het is dan ook een soort bevroren regenboog in de lucht. Dit is vrij zeldzaam want dit hebben ze voor het laatste 1.5 jaar geleden gezien

Mountainbiken

Een andere activiteit in Lapland is mountainbiken met de fatbike. Dit lijkt een stuk makkelijker dan wat het is. Ik besloot om een middag te gaan fietsen over een sneeuwscootertrack. Een groot voordeel hiervan is, is dat de route veel is bereden en daardoor vrij hard is. Helaas kon ik met de mountainbike de bergen maar lastig opkomen doordat ik toch te weinig grip had op de achterbanden. Wel was het eens erg leuk om te proberen en wanneer de routes beter zijn ga ik nog eens de fiets op.

De bar

In onze lodge hebben wij ook een bar. Twee avonden in de week werk ik hier. Maar ook op andere avonden ben ik er te vinden. Zo hadden wij een afscheidsavondje van een collega. Met bijna alle collega’s gezellig zitten borrelen en zelfs Guus Meeuwis gezongen tijdens de karaoke. Deze avondjes zijn wel wat duurdere avondjes doordat een biertje hier al snel de 7 euro aantikt. Gelukkig kwam tijdens deze avond ook het noorderlicht weer langs om gedag te zeggen. Dat blijft fenomenaal om te zien.

Dit waren mijn 5de en 6de week in lapland. Ben je benieuwd naar de eerdere weken en mijn vrijetijdsbesteding in lapland? Lees dan hier week 1 en 2 of week 3 en 4 in Zweeds Lapland. Ben je meer benieuwd naar alle tips over Lapland? Bekijk dan de algemene pagina over lapland.

Wil je zelf een keer naar (Zweeds) lapland toe komen en niet naar een groot toeristisch oord gaan? Bekijk dan eens de reizen bij Nordic.nl Zelf zit ik in Pinetree lodge en dat zijn deze reizen van Nordic die erheen gaan. Liever ergens anders heen in Zweeds en Fins lapland? Bekijk dan de aanbiedingen van tui.nl, Sawadee en Voigt travel

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.