Mijn werkvakantie in Zweeds Lapland (Week 15 en 16) - Op reis met Johnno

Mijn werkvakantie in Zweeds Lapland (Week 15 en 16)

Twee nieuwe weken in Zweeds Lapland. Door de vele boekingen en gasten in onze lodge zijn er wat minder mogelijkheden om met huskytours of sneeuwscootertours mee te gaan, maar daarnaast zijn er nog steeds veel leuke dingen om te doen. Zo heb ik mijn eigen lunch gevangen, geknuffeld met puppy’s en ben ik weer gaan langlaufen.

Puppies knuffelen in Tärendö

In een andere lodge van Explore The North zijn 4 puppy’s geboren. Deze puppy’s zijn nu 3 weken oud en wij gaan op bezoek. Samen met Louis rijden we 50 minuutjes naar Tärendö om de lodge daar te bekijken en de knuffelen met de puppy’s, Zien ze er niet mega schattig uit?

Uiteten met collega’s

Dezelfde avond gaan wij met collega’s een avondje uit. Even weg van de lodge en heerlijk dineren bij een Thai (Thai Densai AB) in Pajala. Dit restaurant kan ik zeker aanraden want het eten is er heerlijk en niet duur! Na het eten gaan wij op kroegentocht in Lapland. Dit houdt in dat we voornamelijk een party bus hebben en steeds 30 minuten moeten rijden naar een andere kroeg. Aan het einde van de avond hebben we 3 dichte kroegen gezien en maar in 1 kroeg wat kunnen drinken. Al met al niet een beste kroegentocht ervaring, maar het was wel mega gezellig!

Ijsvissen

Mijn nieuwe kamergenoot Adrian is een Zweed uit Kiruna. Daar studeert hij om visgids te worden. Ik had nooit verwacht dat er daadwerkelijk een opleiding voor zou zijn, maar blijkbaar wel. Samen met Jesper en nog 5 andere Zweden gaan wij vissen op een van de 200 meren rondom Kangos. Hij legt uit hoe alles hier werkt en ik ga toch een proberen om te laten zien dat Hollanders ook kunnen vissen. En wat blijkt na 5 minuten heb ik een Artic char (trekzalm) van bijna 1 kilo aan de lijn. Achteraf blijkt dit ook de enige voor die dag te zijn, dus ik heb veruit het meeste gevangen. Een voordeel hier is dat je de vissen mee neemt en gaat klaar maken. De dag erna hadden wij dus een heerlijke lunch! De dag erna zijn wij ook nog gaan vissen. Toen vingen we meer vissen alleen allemaal te klein om als lunch te dienen.

Noorderlicht

Deze week hebben wij weer het gelukt het noorderlicht vrij vaak te zien. In de eerste week zagen wij hem 4 dagen op rij. Ondanks dat ik het noorderlicht nu al vrij vaak heb gezien, blijft het een heel bijzonder natuurverschijnsel.

Mountainbiken door de sneeuw

Ook deze week ben ik met een andere collega de mountainbike op gegaan. Vandaag zouden we eens wat anders proberen als normaal. Een andere route over meren en via de sneeuwscootertracks. Dit bleek voornamelijk hilarisch te worden want iedere 5 meter zaten we vast in de diepe sneeuw of vielen we om. Na 1.5 uur besloten we om ermee op te houden, want we waren aardig nat geworden door de sneeuw en daarnaast was het fietsen ook niet echt te doen.

Zonnen in Lapland

De afgelopen dagen is ook in Lapland het voorjaar begonnen. Dit betekend dat wij veel meer zon krijgen en dat te temperatuur een beetje schommelt tussen de -10 en + 4. Heerlijke temperaturen om zonder jas buiten te lopen en soms zelfs even in de zon te gaan liggen. Dit is iets wat ik helemaal niet had verwacht in Lapland. Doordat het hier allemaal wit is door de sneeuw, gaat de gevoelstemperatuur in de zon erg hard omhoog. Zo heb ik al een dag gehad met 16 graden in de zon.

Langlaufen

Om heerlijk van de zon te genieten en toch sportief te blijven, ga ik samen met een collega 8km langlaufen. Dit doen we met twee goed gevulde backpacks op zodat we ook een lunchplekje kunnen maken met een kampvuurtje erbij. Door de vorige drie keer langlaufen weer ik al aardig hoe het werkt en ga ik niet onderuit. Dat is toch wel erg fijn! Na 5 km gaan wij op deze plek lunchen. Ziet dit er niet top uit?

De eerste barbecue in Lapland

De dagen worden steeds zonniger en daardoor ook minder koud. Tijdens een wandeling zijn wij een Köta tegen gekomen met een barbecue mogelijkheid. Blijkbaar is dit een openbare barbecue en mag iedereen hier dus gebruikt van maken. Met 4 collega’s besluiten wij om hier een heerlijk avondje te vertoeven. Helaas geen noorderlicht, maar wel een super avond.

Dit waren mijn 15de en 16de week in lapland. Ben je benieuwd naar de eerdere weken en mijn vrijetijdsbesteding in lapland? Lees dan hier week 1 en 2, week 3 en 4, week 5 en 6, week 7 en 8 , week 9 en 10 , week 11 en 12 of week 13 en 14 in Zweeds Lapland. Ben je meer benieuwd naar alle tips over Lapland? Bekijk dan de algemene pagina over Lapland.

Wil je zelf een keer naar (Zweeds) lapland toe komen en niet naar een groot toeristisch oord gaan? Bekijk dan eens de reizen bij Nordic.nl Zelf zit ik in Pinetree lodge en dat zijn deze reizen van Nordic die erheen gaan. Liever ergens anders heen in Zweeds en Fins lapland? Bekijk dan de aanbiedingen van tui.nl, Sawadee en Voigt travel

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.