De hoogpunten van zuidoost Australië. Van Sydney naar Melbourne

Reisroute zuidoost Australië. In 3 weken van Sydney naar Melbourne

De zuidoost kust wordt door veel mensen overgeslagen tijdens hun reis in Australië. Dit is heel erg zonde want het is er fantastisch. Zo kan je naar de hoogste berg van Australië, naar parel witte stranden, foto’s maken met kangoeroes aan het strand en zwemmen met wilde roggen! Zoals je leest, zonde om over te slaan. In de onderstaande blog lees je alle hoogtepunten tussen Sydney en Melbourne.

Sydney

Dagen: 3 Tot 7 dagen.
Mogelijkheid met vervoer: Bus, eigen vervoer of georganiseerde tour.
Persoonlijk: Een van de hoogtepunten van zuidoost Australië.

Sydney is de grootste stad van Australië en hier begint je reis naar Melbourne. Doordat bijna 20% van de Australiers in Sydney woont, is er ook veel te doen. Iedereen kent de bekende harbour bridge en het Opera house. Het Opera house is niet alleen mooi van buiten, maar ook de moeite waard om eens van binnen te bekijken. Ben je meer van de stranden en natuur? Loop dan de Coogee to bondi walk. Hier loop je langs 7 verschillende stranden in Sydney en kan je chillen op een van de stranden. Wil je een mooie overview van Sydney krijgen? Dan is een borrel in de skybar van de Westfield tower de moeite waard.

Blue Mountains

Tijd en afstand vanaf Sydney tot Blue Mountains: 3 Uur en 100 km. (veel file)
Dagen: 2 Tot 4 dagen.
Mogelijkheid met vervoer: Bus, eigen vervoer of georganiseerde tour.
Persoonlijk: Een van de hoogtepunten van zuidoost Australië.

De Blue Mountains is een fantastische national park. Het is even groot als 25% van Nederland en bestaat uit grote bossen, grotten, watervallen en vele inheemse dieren. Wist je dan het de Blue Mountains heet vanwege de blauwe gloed die de eucalyptus bomen afstoren. Door deze eucalyptus bomen kan je ook koala’s zien in deze regio. Helaas kunnen deze bomen hierdoor ook snel in de brand vliegen, zoals in de winter 2019/2020. Wil je de Blue Mountains echt beleven? Ga dan niet alleen naar de Three Sisters maar doe meerdere wandelingen door de bergen en dalen van de Blue Mountains.

Leestip! 7 mooie wandelingen in de Blue Mountains

Belmore falls en kangaroo valley

Tijd en afstand vanaf Blue Mountains tot Belmore falls: 3 Uur en 190 km.
Dagen: Halve dag.
Mogelijkheid met vervoer: Eigen vervoer.

De Belmore falls zijn twee hoge watervallen die in een soort ravijn vallen. Doordat je vanaf een uitkijkpunt ernaar kijkt, is het uitzicht waanzinnig. De route vanuit Sydney naar Belmore falls en daarna naar Kangaroo Valley is ook echt de moeite waard. Je bent de gehele tijd in de natuur en kan soms kilometers ver kijken. Ga dus niet alleen naar de Bellmore Falls, maar geniet ook van de omgeving. Als je tijd over hebt bij de Belmore Falls, kan je eventueel ook naar de Fitzroy Falls. Ik ben er zelf niet geweest, maar dit moet ook prachtig zijn.

Hyams beach

Tijd en afstand vanaf Belmore falls tot Hyams beach: 1 Uur 15 min en 80 km.
Dagen: Halve dag.
Mogelijkheid met vervoer: Eigen vervoer.

Hyams beach ligt in de Jervis bay. In deze baai komen er geen grote golven binnen, maar heb je overal om je heen parelwitte stranden. Deze stranden zijn zo wit dat je zelfs zonder zon een zonnebril op wilt doen vanwege de weerkaatsing. Daarnaast is het ook leuk om er doorheen te lopen. Het zand maakt een piepend geluid als je loopt te sloffen. Dit is grappig om eens mee te maken. Wist je dat dit strand een van de witste stranden is ter wereld?

Washerwomans beach, zwemmen met roggen

Tijd en afstand vanaf Hyams beach tot Washerwomans beach: 40 Min en 50 km.
Dagen: 1 Dag.
Mogelijkheid met vervoer: Eigen vervoer
Persoonlijk: Een van de hoogtepunten van zuidoost Australië.

Dicht bij Hyams beach ligt Bendalong met Washerwomans beach. Dit plekje is onbekend bij toeristen en ik kwam erachter via een vriend in de pub. Op het eerste gezicht is het een klein dorpje aan het strand met een aantal baaitjes en kangoeroes. Maar onder water ligt het belangrijkste aan deze plek. Doordat de lokale vissers hun rest afval van de vis dumpen, komen er veel roggen op af. Deze komen zo dicht bij de kant dat je er zelfs mee kan snorkelen. Ook de pelikanen en andere visetende vogels zijn er te zien. Bij Washerwomans beach ligt ook een camping waar de kangoeroes lopen. Dit is Holiday Haven Bendalong. Een ideale plek om te overnachten. Zit je liever niet op een camping, bekijk dan de andere overnachtingsmogelijkheden via trivago.

Leestip: Lees hier alle tips om kangoeroes langs het strand te zien, waaronder Washerwomans Beach

Pebbly beach met kangoeroes op het strand

Tijd en afstand vanaf Washerwomans beach tot Pebbly beach: 1 Uur 15 min en 85 km.
Dagen: 1 Dag.
Mogelijkheid met vervoer: Eigen vervoer
Persoonlijk: Een van de hoogtepunten van zuidoost Australië.

Vanuit Bendalong vervolg je de kust naar Pebbly beach. De route hiernaar toe is dwars door de natuur. Je rijdt alleen maar door de bossen en het lijkt dat je nergens naar toe rijdt. Op het einde vind je de natuurcamping waar weinig is. Behalve het strand en de vele gekleurde parkieten. Wie beter kijkt bij het strand en in de bossen ziet er diverse kangoeroes lopen. Deze dieren komen heel dichtbij, maar geef ze geen eten of voer ze niet. Het blijven namelijk wilde dieren.

Leestip:Lees hier alle tips om kangoeroes langs het strand te zien, waaronder Pebbly Beach

Jindabyne en de Snowy mountains

Tijd en afstand vanaf Pebbly beach tot Jindabyne: 4 Uur en 320 km.
Dagen: 2 Tot 3 dagen.
Mogelijkheid met vervoer: Eigen vervoer

In de Snowy Mountains is het dorpje Jindabyne te vinden. Naast Jindabyne ligt Mount Kosciuszko, dit is de hoogte berg van Australië. De periode dat ik hier was, was half maart. Waardoor het er al iets wat koeler was en het dorp zich klaarmaakte voor het winterseizoen. Dan kan je hier namelijk wintersporten. In het voorjaar en zomer kan je genieten van de natuur, veel hikes maken en mountainbiken! Dit mountainbike is hier zeker aan aanrader om te doen. De dag erna heb je wel veel spierpijn.Voorderest is de route naar Jindabyna vanaf Pebbly beach ook fantastisch. Je rijdt bijna de gehele tijd door de bergen en je rijdt zelfs een stukje offroad.

Mallacoota

Tijd en afstand vanaf Jindabyne tot Mallacoota: 3 Uur 15 min en 250 km.
Dagen: 1 Tot 2 dagen.
Mogelijkheid met vervoer: Eigen vervoer

Vanuit Jindabyne rij je door de bergen naar Mallacoota. Dit vissersdorpje ligt weer aan de kust. En de kust betekend surfen. In Mallacoota ligt een surfshop waar je zowel lessen als materiaal kunt huren. Let er wel op dat de golven hier erg hoog zijn. De natuur was hier ook prachtig. Helaas is dit een van de dorpen die grotendeels verwoest zijn door de bosbranden van 2020 en moet het weer opgebouwd worden.

Wilsons promontory

Tijd en afstand vanaf Mallacoota tot Wilsons promontory: 5 Uur 40 min en 470 km.
Dagen: 1 Tot 2 dagen.
Mogelijkheid met vervoer: Eigen vervoer of georganiseerde tour.

Wilson promontory is een groot national park dichtbij Melbourne. In dit park is de kans heel groot dat je de wombats en wallabies tegen komt. Wanneer je Mount Obron op klimt heb je op de top een heel mooi uitzicht. Zelfs wanneer het bewolkt is. De hike omhoog is erg saai en geasfalteerd, maar het uitzicht wat je terug krijgt maakt alles goed. Je kan kilometers ver kijken en ziet alleen maar natuur. Wanneer je de berg heb beklommen zijn er ook nog meerdere hikes die je kan doen naar de stranden toe. De leukste hiervan is squeaky beach. Het zand lijkt enigszins op het zand van hyams beach, maar maakt veel meer geluid als je loopt.

Pinquins kijken op Phillip island

Tijd en afstand vanaf Wilsons promontory tot Phillip island: 2 Uur en 140 km.
Dagen: 2 Dagen.
Mogelijkheid met vervoer: Eigen vervoer of georganiseerde tour.
Persoonlijk: Een van de hoogtepunten van zuidoost Australië.

Phillip island staat bekend om twee bezienswaardigheden. Dit is natuurlijk de MotoGP Phillip Island en de dwergpinguïns. De periode dat ik er zat was de MotoGP al lang verreden, maar de dwergpinguïns zijn er iedere dag. Deze pinguins komen iedere dag na zonsongergang het strand op. Dit is een betaalde parade om naar te kijken, maar als je op de goede plaatsen hebt, kan je ongeveer 1500 pinguins zien. Dit is heel leuk om eens mee te maken. Helaas is het verboden om foto’s van de parade te maken, hierdoor heb ik maar een paar wazige foto’s.

Tip! Koop niet het goedkoopste kaartje van 27 dollar, maar de pinguin plus van 55 dollar. Hierdoor zie je veel meer pinquins.

Melbourne

Tijd en afstand vanaf Phillip island tot Melbourne: 2 Uur en 150 km.
Dagen: 2 Tot 4 dagen.
Mogelijkheid met vervoer: Bus, eigen vervoer of georganiseerde tour.

Melbourne is een van de leukste steden van Australië. Is deze stad zijn geen grote bezienswaardigheden, maar is een hele gezellige sfeer. De vele barretjes maken de stad gezellig. Het hoogtepunt van Melbourne is toch wel de F1. Dit is ieder jaar de eerste race van het seizoen en staat garant voor een heel spektakel in de stad. Andere bezienswaardigheden in Melbourne zijn de het olympisch dorp, de straten met street art van graffiti, botanische tuinen en natuurlijk albert park. Ook zonder F1 is dit park leuk om heen te gaan. De start/finish lijn is altijd te zien. Iets buiten het stadscentrum is Brighton beach te vinden. Hier zijn alle gekleurde strandhuisjes te vinden. Een trip vanuit Melbourne die je moet doen is de Great Ocean Road en de Grampians. Ondanks dat dit verder is dan Melbourne, hoort dit bij deze roadtrip.

Great Ocean Road

Tijd en afstand vanaf Melbourne tot start Great Ocean Road: 2 Uur en 120 km.
Dagen: 2 Tot 4 dagen.
Mogelijkheid met vervoer: Eigen vervoer of georganiseerde tour.
Persoonlijk: Een van de hoogtepunten van zuidoost Australië.

De Great Ocean Road is een weg van 243 kilometer aan de zuidkust van Australië. Deze route loopt van Torquay tot Allansford bij Warrnambool. Deze route door de prachtige natuur langs de kust, is gemaakt door de teruggekeerde soldaten van de eerste wereldoorlog. Met deze route eren ze de gesneuvelde soldaten uit de oorlogen. Langs deze route kan je veel grote rotsformaties, koala’s, walvissen, watervallen en dicht beboste bossen zien. De gehele route bestaat uit hoogtepunten en daardoor is het slim om er meerdere dagen voor te nemen. De hoogtepunten die je moet gezien hebben zijn: Memorial Arch. Teddy’s Lookout, Margaret river (koala’s en parkieten), Lorne, Eskrine Falls, Hopetown falls, Apollo bay, Cape otway lighthouse (koala’s) , twelve apostles. loch and arch en the grotto.

Grampians national park

Tijd en afstand vanaf eind Great Ocean Road tot Halls gap: 2.5 Uur en 162 km.
Dagen: 2 Tot 3 dagen.
Mogelijkheid met vervoer: Eigen vervoer of georganiseerde tour.
Persoonlijk: Een van de hoogtepunten van zuidoost Australië.

Vanuit het einde van de GOR rij je binnen 2 uur in de Grampians. De Grampians is een natuurgebied waar ook veel Australiers heen gaan. Er is bijna geen busverbinding heen, waardoor je er met eigen vervoer heen moet. Halls gap ligt aan de rand van de Grampians, maar vanuit daar zijn de mooiste hikes te lopen. In Halls gap zijn er meerdere hostels en een hele grote gratis camping. Er is hier niets, alleen heel veel kampeerders. Zeker met Pasen toen ik er was. De hoogtepunten van de grampians zijn: de bekende waterval Mackenzie falls, reeds lookout, the balconies en de 5 uur durende the pinnacle hike.

Leestip: Lees alle tips over het Grampians national park.

Bosbranden

Zoals iedereen weet zijn er in Australische zomer en Nederlandse winter vaak vele bosbranden in Australië. Deze route is hier in 2019-2020 door getroffen en zal nog vaker getroffen kunnen worden. Het kan dus zijn dat sommige foto’s die ik heb gemaakt, de komende jaren niet meer mogelijk zijn.

Dit was mijn reis van Sydney naar Melbourne. Deze kust wordt niet vaak gereden door backpackers maar is heel erg mooi. Wil je snel van Sydney naar Melbourne? Dan kan je ook de binnenlandse route kiezen. Dan ben je binnen 12 uur in de volgende stad. helaas mis je dan wel veel moois langs de kust. Heb je vragen over deze route? Stel ze dan gerust in een reactie. Zelf vroeg ik vaak Dutchies travel met hulp voor een reisplan, wil je ook zo’n reisplan? Vraag deze hier gratis aan.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.