3 maanden farmwork in Outback Australie. Een fantastische ervaring

3 Maanden farmwork in de outback van Australië. Een ongelofelijke mooie ervaring!

Iedere backpacker die een tweede jaar naar Australië wilt, moet in het eerste jaar 88 dagen farmwork doen. Veel backpackers zien dit als een moetje wat niet altijd leuk is. Ik heb verhalen gehoord waarbij de backpackers werden uitgebuit, maar ik heb nog meer verhalen gehoord waarbij het een fantastische ervaring was. Kleine spoiler, ik heb ook een top tijd gehad. In deze blog lees je hoe mijn ervaring was in de Australische outback, Wat je allemaal moet regelen en hoe je aan werk komt.

Ik zit te chillen in een dirnkbak tijdens mijn farmwork in Australië

Mijn ervaring als backpacker in de outback van Australie

Toen ik naar Australië toe ging, wilde ik graag werken bij een echte Australische familie. Geen 88 dagen lang bananen plukken, maar divers werk. Dit had ik gevonden in Goondiwindi als fencer. Ik zou drie maanden lang hekken bouwen en ervoor zorgen dat dit kan gebeuren. Daarnaast ga ik het echte outback leven ervaren omdat ik bij de boer thuis woon. Dit alles in de Outback van Australië waarbij ik soms maar één keer per week in het dorp zou zijn.

Klaar met het eerste hek tijdens mijn farmwork in Australia
PRikkeldraad uitleggen, voor het nieuwe hek. Een van de werkzaamheden tijdens mijn farmwork in Australie.

Werkzaamheden tijdens mijn farmwork in Australië

In de maanden dat ik werkzaam was in Goondiwindi heb ik verschillende hekken gebouwd. Daarvoor moesten er soms ook bomen worde gerooid. Deze bomen rooien gebeurde in mijn eerste 2 weken. Met de kettingzaag de natuur in tussen springende kangoeroes en de rennende emoes. Dit blijkt de standaard voor mijn werk. Overal waar ik bezig was met hekken bouwen zat er wildlife om mij heen. Hierdoor heb ik duizenden kangoeroes gezien en daarnaast emoes, wedge tailed eagles, slangen, spinnen, andere vogels en grote leguanen!

De carpetsnake die ik tegen kwam in de outback van Australië
Zie de wedge tailed eagle?

Het werk om de hekken te bouwen was niet zo heel spannend. Na een aantal weken wist ik hoe alles moest en ging het van zelf. Gelukkig was dit farmwork niet altijd hetzelfde. Want de ene dag moest ik de truck laden met al het bouwmateriaal en een andere dag was ik honderden paaltjes in de grond aan het slaan of prikkeldraad aan het uitrijden. Naast dit werk op de farm beviel het leven eromheen mij heel erg goed. Iedere dag in de zon en na je werk genieten van de natuur in de outback.

Daar staat de messing van het nieuwe hek dat ik ga bouwen. Dit is een van de werkzaamheden in de outback van australie.
Dar staat die bijne, gemaakt tijdens het farmwork in australie.

De besteding van je vrije tijd in de outback

Wanneer ik 200 km buiten goondiwindi aan het werk was, gingen wij een nacht per week naar huis toe. Dit is vrij standaard met farmwork in Australië. Hierdoor bleven wij op de eigen gemaakte campsite overnachten. Na het werk gingen wij geregeld op pad met de honden en geweren om te jagen. Dit kunnen wij ons niet voorstellen in Nederland, maar is heel normaal in Australië. De kangoeroes en wilde zwijnen zijn namelijk een pest en daardoor zijn de boeren ze liever kwijt dan rijk. Hierdoor jaagde wij op ons eigen diner! Naast deze besteding van de vrije tijd, gingen wij ook geregeld vissen en op zoek naar mooie vogels, slangen of andere wildlife. Wanneer de zon bijna onderging, gingen wij terug naar het kamp en maakte wij een klein kampvuurtje. Hierop gingen wij heerlijk koken en een klein biertje doen.

Tijdens mijn vrije dagen in het dorp Goondiwindi ging ik vaak vissen, naar het kleine centrum van het dorp of relaxen in de tuin. Doordat je veel werkt is het heerlijk om bij te komen op je vrije dag. Nadat ik meer weken in Goondiwindi was, kreeg ik steeds meer vrienden. Hiermee ging ik naar riviertjes om te chillen of stappen in een van de twee plaatselijke kroegen.

Het leven bij een Australische familie

Een van mijn bucketlist punten was leven bij een Australische familie. Dit is een hele ervaring om mee te maken. Zo merkte ik de kleine cultuurverschillen tussen Nederlanders en Australiërs van het platteland. Standaard na het werk doen we een biertje, zit er in iedere zin het woord ‘fack’ en staat het gezinsleven voor alles. Dit komt voornamelijk omdat iedereen ver van elkaar weg woont. Zo ben ik een keer wezen barbecueën met mijn baas zijn vrienden. Dit was 45 minuten rijden, wat zij om de hoek noemen. In Nederland gebeurd dit veel minder. 45 Minuten wordt al snel als ver gezien terwijl tijd en afstand in australië niets uitmaakt. Bij elkaar was het een hele toffe ervaring van mijn farmwork en kan ik nog een jaar terug naar Australië

Het hek ligt alvast klaar! zie hier een van de werkzaamheden tijdens mijn farmwork in Australië

Regelwerk voor je farmwork in Australië

Voordat je in Australië kan werken, moet je een aantal zaken regelen. Hierdoor kan je Australische werkgever jouw betalen en gaat automatisch je belasting eraf. Daarnaast kan het zijn dat je in diverse gebieden waar je farmwork kan doen, maar weinig telefoon bereik heb. Zorg ervoor dat je de juiste telecom provider gebruikt.

Belastingnummer, bankaccount en een postadres

De twee belangrijkste zaken die je moet regelen zijn je tax file number en bankaccount. Zonder dit tax file number kan een werkgever niets over maken, en zonder bank account ook niet. Een tax file number kan je aanvragen via de Australische regering. Dit regel je via deze Australische website. Je bank account aanvragen is in Australië erg makkelijk. Je loopt ergens een bank in met je paspoort en alles wordt voor je geregeld. Met een paar dagen krijg je dan je papieren binnen. Zelf ben ik naar de commonwealth bank gegaan. Deze bank werkte top voor mij. Je papieren en bankpas worden naar je opgestuurd, hiervoor is het van belang dat je een langere tijd op een plaats zit. Wil je liever een echt postadres? Dan kan je een postadres aanvragen via travelers contact point. Deze is te vinden in iedere grote stad.

Telecom provider kiezen

Ook tijdens je werk wil je graag in contact staan met vrienden en familie. Want als je die gave foto van kangoeroes of ervaring hebt met het rijden van een 20 ton truck wil je dat graag delen. Het beste bereik heb je met Telstra. Dit was in Goondiwindi en omgeving ook het geval. Niet overal had ik bereik, maar als er bereik was, was het via het Telstra netwerk. Tegenwoordig kan je ook voor Aldi Mobile kiezen. Deze werkt op het Telstra netwerk.

Ik aan het werk op de grote trucks in de outback van Australie. wat is farmwork toch vet.

Farmwork zoeken in Australië

Werk kan je via verschillende manieren zoeken in Australië. Ik heb verhalen gehoord dat mensen er erg lang over doen om werk te vinden. Persoonlijk was ik na vier dagen zoeken twee banen en nog twee afspraken verder. Dit is mij in Nederland nog nooit gelukt, dus kan wel zeggen dat het erg snel gaat. Mijn zoektocht naar een baan in Australië begon via gumtree Australia jobs. Dit is een soort van Australische marktplaats waar je alles kan vinden zoals auto’s, 2de hands spullen en ook banen. let wel op. Dit zijn allerlei soorten banen, dus let goed op dat jouw baan telt voor je visum.

Reisartikelen.nl

Nadat ik in twee dagen had gereageerd op alle banen die mij aanstonden ging ik verder zoeken via Facebook groepen. Ik plaatste een oproep in de Nederlandse groep Dutchies in Australia en reageerde ik op diverse oproepen in de groepen: Backpacker Jobs Australia, AUSTRALIA 🇦🇺 Backpacker JOBS en Backpacker Jobs in Australia. Ik kreeg snel een reactie en na een gesprek van 20 minuten had ik een baan. Hiervoor moest ik wel van Sydney naar Brisbane vliegen en daarna een bus van 6 uur naar Goondiwindi nemen. Hou er dus rekening mee dat je ‘ver’ moet reizen voor je farmwork in Australië.

Andere handige websites om werk te zoeken voor je work en holiday visum

Ik had heel snel een baan gevonden, dit kan soms langer duren. Heb je via Gumtree en Facebook nog niets gevonden? Dan kan je ook een van de onderstaande websites proberen om een baan voor je 88 dagen farmwork in Australië te vinden.


  • Harvest trail. Een website van de Australische overheid voor backpackers en seizoenswerk in het fruitplukken
  • Backpackerjobboard.com.au. Een website die zich specialiseert in het aanbieden van backpackers vacatures
  • Jobs4travellers.com Een andere website die zich specialiseert in het aanbieden van backpackers vacatures
  • Het vacature bord van een hostel waarin je slaapt. Bijna ieder hostel heeft zo’n bord. Er zijn ook speciale werk hostels. Een handige website hiervoor is workinghostelsaustralia.com.au
  • De uitzendbureau’s indeed en seek.
  • Andere backpackers. Andere backpackers hebben vaak het nummer van hun baas. Een groot voordeel, je weet gelijk wat de ervaring was bij deze werkgever.
  • Locals in lokale kroegen. Tijdens mijn roadtrip ben ik diverse keren aangesproken in kroegen of ik ergens wilde werken. Zeker in de outback is er op deze manier altijd werk te vinden!
Zonsondergang in de outback australië. een dagelijks taffereel tijden mijn farmwork.

Alles bij elkaar had ik een fantastische tijd, tijdens mijn farm werk in de Outback in Australië. Door deze tijd heb ik vrienden gemaakt aan de andere kant van de wereld, welke ik nog steeds maandelijks spreek. Heb je nog vragen voor jouw farmwork in Australië? Geef een reactie en wie weet kan ik je helpen.

Wil je vakantie naar Australië plannen? Bekijk deze handige links voor jouw vakantie naar Australië.
Rondreis- en vakantieaanbieders
Fox van de ANWB
Djoser
Koningaap
Sawadee
Vliegtickets
Vliegtickets.nl
Tix.nl
Vluchtboeken.nl
Momondo
Vakantie herinneringen
Albelli
Colorland
Hotel en hostel aanbiedingen
Booking.com
Trivago
Momondo
Camper verhuur
Worldwidecampers
(Vrijwilligers) werk
Activityinternational
Travelactive
Grenzeloos werk
Autoverhuur
Sunnycars
Easyterra
Momondo
Activiteiten regelen
Getyourguide
Viator
Vakantie producten
Bol.com
Reisartikelen.nl

*Dit bericht bevat affiliatie marketing links. De affiliatie links zorgen ervoor dat ik deze website online kan houden. Wanneer u op een link in dit blogbericht van bijvoorbeeld van Bol.com, Tui of Booking.com klikt en iets in de komende dagen boekt of besteld, krijg ik een kleine commissie over het verkoopbedrag zonder dat u hier iets van merkt of voor betaald. Door deze financiële vergoeding vanuit de bedrijven, kunt u alle blogberichten blijven lezen op deze website.

Reacties

  1. Saar Beantwoorden

    Hi Johnno,
    Hoe zit het met een rijbewijs. Is dit een vereiste om het farmwork te kunnen doen of zijn er ook mogelijkheden zonder een rijbewijs te hebben?

    • Johnno de Jong Beantwoorden

      Hi Saar, ook zonder rijbewijs kan je makkelijk farmwork doen. Je moet dan wel in de vacature kijken of je een rijbewijs in bezit moet hebben of niet. Momenteel zoeken ze heel veel mensen in Australië en is het werk vinden een stuk makkelijker. Het werk dat ik deed was wel een rijbewijs vereist, maar ik ken ook genoeg mensen die fruit zijn gaan plukken, schapen scheren, werken op farm met dieren die geen rijbewijs nodig hadden.

      Als je nog andere vragen heb, hoor ik het graag.

      Met vriendelijke groet,
      Johnno de Jong

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.