Mijn ervaringen met werken in Australië als backpacker om je 88 en 176 dagen te halen

Mijn ervaringen met werken in Australië als backpacker om je 88 en 176 dagen te halen

Na 2 jaar in Australië gewoond te hebben als backpacker, heb ik bij verschillende bedrijven gewerkt om mijn visum dagen te halen. Hierdoor kan ik nog een derde jaar naar Australië toe. In deze blog lees je mijn verschillende ervaringen met het werken in Australië als: hekkenbouwen voor boeren, station hand op een koeienboerderij van 1 miljoen hectare, barman aan het strand en restaurantmanager in een bierbrouwerij.

Hekkenbouwer (Fencing) in Goondiwindi – Outback Queensland

In mijn eerste jaar ben ik 4 maanden gaan hekken bouwen in de Outback van Queensland. Dit was mijn mooiste ervaring van Australië. Mijn uitgebreide verslag hierover is te lezen in deze blog. Dit kwam niet perse door het werk, maar voornamelijk door de ervaring die mijn baas mij gaf. Mijn salaris was laag, maar inclusief alles wat ik wenste. Zo heeft hij mij leren jagen met honden en wapens, koken als een Aboriginal, slangen leren identificeren, zag ik hele mooie zonsondergangen en vele andere dingen. De vrije tijd als wij kampeerde was dus helemaal top.

Het werk zelf was iets minder interessant. Hekkenbouwen is een zwaar beroep waarmee je met grote machines werkt. Zo hebben ik hekken gebouwd voor een paardenstal, en vele kilometers hekwerk gemaakt met prikkeldraad en gaas. Na 2 dagen weet je hoe het werkt en daarna is het voornamelijk herhaling. Je plaatst de grote palen in de grond en gaat daarna prikkeldraad lijnen uitrijden en plaatst de kleine paaltjes ertussen. Dat is in grote lijnen het werk en in 40+ graden een heel warm klusje maar wel een bijzondere ervaring. Maar door de ervaring om dit werk heen, was het een hartstikke gave ervaring.

Stationhand in de NT – Outback Northern Territory

In mijn tweede jaar ben ik 3 maanden gaan werken bij een grote koeienboer in de Northern Territory. Zijn lang was 1 miljoen hectare ( 1/3 van Nederland) en daarom had hij allemaal vleeskoeien. Dit werk ging mij om de ervaring en uiteraard om een gedeelte van mijn 176 dagen te voldoen. Het leven op een station is een levensstijl op zich. Je gaat tussen 6.00 en 7.00 uur aan het werk en bent rond 16.00 a 17.00 klaar. Alleen op zaterdag werk je maar een halve dag.

De werkzaamheden

Op een station moet je eigenlijk van alles en nog wat doen. Hierdoor krijg je min of meer aan het begin van de week een planning die meestal nog 2 keer wijzigt die week. De werkzaamheden die ik het meeste moest doen was het vangen/opjagen van koeien met auto’s en een buggy en daarna het sorteren van de koeien, hekken controleren en eventueel repareren, waterputten controleren zodat de koeien drinken hebben en het kappen van bomen en bosjes bij de erfgrens zodat vuur niet zomaar over kan slaan. Zoals je leest zijn dat vele verschillende werkzaamheden. Het leukste was het opjagen en sorteren van de koeien. Vergelijk het met real life Mario Kart om de koeien de juiste kant op te krijgen maar dat dwars door bossen in de outback. Het controleren van hekken en waterputten was minder interessant omdat je voornamelijk de gehele dag in de auto zit.

Naast deze werkzaamheden had je ook sommige werkzaamheden de maar soms voorkwamen. Denk hierbij aan boodschappen doen ( 3.5 uur rijden naar de supermarkt en daarna weer terug), bomen en puinruimen na een storm of tornado, auto’s en banden repareren, waterputten repareren of vrachtwagens legen en dat in de hooischuur plaatsen.

Leestip: Wil je weten wat je allemaal moet regelen voor het werk en hoe je een baan als station hand kan vinden? Dat staat Allemaal in deze blog.

Barman in Hopetoun – West Australië

Na 2 banen in de outback voor voornamelijk een gave ervaring, was het tijd om iets te doen waar ik daadwerkelijk goed in ben. Na 4 jaar ervaring als barman moest dit ook wel goed komen. Hopetoun was een klein dorpje aan het strand aan de zuidwest kust van Australië. Het werk als barman is in Australië niets anders als in Nederland, alleen moet alles in het Engels. Zelf is eigenlijk het enige wat ik hier heb geleerd is om alle leidingen schoon te maken en dat Nederlanders efficiënter zijn als Australiers in de Horeca.

Het leuke van de kroeg in Hopetoun is dat er voornamelijk locals in de kroeg kwamen. Hierdoor had je veel te kletsen met ze en leerde je veel over het dorp. Tijdens je werk kan je gezellig met ze kletsen en vaak ga ja voor of na je werk met ze op pad. Het werden mijn vrienden en ging vaak met ze vissen, 4×4 rijden, naar het strand of gewoon een biertje doen. Wil je zelf werken in de horeca in Australië? Vergeet dan niet dat je een RSA moet halen om achter de bar te mogen staan. Alles over het regelwerk voor werken in Australië lees je in deze blog.

Restaurantmanager in Karratha – West Australië

Mijn laatste baan die gold voor de visum dagen was een baan als restaurantmanager in een bierbrouwerij in Karratha. Karratha ligt net zoals Hopetoun in West-Australië alleen zit er wel ruim 2000km tussen. In Karratha was het een stuk warmer en was het werk in een groter bedrijf. Al snel was ik gepromoveerd tot approved manager. Het werk was voornamelijk zorgen dat alle gasten het goed naar hun zin hadden en heerlijk eten en drinken hadden. Anders als in Nederland was er geen tafelservice, maar komen Australiërs het eten en drinken apart bestellen aan de barren en serveer je alleen het eten uit. Dit is naar Nederlandse regels minder gastvriendelijk, maar werk erg makkelijk. Het leuke van werken in de brouwerij is dat je veel nieuwe gerechten mag proeven en dat je veel verteld over de bieren. Zo kon ik voor iedere klant wel een lekker biertje vinden. Dit was ook niet raar met 16 bieren op de tap.

Wat voor mij ook echt wennen was, is dat er nooit gevraagd wordt in Australië of je eten lekker is en of alles goed is. Dit vonden de Australiërs heel bijzonder en ook prettig dat het toch gevraagd werd. Gelukkig ging bijna altijd alles goed. Als manager moet je ook letten op het drankgebruik in de horecagelegenheid. In Australië is dit erg belangrijk en staan er anders grote boetes op. Zo heb ik meerdere keren mensen moeten wegsturen of gezegd dat ze niets meer mochten drinken. Een bijzondere ervaring tijdens dit werk in Australië, is dat ik een king brown slang moest vangen. Deze ongewenste gast kwam ons restaurant binnen en samen met onze crew hebben we heb gevangen en weer vrij gelaten. De collega’s was ook andere positief punt aan het werken hier. We hadden een team met backpackers en Australiërs. Hierdoor deden we altijd leuke dingen op vrije dagen.

Dit waren wij ervaringen met het werken in Australië voor mijn visum dagen. Het vinden van werk in Australië kan soms voor mensen als moeilijk ervaren worden. Dit komt omdat die voornamelijk in de steden blijven. Vind in deze blog alle tips om te werken in Australië. Heb je na het lezen van deze blog nog vragen over mijn ervaringen met werken in Australië? Vraag ze in een reactie en ik leg je alles uit. Wil je ook naar Australië maar vind je het spannend om helemaal alleen te gaan? kijk dan naar een van de starterspacks bij Dutchies Travel. Met mijn kortingscode OPREISMETJOHNNO krijg je nog een leuke korting!

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.