Mijn werkvakantie in Zweeds Lapland (Week 13 en 14) - Op reis met Johnno

Mijn werkvakantie in Zweeds Lapland (Week 13 en 14)

De tijd gaat hard hier in Zweden en zelfs mijn terugvlucht is alweer geboekt naar Nederland. 20 April vlieg ik naar Nederland om 3 weken thuis te zijn. In de tussentijd is en blijft Zweeds lapland heel erg mooi. Het noorderlicht is weer langs gekomen en ik ben zelfs gaan hardlopen in zweden.

Snowy mountain

Na de vorige keer naar de Snowy mountain te zijn gegaan op een sneeuwscooter met een sneeuwstorm, gaan we vandaag met een heerlijk zonnetje. Een we gaan met nog 2 collega’s die helaas deze week terug naar huis toe gaan. De gehele dag gaat erg goed en daarbij rijdt iedereen heel erg vlot. Hierdoor komen we al snel aan op de berg en kunnen we kijken tot Finsland, Zweden en Noorwegen. Een heel mooi punt met vergezichten. Daarna gaan we langzaam op de weg terug, doordat de gehele groep zo snel rijdt, kunnen wij ook nog 45 minuten door de diepsneeuw heen rijden. Erg tof om eens te doen en te zien hoe een sneeuwscooter dan reageert.

Hardlopen

Hardlopen is geen echte activiteit die te boeken is op onze lodge, maar wat ik zelf doe. Doordat de lucht hier zo schoon is met veel zuurstof en dat het heerlijk loopt op de sneeuw, gaat het fantastisch. Zo goed zelfs dat ik 22 en 28.5 km gelopen heb in 2 weken tijd!

Ijsdippen, sauna & jacuzzi

Na de kilometers hardlopen is het ook fijn om je spieren wat ontspanning te geven. Dat gaat het beste op de Lapse manier. Oftewel eerst het ijswater in van 0.5 graden om vervolgens op te warmen in de sauna en te eindigen met een biertje in de jacuzzi. Dit is het leven waar je gemakkelijk aan kan wennen hier in Zweden

De multi day

Een van de activiteiten wat ik nog niet had gedaan in Zweeds Lapland was de Multi Day. Deze dag bestaat uit een Kennel bezoek, wandelen met de husky pups, een lapse lunch in de Köta en rijden op het ijs in een buggy. Onder leiding van mijn collega Ben gaan wij wandelen met de pups, al zijn de pups van 9 maanden al net zo groot en sterk als volwassen honden. Wel tof om zo eens een hond uit te laten die zelf ook graag wilt wandelen. De lunch was een heerlijke rendier wrap en ook de donuts met de buggy op het ijs waren erg tof om eens te proberen. Je merkt vooral het grote verschil tussen wel of geen grip op het ijs.

Wit noorderlicht

Het Noorderlicht heb ik al vrij vaak gezin in de afgelopen 4 maanden. Maar deze week was er iets speciaals. Normaal begint het noorderlicht met een witte streep wat opeen momenteel geel/groen kan worden en kan gaan dansen. Deze keer bleef het noorderlicht wit en ging dansen. Ook weer iets bijzonders om mee te maken, wel vonden de gasten het minder bijzonder, want het was zonder kleur wat ze graag wilde zien terwijl de foto’s wel groen werden.

Lapse thee maken in een köta

Een middag ging ik met mijn collega een stukje wandelen door de Lapse bossen naar een köta. Een köta is een klein hutje met een vuurplek in het midden. Wij hadden verzonnen om echte dennenthee te maken. Eerst de ketel schoonmaken, sneeuw erin om te laten smelten tot water en vervolgens wat dennentakjes erbij zodat wij thee konden drinken. Nog nooit gedaan, maar het resultaat was voortreffelijk! Wel waren wij de kopjes vergeten waardoor we moesten drinken uit de deksel van de theepot.

Slede honden tocht

Na een hele drukke periode met de huskyhonden, mogen wij als personeel weer mee met de slede honden tochten. Ik ga mee met een volledige dag met de honden. Tijdens een husky tour kan je heerlijk genieten van de natuur en de stilte om je heen. Af en toe moet je eens stoppen zodat de honden hun behoefte kunnen doen en dat kan je genieten van een iets mindere geur van de natuur. Als lunch maken wij een kampvuurtje om te kunnen lunchen. Een lekker broodje met soep. Op de terugweg rijden wij door het heuvelachtige Lapland heen en ook over grote meren. Door de wind zijn deze meren wel erg koud geworden om overheen te rijden. Bekijk de foto’s maar eens.

Dit waren mijn 13de en 14de week in lapland. Ben je benieuwd naar de eerdere weken en mijn vrijetijdsbesteding in lapland? Lees dan hier week 1 en 2, week 3 en 4, week 5 en 6, week 7 en 8, week 9 en 10 of week 11 en 12 in Zweeds Lapland. Ben je meer benieuwd naar alle tips over Lapland? Bekijk dan de algemene pagina over lapland.

Wil je zelf een keer naar (Zweeds) lapland toe komen en niet naar een groot toeristisch oord gaan? Bekijk dan eens de reizen bij Nordic.nl Zelf zit ik in Pinetree lodge en dat zijn deze reizen van Nordic die erheen gaan. Liever ergens anders heen in Zweeds en Fins lapland? Bekijk dan de aanbiedingen van tui.nl, Sawadee en Voigt travel

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.