De cradle mountain in Tasmanie beklimmen, lees hier alle tips

De Cradle Mountain beklimmen. Het hoogtepunt van Tasmanië in het Cradle Mountain Lake st clair National Park

De Cradle Mountain is een van de hoogtepunten en tevens een hoog punt van Tasmanië. Met een hoogte van 1545 meter behoort het bij de 6 hoge bergen van Tasmanië. Vanuit Davenport ben je met 1 uur bij het visitors centre van het National Park Cradle Mountain – Lake St. Clair. Tijdens mijn 7 dagen in Tasmanië ben ik samen met 5 andere naar de top van de Cradle Mountain gelopen. Een tocht van 8 uur en 12.6 km. Maar het afzien ( en 2 dagen spierpijn) is het meer dan waard.

Wandeling naar de top van de Cradle mountain

Voordat je aan de wandeling naar de top van Cradle Mountain begint, is het verstandig om informatie in te winnen bij het visitors centrum. Hier hoor je wat je wel en niet mag doen en dat je vroeg in de morgen moet beginnen aan de lange en zware tocht. Om bij de top van Cradle Mountain te komen starten wij bij Ronny Creek. Via Cradle lake en marions lookout gaan wij naar de top. Dit is ook het begin van de bekende overland route van 6 dagen. Op de weg terug gaan we via Lake wills en Lake Dove terug naar Ronny creek.

Ronny Creek

Om 7 uur zijn wij bij het visitors centrum. Hiervandaan vertrekt de shuttle bus naar Ronny Creek. Hier schrijven wij in een boek dat je begint aan de tocht. Mocht je s avonds niet terugkeren, gaan ze je namelijk zoeken. Voorderest is Ronny creek niet zo heel bijzonder. Maar je moet toch ergens beginnen aan de hike naar de top van Cradle Mountain.


Boat shed bij Cradle Lake

Vanaf Ronny Creek loop je een groot gedeelte op een hardboard gemaakte looproute. Dit is ook nodig want alles eromheen ik nat en drasserig. Hierdoor zie je veel planten en bloemen. Als je geluk hebt zie je ook een wombat lopen. Na de drassige start kom je aan bij de natuurlijke paden. Her en der zie je een kleine waterval en kom je aan bij de eerste klim naar de Cradle Lake met een vervallen schuur en boot. Het zicht hier is fantastisch op het berglandschap

Marions Lookout

Vanaf de Boat shed vervolg je de route naar de tweede klim van vandaag. De klim naar marion lookout is vrij pittig. Veel klimmen en klauteren over grote stenen en elkaar helpen waar nodig is. Maar als je boven bent, is de het uitzicht fantastisch. Vanaf hier zie je de top van Cradle Mountain al en om je heen zie je alle meren.

Kitchen Hut en start van de zware beklimming naar de top

Vanaf Marion Lookout loop je via een gemakkelijke weg naar de kitchen hut. De natuur is hier helemaal anders als beneden. Je ziet veel planten die goed gedijen in de rotsen en soms opeens laagstaand water met mos er overheen. Pas op dat je hier niet inloopt, ik kan je verzekeren, je voeten zijn echt nat.


Top van Cradle Mountain

Vanaf de kitchen hut begint de klim naar de top van Cradle Mountain. Dit is geen wandelen meer maar echt klimmen en klauteren over grote rotsen heen. Je volgt wit rode paaltjes die op salon paaltjes lijken. Bij mij werd het opeens bewolkt waardoor er op de top weinig meer te zien was. Door deze bewolking werd het ook gelijk spiegelglad. Erg gevaarlijk dus! Gelukkig heb ik van vrienden de onderstaande foto’s gekregen met het uitzicht vanaf de berg.

Lake Wills

Terug naar Ronny creek volg je een andere route dan de heenweg. Hierdoor kom je langs ander meren. De eerste is Lake Wills. Dit is een klein meer waar niet heel veel te zien is. Als je geluk hebt kan je wel een vogelbekdier zien!


Lake dove

Lake Dove is het grote meer waar je langs loop terug naar Ronny Creek. Ook hier maak je kans op de vogelbekdier en vele andere dieren. Denk aan kangoeroes, slangen of de tasmania devil. Ook bij de Dove Lake heb je een oud huisje waar je hele leuke foto’s mee kan nemen. Na deze foto’s loop je door naar de shuttle bus en kan je terug naar het visitors centrum.


Tips voor de wandeling naar de top van Cradle Mountain.

De cradle Mountain beklimmen is een zware tocht. Je moet fysiek fit zijn om de top te kunnen halen. Van onze groep hebben 3 de top gehaald en 2 helaas niet. Wil je goed voorbereidt zijn op deze wandeling? Bekijk dan onderstaande tips

Bekijk deze map en de laatste info over Cradle Mountain op de officiele overheid website https://parks.tas.gov.au/
  • Ga de dag van te voren naar de Visitors centrum en vraag naar de laatste informatie over de berg.
  • Start de hike rond 8 uur s ochtends. Hierdoor heb je meer dan genoeg tijd.
  • Neem minimaal 2 liter water mee. Zelf adviseer ik 2 liter water en 1 liter drinken met suiker erin.
  • Vergeet geen lunch en snacks in te pakken.
  • Je kan alleen bij het Cradle Mountain – Lake St Clair National Park komen met eigen vervoer. Huur dus een auto of camper op Tasmanië.
  • Het kan voorkomen dat de berg last moment wordt gesloten vanwege weersveranderingen.

Cradle Mountain was mijn absolute hoogtepunt van mijn rondreis door Tasmanië. Ben je zelf ook bezig met het plannen van een rondreis door Tasmanië of heb je bijvoorbeeld nog een huur auto of camper nodig en heb je wat hulp nodig? Vul dan dit formulier in en de vrienden van Dutchies Travel nemen contact met je op.

Dit was mijn ervaring over de Cradle Mountain. Zelf wil ik nog eens de overland tocht doen. Heb je zelf de top bereikt? Dan ben ik benieuwd wat je ervan vond. Of heb je nog vragen? Stel ze in een reactie op dit bericht.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.