Regelwerk en tips om je farmwork in Australië te vinden.

Regelwerk en tips om je farmwork in Australië te vinden.

Voordat je in Australië kan werken, moet je een aantal zaken regelen. Hierdoor kan je Australische werkgever jouw betalen, betaald hij jouw belasting en spaar je voor je pensioen (superannuation). Als je in de hospitality wilt werken, zal je minimaal je RSA moeten halen en wellicht nog een ander papiertje. Daarnaast kan het zijn dat je in diverse gebieden waar je farmwork kan doen, maar weinig telefoon bereik heb. Zorg ervoor dat je de juiste telecom provider gebruikt, In onderstaande blog komen al deze aspecten aan bot wat je moet weten voor jouw farmwork. Zelf heb ik mijn Farmwork gedaan als hekkenbouwer, stationhand, barman en brouwerijmanager. Mijn ervaring als hekkenbouwer in de Outback lees je in deze blog

Belastingnummer, bankaccount en superannuation regelen voor je farmwork.

Deze drie belangrijkste zaken die je moet regelen voor je farmwork zijn je tax file number, bankaccount en superanuation. Een Tax File nummer is je Australisch persoons nummer. Zonder dit nummer kan je niet legaal voor een baas werken en dus ook niet je 88 of 176 dagen halen. Dit tax file nummer moet je online aanvragen bij de Australische regering. Dit regel je via deze Australische website.
Je bank account aanvragen is in Australië erg makkelijk. Je loopt ergens een bank in met je paspoort en alles wordt voor je geregeld. Met een paar dagen krijg je dan je papieren binnen. Zelf ben ik naar de commonwealth bank gegaan. Deze bank werkte top voor mij. Je papieren en bankpas worden naar je opgestuurd, hiervoor is het van belang dat je een langere tijd op een plaats zit. Dit kan je laten opsturen naar je hostel, eventuele vrienden of je toekomstige werkgever (raad ik niet aan). Wil je liever een echt postadres? Dan kan je een postadres aanvragen via travelers contact point. Deze is te vinden in iedere grote stad. Ik hoorde veel mede backpackers die kozen voor een Wise of Revolut. Dit kan je eventueel al in Nederland opzetten zodat je niets hoeft te regelen in Australië.
Superannuation is je pensioenfond die je kan kiezen. Soms is je baas al aangesloten bij een pensioenfonds maar het is makkelijker om het zelf te regelen. Als je dan van baan wisselt, heb je alles bij het zelfde bedrijf zitten. Na je tijd in Australië kan je 30% van dit geld namelijk terug vragen. Zelf zit ik bij AustralianSuper. Dit was voor mij financieel gezien het beste bedrijf.

Responsible service of alcohol (RSA), Responsible service of gaming (RSG) en je White card halen in Australië.

Als je in Australië wilt gaan werken in de horeca met Alcohol moet je een RSA halen. Hierbij leer je de wetten in Australië over alcohol serveren en krijg je nog een aantal algemene tips. Wanneer je begint met een baan in de hospitalty moet je de RSA binnen 30 dagen gehaald hebben. Anders mag je er niet meer werken. Voor iedere staat en provincie heb je een andere RSA nodig. Het is dus belangrijk om de juiste papieren te halen voor de juiste staat. Wanneer er gokkasten of andere geldgames staan waar je werkt, kan het zijn dat je ook je RSG moet halen. Anders geldt ook hierbij dat je dan niet mag werken. Ik heb zelf mijn RSA gehaald via Galaxy training Australia. De goedkoopste en makkelijkste manier om je RSA en eventueel een RSG te halen. Zelf moest ik voor mijn managers rol in West Australia ook een Approved managers course volgen. Deze heb ik gedaan via de AHAWA. Een stuk makkelijk als mijn collega’s deden via andere websites.

Wanneer je in de bouw, mijnen of iets dergelijks wilt werken, zal je een White card moeten halen. Dit zorg ervoor dat je een aantal procedures en veiligheidsvoorschriften weet. Zelf ik heb ik dit nooit moeten doen omdat ik ander werk deed. Maar met Google kom je veel verschillende aanbiederstegen.

Telecom provider kiezen

Ook tijdens je werk wil je graag in contact staan met vrienden en familie. Want als je die gave foto van kangoeroes of ervaring hebt met het rijden van een 20 ton truck wil je dat graag delen. Het beste bereik heb je via het Telstra netwerk. Dit werkt niet overal zoals in Nederland, maar je hebt met Telstra, boost of Aldi wel verreweg het beste bereik. Voor de telefoon providers heb ik hier een speciale blog over geschreven.

Farmwork zoeken in Australië

Werk kan je via verschillende manieren zoeken in Australië. Ik heb verhalen gehoord dat mensen er erg lang over doen om werk te vinden. Persoonlijk was ik er vier keer maximaal een week mee bezig voordat ik een baan had gevonden. Dit is mij in Nederland nog nooit gelukt, dus kan wel zeggen dat het erg snel gaat. Mijn zoektocht naar een baan in Australië begon via Gumtree Australia jobs. Dit is een soort van Australische marktplaats waar je alles kan vinden zoals auto’s, 2de hands spullen en ook banen. let wel op. Dit zijn allerlei soorten banen, dus let goed op dat jouw baan telt voor je visum.

Helaas kreeg ik weinig reactie via Gumthree dus ging ik verder via Facebook groepen. Ik plaatste een oproep in de Nederlandse groep Dutchies in Australia en reageerde ik op diverse oproepen in de groepen: Backpacker Jobs Australia, AUSTRALIA ?? Backpacker JOBS, Station/farming jobs Australia en Backpacker Jobs in Australia. Ik kreeg keer op keer snel een reactie en na een gesprek had ik een baan. Hou er dus rekening mee dat je ‘ver’ moet reizen voor je farmwork in Australië. Toen ik in Sydney was vond ik een baan in Goondiwindi ( 1.5 uur vliegen en 6 uur met de bus) en ging ik naar het hele andere kant van het land voor een baan. Een andere tips via Facebook is dat je in locale community pagina’s gaat waar je wilt werken. Plaats hier een advertentie en meestal taggen mensen er dan bedrijven in.

Ik zit te chillen in een dirnkbak tijdens mijn farmwork in Australië

Andere handige websites om werk te zoeken voor je work en holiday visum

Ik had heel snel een baan gevonden, dit kan soms langer duren. Heb je via Gumtree en Facebook nog niets gevonden? Dan kan je ook een van de onderstaande websites proberen om een baan voor je 88 dagen farmwork in Australië te vinden.

  • Harvest trail. Een website van de Australische overheid voor backpackers en seizoenswerk in het fruitplukken
  • Backpackerjobboard.com.au. Een website die zich specialiseert in het aanbieden van backpackers vacatures
  • Jobs4travellers.com Een andere website die zich specialiseert in het aanbieden van backpackers vacatures
  • Het vacature bord van een hostel waarin je slaapt. Bijna ieder hostel heeft zo’n bord. Er zijn ook speciale werk hostels. Een handige website hiervoor is workinghostelsaustralia.com.au
  • De uitzendbureau’s indeed en seek.
  • Andere backpackers. Andere backpackers hebben vaak het nummer van hun baas. Een groot voordeel, je weet gelijk wat de ervaring was bij deze werkgever.
  • Locals in lokale kroegen. Tijdens mijn roadtrip ben ik diverse keren aangesproken in kroegen of ik ergens wilde werken. Zeker in de outback is er op deze manier altijd werk te vinden!

Ik hoop dat je aan al deze tips veel hebt en snel een baan kan vinden in het mooie Australië. Ik zou zelf een baan in de Outback onwijs aanraden vanwege het gehele andere levensstijlen die ze daar hebben, de prachtige zonsondergangen en de vele dieren die je tegenkomt. Ga je na je werk weer heerlijk op reis? Ik werk sinds kort samen met Dutchies Travel. Als je iets wilt zien met een tour, kan je dit via de vriendelijke Nederlandse dames boeken. Met de code OPREISMETJOHNNO krijg en een leuke korting en help je mij ook nog een beetje.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.