8 tips voor het Grampians national park - Op reis met Johnno

8 tips voor het Grampians national park

Het Grampians National Park ligt in het zuiden van Victoria. Vanuit Melbourne ben je met drie uur autorijden in het national park. Doe je eerst de great ocean road dan is het vanaf de twaalf apostelen nog 2 uur rijden voordat je in de bergen bent. In de Grampians bevind je je tussen de hoge bergen, steile kliffen, kangoeroes, emoes, koala’s en vele bloemen( in het juiste seizoen) en planten.

Reistip: Plan je bezoek aan het grampians national park na je roadtrip door de outback van Australië.

Uitzicht in de Grampians national park tijdens de rit naar Halls gap

De Grampians is voor de echte natuurliefhebber. Je kan er namelijk, kanoen, 4 x 4 rijden, vissen, mountainbiken en heel veel wandelingen doen. Het is ook niet voor niets dat er veel Australiërs te vinden zijn in de vrije weekenden. Vanuit het dorp Halls Gap kan je naar veel van de hotspots in de grampians zoals: MacKenzie Falls , Balconies Lookout, Boroka Lookout en Pinnacle hike.

de route door het Grampians national park

Halls Gap

Halls gap is het centrum van het grampians national park. In dit kleine dorpje kan je informatie inwinnen bij het bezoekerscentrum over de wandelingen, uitkijkpunten en overnachtingsmogelijkheden. Daarnaast zijn er verschillende winkels, restaurants, hostels, hotels, kampeerplekken en pubs te vinden. Wanneer je meer wilt leren over de Aboriginal cultuur is een bezoek aan het cultureel centrum Brambuk de moeite waard. Hier leer je alles over hun cultuur. kan je een didgeridoo workshops volgen en je eigen boemerang schilderen.

Bekijk hier de beste reisorganisaties en reizen voor jouw vakantie naar Australië.

Mackenzie Falls

De Mackenzie falls zijn een van de grootste watervallen van Victoria. Deze cascade waterval staat nooit droog. Het hele jaar valt er water naar beneden in de diepe pool onder de waterval. Op zonnige dagen kan je zelfs een kleine regenboog zijn door de waterdruppels die van de waterval vallen. Wanneer je het water volgt naar beneden loop je langs steile kliffen dwars door de natuur. Een hele mooie plek voor een picnick.

de mackenzie waterval in de Grampians natioanal park

Om bij de Mackenzie waterval te komen, rij je 40 minuten vanuit halls gap. Aangekomen bij het parkeerterrein volg je een route van 1 kilometer. Deze is rolstoelvriendelijk gemaakt en daardoor erg makkelijk te belopen. Let wel op dat hij licht dalend is, de terugweg is dus een stukje zwaarder.

Reeds lookout

Vanaf Mackenzie Falls rij je terug richting Halls gap en stop je bij de Reeds picnick area. Vanaf hier kan je beginnen aan de korte wandeling naar Reeds Lookout en The Balconies. In een paar honderd meter ben je al bij Reeds Lookout. Hier kijk je uit op de valley van Grampians national. Op deze plek kijk je kilometers weg waardoor het zicht fantastisch is. Ga hier wel s ochtends of in de namiddag heen. Op het midden van de dag is het ook een stopplek voor vele tours.

uitzicht vanuit reeds lookout in de grampians national park

The balconies

Vanaf Reeds lookout loop je een kilometer verder naar de Balconies. Je kijkt min of meer uit op dezelfde valley alleen zie je veel meer rotsen om je heen. Tegenwoordig staan er hekken waardoor je niet echt meer op de balconies kan komen. Ook de wandeling naar de balconies en terug naar Reeds lookout is mooi. Her en der moet je even stoppen voor de mooie uitzichten.

Boroka lookout

Om naar de Boroka lookout te komen, moet je een stukje rijden. Je rijdt dwars door de bossen heen over de Mount Difficult Road. Deze route is een kronkelweg waar je niet te hard moet rijden. Het uitzicht bij Boroka lookout is zeker de moeite waard. Je kan weer kilometers ver kijken en ziet naast het groen ook 2 grote meren en veel bergen. Let wel op dat het hier aardig kan waaien en daardoor koud kan zijn. Gelukkig is de parkeerplaats maar 50 meter verderop.

Pinnacle hike en lookout

De vorige lookouts waren erg makkelijk om bij te komen. De Pinnacle lookout is een stuk lastiger. Tijdens de 2,5 uur durende wandeling loop, klim en klauter je door en over de rotsen van de Grampians. Zeker met de hitte kan deze wandeling als pittig worden beschouwd. Stop af en toe ook eens voor het uitzicht halverwege de wandeling. Doordat je veel loop door en over rotsen, is het uitzicht steeds anders. Helemaal aangekomen op de top van de pinnacle kijk je bijna over de gehele grampians heen. Dit uitzicht is weer waanzinnig en je kan het zelfs delen met vrienden. Op de top heb je namelijk weer telefoonbereik.

de hike van de pinnacle in grampians national park
the pinnacle look out in de grampians national park.

Vervoer

Om in het Grampians National Park te komen heb je eigen vervoer nodig. In de Grampians rijden geen bussen waardoor je anders alles met tours moet doen. De tip voor de Grampians is dus met eigen vervoer. Heb je geen eigen vervoer? Huur dan een auto of camper vanuit Melbourne. Wil je dat liever niet? Bekijk dan een van de tours door de grampians of meerdaagse tour met de Great Ocean Road erbij. Met de code “Opreismetjohnno” krijg je een leuke korting en help je mij een beetje om deze blog te blijven schrijven.

Overnachten

Om te overnachten in de grampians heb je keuze uit een hotel, hostel of camping. In Halls gap staan een aantal betaalde camping en een gratis camping. Deze gratis camping is heel groot en kan s avonds erg gezellig worden. Zo zat ik hier een avond met een kampvuur en 20 andere kampeerders. Wil je liever niet kamperen? Bekijk dan het aanbod hotels of hostels in Halls gap via Trivago of Booking.com. Boek wel op tijd, want het kan snel volgeboekt zijn.

De camping in halls gap in het grampians national park

Mijn tijd in de grampians was fantastisch. 3 Dagen kamperen in het wild en iedere dag nieuwe avonturen tijdens de wandelingen en uitzichten. Ben je er zelf ook geweest of heb je veel aan deze tips? Laat dan een reactie achter, ik ben benieuwd wat je ervan vind.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.