Mijn werkvakantie in Zweeds Lapland (Week 11 en 12) - Op reis met Johnno

Mijn werkvakantie in Zweeds Lapland (Week 11 en 12)

Na twee weken met bijna alleen maar sneeuwbuien en grauw weer, komt het heldere weer gelukkig weer terug. Hierdoor zie ik deze twee weken vaker het noorderlicht. Daarnaast komen er twee vrienden langs en ben ik daardoor drie dagen vrij. Wij gaan naar Abisko waar we kunnen ijsklimmen op bevroren watervallen! Heel bijzonder om eens te doen.

Kampvuur met noorderlicht

De week begon met een spontaan idee met collega na het werk om een kampvuurtje te maken op een viewpoint voor het Noorderlicht. Nu was het nog vroeg, maar dat mag de pret niet drukken. Eerst 2 kilometer lopen en dan zitten wij in het midden van de bossen. Kampvuurtje maken en wat blijkt als we een foto willen maken, dat het noorderlicht er al is om 18.00 uur. Met zijn vijven zitten we uren te kletsen en borrelen in -25 graden totdat wij het wel zat zijn. Terug naar de bar en toen begon het noorderlicht te dansen, bekijk de foto’s maar.

Sneeuwschoenwandeling met lunch

De dag erna ga ik in de avond met de bus naar Abisko, maar overdag is er nog alle tijd. Hierdoor ga ik samen mijn collega Ellie een stukje wandelen met sneeuwschoenen. Nou ja dat was het idee, we zijn niet verder gekomen dan 500 meter want zelfs met sneeuwschoenen zakken we tot verder dan ons middel weg in de sneeuw. Hierdoor hadden we maar besloten om te gaan lunchen in het bos. Dit ging opzicht prima alleen door de kou, sneeuw en het iets wat natte hout, was het na 1 uur afgelopen en was het eten nog niet helemaal op. Dus terug naar het huisje en daar opwarmen en verder koken. Maar het echte Lapse koken op open vuur is een aanrader voor iedereen!

Noorderlicht fotograferen

Aangekomen in Abisko bij Ruud en Jessica zijn we in de avond gelijk het noorderlicht gaan opzoeken. Dit was een mooi spektakel op een groot bevroren meer. Het voordeel was dat wij met 2 go-pro’s en 2 spiegelreflex camera’s op pad waren en het mooi hebben kunnen vastleggen.

Bevroren waterval en uitkijkpunten Abisko

Het verschil mat Abisko en Kangos waar ik woon is dat Abisko ook echt een wintersport gebied is. Hier kan je dus naast de sledehonden en sneeuwscooter tochten ook gaan skiën, snowboarden enzovoorts. Daardoor zijn er bergen en met bergen en veel water krijg je bevroren watervallen. Dit is heel prachtig om te zien en spekglad om op te lopen. Al is het wel cool om te doen. Want waar in de wereld kan je op een waterval lopen?

Ravijn en mega groot meer in Abisko

In Abisko is ook een ravijn te bezichtigen. Zeker met de sneeuw en bevroren water is dit leuk om langs te lopen. De watervallen zijn ook hier bevroren alleen kan je er niet bijkomen zonder gids. Zelf loop je namelijk bovenlangs het ravijn. Na het ravijn kan je doorlopen naar een groot meer. Dit is zo groot en diep (186 meter diep) dat je de andere kans van het meer geen eens kan zien. Wanneer je midden op het meer loopt voel je jezelf echt in een andere koude wereld.

Ijsklimmen in Abisko

Het hoogte punt waarvoor ik met mijn vrienden naar Abisko was gekomen, het ijsklimmen. Samen met 2 andere backpackster gaan wij om de beurten proberen de top van de 10 meter hoge waterval te bereiken. Het klimmen is heel speciaal. Eest sla je 2 ijsbijlen in het ijs en daarna probeer je je voeten in het ijs te schoppen. Aan je voeten zitten namelijk spikes die je gewicht moeten houden. Langzaam doe je dit steeds verder waardoor je vanzelf aan de top aankomt. Na een aantal keer naar boven en naar beneden te gaan, kan je de vermoeidheid voelen in de armen en benen. Hierdoor sta je soms geparkeerd en kan je niets meer. Voor wie het wilt weten, de 3 dagen erna had ik erge spierpijn.

Snowy mountain

Op donderdag is het dan eindelijk zo ver. Na 2.5 maanden geprobeerd te hebben mee te gaan op snowymountain is dit de dag dat het gaat lukken. Samen met Anna zitten wij op een scooter en Tom is de gids. Daarnaast zijn er 2 stellen mee als gasten. Snowy mountain is een 6 uur durende sneeuwscooter tocht naar de hoogste berg hier in de omgeving. Op die berg kan je Finland, Zweden en Noorwegen zien, als je de top behaald. Doordat het bij ons de gehele dag sneeuwt wordt het zicht steeds slechter en de paden zijn haast niet te zien. Hierdoor gaan wij veel door het losse diepsneeuw heen. Doordat niet iedereen even ervaren is met de sneeuwscooters moeten wij heel vaak de sneeuwscooters uitgraven en weer op het pad krijgen. Ook de lunch in de kota was heerlijk. Broodje hamburger en een beetje opwarmen. Dat opwarmen was achteraf niet ideaal. Door al het uitgraven was je bezweet geworden, dit was bevroren maar door het ontdooien wordt je steen en steen koud. De terugweg rijden we wat snellen om maar 2 uur te laat thuis te komen. Wel komen we een eland tegen in het wild! Deze dieren zie je bijna nooit in onze omgeving! De snowy mountain toer was een avontuurlijk maar hele leuke dag

Mountainbike door de sneeuw

Als laatste activiteit van deze twee weken ging ik met twee collega’s mountainbiken door de sneeuw. De sneeuw was harder en daardoor een stuk makkelijker te fietsen dan 2 weken geleden. De stukjes berg op was nogal pittig en moest soms gelopen worden. Ook de berg af was soms wat lastiger als gedacht. Dit kwam onder meer door de iets was losse snel en weinig grip. Hierdoor belande ik in de diepsneeuw.

Dit waren mijn 11de en 12de week in lapland. Ben je benieuwd naar de eerdere weken en mijn vrijetijdsbesteding in lapland? Lees dan hier week 1 en 2, week 3 en 4, week 5 en 6, week 7 en 8 of week 9 en 10 in Zweeds Lapland. Ben je meer benieuwd naar alle tips over Lapland? Bekijk dan de algemene pagina over lapland.

Wil je zelf een keer naar (Zweeds) lapland toe komen en niet naar een groot toeristisch oord gaan? Bekijk dan eens de reizen bij Nordic.nl Zelf zit ik in Pinetree lodge en dat zijn deze reizen van Nordic die erheen gaan. Liever ergens anders heen in Zweeds en Fins lapland? Bekijk dan de aanbiedingen van tui.nl, Sawadee en Voigt travel

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.