Roadtrip door de outback van Australie, Vanaf melbourne naar uluru.

14 dagen roadtrip in de outback van Australië. Vanaf Melbourne naar Uluru en terug

De Outback is voor veel mensen de roadtrip naar Uluru. Dit is het toeristische gedeelte, daarnaast is er nog veel meer om te beleven in de outback van Australië. De afstanden zijn gigantisch maar langs de weg is er soms veel te zien. Een slang, dingo, kameel of kangoeroe kan je zomaar spotten. Daarnaast zijn er veel onbekende punten waar je kan stoppen om iets van de omgeving te ontdekken.

In deze 14 dagen ga ik naar Uluru en andere verborgen pareltjes. Een gedeelte gaat via de bekende en hele lange Stuart highway (A87) via Coober pedy, maar een gedeelte gaat ook langs het minder bekende Broken Hill en Lake Eye. Voor deze route heb je wel een eigen auto of camper nodig! Een all inclusive auto kan je huren bij Sunnycars of vraag naar een leuke aanbieding voor een camper of auto via dit invulformulier. Toch geen held met links rijden, boek dan een van de vele tours. Je kan er natuurlijk ook, net zoals ik, voor kiezen om de dames van Dutchies travel een gratis reisplan voor je te laten maken met of zonder huurauto, vraag hier meer informatie aan.

Melbourne

Melbourne is een hele gezellige stad. Er zijn veel barretjes en discotheken, daarnaast is het een stad met veel studenten. Vanuit Melbourne kan je veel in de omgeving zien. Denk hierbij aan de great ocean road, Grampians, Phillip island of neem de boot naar Tasmanie. In Melbourne zelf is er ook genoeg te zien voor een paar dagen. Denk hierbij aan de streetart, de stadsbibliotheek, de tennisbanen van Melbourne open en Albert park waar ieder jaar de GP van Australië wordt gereden.

Van Melbourne naar Broken Hill

Tijd en afstand vanaf Melbourne tot Broken Hill: 9 Uur en 840km.
Dagen: 2 tot 3 dagen.

Vanaf Melbourne is het ver rijden naar Broken Hill. Dit ga je niet in een dag redden en daardoor kan je mooie stops maken tijdens deze roadtrip. Je rijdt via Bendigo en Mildura. In Bendigo kan je de eerste stop maken. Het dorpje heeft nog veel oude gebouwen en een hele grote goudmijn! Na Bendigo is een mooie stop om te maken de Salt Lake. Een grote zoutvlakte waar niets kan leven. In de buurt van de Salt Lake is de Green lake. Zoals de naam zegt moet dit een groen meer zijn. Bij mij was die helaas opgedroogd. De campingplaats is hier wel goed inclusief gratis douches. Vanaf deze campingplaats kan je de dag erna de laatste 500 kilometer rijden naar Broken Hill. Deze dag rij je door de droge woestijn van Australië

Broken Hill

Persoonlijk: Een van de hoogtepunten van de roadtrip door de outback.

Broken Hill is een hele bekende stad vanwege de zilvermijnen en vooral van de Flying Docters. De Flying doctors is in Nederland bekend vanwege de televisieserie uit de jaren 80. Deze serie wordt nu nog steeds op tv uitgezonden. Voor Australië is de Royal Flying Docter Service essentieel in de outback. Zij verzorgen eerste hulp en noodhulp in de afgelegen gebieden. Bij hun basis in Broken Hill kan je een rondleiding volgen en merk je het belang van de service. Naast de RFDS is een zilvermijn bezoeken erg leuk, hier kan je ook goedkope sieraden kopen. In Broken Hill kan je naar de memorial state over de overleden mijnwerkers. Voor de milkshake liefhebbers zit er in Broken Hill de oudste milkshake winkel van Australië. Ik kan je vertellen, ze zijn heerlijk.

Lees tip: Lees de 6 tips over Broken Hill

Feitje: Wist je dat ik ben vernoemd naar de piloot uit de flying docters “John Johnson” met bijnaam Johnno.

Port Augusta

Tijd en afstand vanaf Broken Hill tot Port Augusta: 4.5 Uur en 420 km.
Dagen: 1 overnachting.

Port Augusta is een dorp waar niet veel te beleven is. Het is het laatste grote dorp in de beschaving waar je alle inkopen nog voordelig kan doen. Hierna ga je de Outback weer in en worden alle boodschappen en brandstof bijna dubbel de prijs. Als je iets langer in Port Augusta bent, kan je overdag naar de haven of een kijkje nemen in het Aboriginal museum. Zorg er wel voor dat je bijtijds naar een hotel, hostel en camping gaat want savonds kan het gevaarlijk worden op straat. Een gratis camping te vinden met wikicamps is net buiten Port Augusta. Met 20 minuutjes rijden zit je in de middle of nowhere met hele gave zonsondergang.

Let op, je gaat de grens van victoria en zuid-Australië over en mag geen groente of fruit meenemen.

Lake gairdner in Glendambo

Tijd en afstand vanaf Port Augusta tot Glendambo: 3 Uur en 290 km.
Dagen: Tussenstop of overnachting.

Lake Gairdner is het tweede grootste zoutmeer van Australië. Het zout geeft een witte en in de verte een paarse kleur. Doordat het op de route naar Uluru ligt en een camping heeft, is het een ideale stop plek tijdens je reis.

Coober pedy

Tijd en afstand vanaf Glendambo tot Coober Pedy: 2.5 Uur en 255 km.
Dagen: 1 of 2 dagen.
Persoonlijk: Een van de hoogtepunten van de roadtrip door de outback.

Coober Pedy is een bekende stop wanneer je naar Ayers Rock toe gaat. Dit komt doordat hier echt de laatste supermarkt en drankwinkel te vinden is en er leuke uitstapjes te doen zijn. Coober Pedy is namelijk de opaal hoofdstad van de wereld. De stad ligt in de outback en door de weersomstandigheden (40+ graden) wordt het meeste onder de grond gebouwd. Zo sliep ik in een ondergronds hostel en kan je naar een ondergrondse bar, hotel en zelfs kerk gaan. Daarnaast kan je ook naar een opaalmijn, de dingo fence en Crocodile Harry.

Uluru ofwel Ayers rock

Tijd en afstand vanaf Coober Pedy tot Ayers Rock: 7.5 Uur en 733 km.
Dagen: 2 dagen.

Vanuit Coobers Pedy is het een hele dag rijden naar Ayers Rock. Wil je dit liever niet, dan kan je stoppen op de camping bij de grens van Zuid-Australië en Northern Territory zoals ik doe op de terugweg vanuit Kings Canyon. Aangekomen bij de Ayers Rock is er een camping van de staat waar je kan kamperen. Dit is al in het national park waar je ook een entreebewijs voor nodig heb.

Uluru is een gigantische rotsformatie die in het midden van Australië ligt. Voor de Aboriginals is het een belangrijke religieuze plaats. Hier leer je veel over in het aboriginal centrum. Daarnaast kan je langs de rots lopen en lees je alles over de geschiedenis. Om mooie foto’s te maken is het belangrijk om vroeg op te staan. Vanaf de camping heb je een spot waar je Uluru ziet vanaf zonsopkomst. Daarnaast kan je de zonsondergang zien op de route terug uit Uluru. Beide zijn de moeite waard om te proberen.

Let op! Vanaf 26 oktober 2019 mag je niet meer op de Ayers Rock klimmen.

kata tjuta

Tijd en afstand vanaf Uluru tot Kata Tjuta:  45 min en 60 km.
Dagen: 1 dag.
Persoonlijk: Een van de hoogtepunten van de roadtrip door de outback.

Waar je bij de Ayers rock alleen om de rots mag lopen, kan je over de rotsen van Kata Tjuta lopen. Dit is een hele mooie hike van ongeveer 3 uur. Neem wel genoeg water mee want het is er bloedheet. Ik had 1,5 liter mee en kon deze fles 2 vullen onderweg. Dit kan alleen op twee plaatsen tijdens de hike. Een ander belangrijk gegeven is dat je voor 10.30 aan de hike begint, daarna gaat het hek dicht omdat het te warm wordt. De hitte is het zeker waard, want de hike is een van de mooiste van Australië.

Kings Canyon

Tijd en afstand vanaf Kata Tjuta tot Kings Canyon: 4 Uur en 352 km.
Dagen: 1 dag.
Persoonlijk: Een van de hoogtepunten van de roadtrip door de outback.

Vanaf Kata Tjuta is het 4 uur rijden naar Kings Canyon. Omdat je hier ook alleen mag hiken wanneer je s ochtends begint is het slim om iets ervoor een camping of hotel te boeken. Zelf sliep ik op Kings Creek station. Een farm, die ook kamelen heeft, van 18.000 vierkante kilometer. Je kan hier ook een bijzondere kamelen hamburger eten.

De hike in de Kings Canyon moet je ook sochtends beginnen. Vanaf half 11 gaan de deuren dicht en kan je de Canyon niet meer in. De hike is ook hier schitterend. Je kan kiezen tussen 2 verschillende hikes. een korte en een lange. Aangezien het heel heet was (43 graden) heb ik de korte genomen. Bekijk de onderstaande foto’s maar voor de impressies.

Grens Zuid Australie en Northern Territory territory

Tijd en afstand vanaf Kings canyon tot Border SA/NT: 4 Uur en 370 km.
Dagen: overnachting

De grens van Zuid Australië en Northern Territory is niet heel bijzonder. Er is niets te doen, maar het is een perfecte stop om een nacht door te brengen. Je kan er veel dieren zien en kan bijkomen van de lange rit. Deze rit was voor ons extra spannend omdat we door een bosbrand heen reden.

Van border SA/NT naar Lake Eyre

Vanaf de camping bij de grens is het bijna 9 uur rijden naar Lake Eye. Inclusief tussenstops redt je dit niet in een dag. Hierdoor hebben wij gekampeerd bij de gratis camping van Coober Pedy. In Coober Pedy weer boodschappen gedaan en de banden leger laten lopen om hierna de dirt roads op te gaan. Om bij Lake Eye te komen moet je namelijk 300 km dirt roads berijden en rij je langs een enkel klein outback dorpje zoals William Creek. Hier wonen slechts 12 mensen en bestaat uit een vliegveld, kroeg, benzine station en accommodatie. dit is allemaal van een eigenaar. Voordeel is wel dat je hier kan en moet tanken. Vanaf William creek rij je in 3 uur naar Lake Eyre

Lake Eye en omgeving

Tijd en afstand vanaf Melbourne tot Broken Hill: 9 Uur en 690 km.
Dagen: tussenstop

Lake Eyre is de grootste zoutvlakte van Australië met een oppervlakte van 9.500 vierkante kilometer. Er leven hier maar een paar beesten, tenzij de Lake eyre wordt gevuld met water. Dit gebeurt gemiddeld eens per 25 jaar. Den trekken flamingo’s van de hele wereld hierheen om te broeden. Onder lake Eyre ligt het grootste water basin ter wereld. Dit is bijna even groot als Europa. Hierdoor kan je in de omgeving van Lake Eyre warmwaterbronnen zien en hier soms in afkoelen. Het water ruikt wat speciaal maar is heel gezond voor je lichaam.

Flinders Range

Tijd en afstand vanaf Lake Eyre tot Flinders Range: 4 Uur en 360 km.
Dagen: 2 dagen.
Persoonlijk: Een van de hoogtepunten van de roadtrip door de outback.

Flinders Range is een bergketen van 430 kilometer die loopt vanaf Adelaide tot Lake Callabonna. Vanaf Lake Eyre rij je al snel deze bergketen in en zie je steeds meer natuur om je heen. In plaats van woestijn komen de bossen weer terug en zie je veel meer dieren. Hierdoor moet je ook oppassen tijdens rijden. Tijdens mijn 2 dagen in Flinders Range heb ik 8 noodstops moeten maken voor overstekende kangoeroes en emoes. Naast dit rijden door het gebergte kan je ook vele mountainbiketochten en hikes maken. Wanneer je bij een dorpje bent kan je vragen wat de mooiste routes zijn in de buurt.

Adelaide

Tijd en afstand vanaf Flinders Range tot Adelaide: 5 Uur en 450 km.
Dagen: 1 dag.

De Flinders Range loopt bijna door tot Adelaide. De eerst uren en kilometers van deze route zijn dus nog in de Flinders Range. Daarna ga je via grote graansilo’s, waarvan sommige met hele mooie graffiti zijn bespoten, door naar Adelaide. Aangekomen in Adelaide is het heerlijk om weer eens in een normaal bed te liggen met goede douches. Adelaide is namelijk een van de grote steden van Australië waardoor je er alle luxe weer terug hebt. Helaas waren wij in Adelaide met een nationale dag, waardoor bijna alles dicht was. Hierdoor heb ik geen tips voor Adelaide.

Pink lake in Dimboola (Pink Lake)

Tijd en afstand vanaf Adelaide tot Dimboola: 4 Uur en 390 km.
Tijd en afstand vanaf Dimboola tot Melbourne : 4 Uur 350 km.
Dagen: tussenstop

Vanaf Adelaide is het nog 8 uur naar Melbourne. Doordat het voornamelijk snelwegen zijn is dit in een dag te rijden. Een mooie tussenstop op de helft van de route is Pink Lake. Zoals de naam al zegt is dit opgedroogde meer helemaal roze. Heel bijzonder om te zien en heerlijk even de benen strekken.

Heb je tijd genoeg en wil je nog niet naar Melbourne? Dan kan je ook de route terug naar Melbourne nemen via de Grampians en Great Ocean Road.

Grampians National Park

Tijd en afstand vanaf Halls gap tot begin Great Ocean Road: 1.5 Uur en 120 km.
Dagen: 2 Tot 3 dagen.
Persoonlijk: Een van de hoogtepunten van zuidoost Australië.

De Grampians is een van de mooiste national parken van Australië. Naast een handje vol toeristen komen veel Australiërs zelfs graag naar de park. Vooral met publieke feestdagen is het hartstikke druk in de Grampians. In Halls Gap zijn voldoende overnachtingsmogelijkheden en kan je ui eten en boodschappen doen. Daarnaast is dit de uitval basis van de vele wandelingen en autoroutes in dit gebied. Tijdens deze wandelingen of autoritten kan je naar de volgende hoogtepunten gaan van de Grampians: de bekende waterval Mackenzie falls, reeds lookout, the balconies en the pinnacle.

Leestip: Lees alle tips over het Grampians national park.

Great Ocean Road

Tijd en afstand vanaf Halls gap tot begin Great Ocean Road: 2.5 Uur en 162 km.
Dagen: 2 Tot 4 dagen.
Persoonlijk: Een van de hoogtepunten van zuidoost Australië.

Vanuit de Grampians kom je aan bij het einde van de Great Ocean Road. Hierdoor begin je niet bij de Memorial arch maar start je met the grotto en de 11 apostelen. Dit maakt niets uit, want je komt overal langs. De Great Ocean Road is namelijk een 243 kilometer route langs de zuidkust van Australië. Deze route is gemaakt door teruggekeerde soldaten uit de eerste wereld oorlog om hun gesneuvelde collega’s te eren. Langs deze route is heel veel te zien. Dit is voornamelijk natuur en heel veel beesten. Zo kan je er koala’s, walvissen, watervallen en veel rotsformaties zien. De hoogtepunten van de GOR zijn: The grotto, loch and Arch, 12 apostelen, Cape Otways lighthouse ( speur de bomen af voor koala’s), Apollo Bay, Hopetown falls, Askrine Falls, Lorne, Margaret river ( koala’s en parkieten in de bomen), teddy’s lookout en de Memorial Arch. Vanaf de Memorial Arch ben je in twee uur in Melbourne.

Tips voor jouw roadtrip in de outback

Als je gaat beginnen aan de roadtrip door de outback van Australië is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Bovenstaande route is namelijk ruim 5.200 km en daar kom je weinig winkels, hotels of benzine stations tegen. Hieronder staan de tips die je kan volgen voor een roadtrip door de outback zonder problemen zodat je auto er niet bijligt zoals op de foto.

  • Laat je eigen auto checken voordat je begint aan de roadtrip.
  • Rij niet in het donker om aanrijdingen met wildlife te voorkomen.
  • Tank bij iedere tankstation, de volgende tankstation kan zomaar leeg zijn.
  • Neem standaard 5 liter extra water mee en eten voor 2 dagen. Tel dit niet mee voor je standaard eten.
  • Voorkom boetes, rij niet te hard.
  • Stop iedere 2 uur zodat je niet in slaap valt.
  • Roadtruck zijn maximaal 56 meter lang. Om deze in te halen heb je minimaal 1 km nodig.
  • Download de app Wikicamps of Campermate om de campgrounds te vinden in de outback.

Dit zijn met tips en ervaring voor een onwijs mooie ervaring tijden een roadtrip door de outback van Australië naar de red centre. Zoek je alleen tips voor de paar dagen in de red center met Uluru, Katja Tjuta en Kings Canyon? Zie daarvoor de blog Ontdenk de outback in 5 dagen. Heb je nog andere tips voor mensen, of heb je nog vragen of een opmerking? Dan hoor ik dat graag in een reactie.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.