8 Tips voor duiken en snorkelen in Curaçao - Op reis met Johnno

8 Tips voor duiken en snorkelen in Curaçao

Curaçao bestaat uit bijna 40 stranden en daarmee over meer dan 70 duik- en snorkellocaties. Hieruit blijkt dat je goed kan duiken en snorkelen in Curaçao. Het aanbod duikscholen is ook enorm. In september 2019, toen ik op Curaçao was, waren er 97. Mijn duik en snorkeltrips heb ik met Jan Thiel Diving gedaan. Zoek je zelf nog een goede duikschool? Bekijk ze via deze link van Viator. Dit bedrijf is van Tripadvisor en hier zie je ook alle beoordelingen van de duikscholen en kan je gelijk boeken. De duik en snorkeltrips die ik heb gemaakt zijn allemaal begaanbaar via het strand. Ideaal dat je er dus ook heen kan gaan in je vrije tijd. Je hebt dan alleen wel een auto nodig. Hieronder de locaties waar ik gedoken of gesnorkeld heb.

TugBoat Beach

Tugboat strand is dicht bij de Jan Thiel baai. Op ongeveer vijf à tien minuten rijden is dit kleine strand te vinden. Om het strand heen is alleen een strandtent en een oude olietanker te vinden. Het strand bestaat alleen uit stenen en ziet er niet uit als een bijzondere duik- en snorkellocatie. Niets is minder waar. De onderwaterwereld is hier fascinerend. Een meter of twintig uit de kant staan drie pilaren en is een boei te zien. Bij deze pilaren begint het rif en bij de boei is de gezonken boot. Omdat de duik maar maximaal twaalf meter diep is, is het hier ook fantastisch om te snorkelen. Tijdens mijn duik heb ik heel veel vissen gezien uit curaçao gezien.

Tip om te duiken en snorkelen in Curaçao.

Nachtduik TugBoat

Bij de tugboat heb ik ook mijn nachtduik gedaan in Curaçao. Tijdens deze nachtduik gingen wij jagen op de lionfish ofwel koraalduivel. Dit is een hele mooie vis, maar ook heel gevaarlijk voor het mensen en het rif van Curaçao. Deze vis is namelijk giftig en hoort niet in de wateren om Curaçao. Daarnaast legt die twee miljoen eitjes per jaar en eet zes keer zijn eigen lichaamsgewicht, oftewel een epidemie. Naast het jagen op de koraalduivel zie je tijdens een nachtduik hele andere vissen dan overdag. Zo kwam ik een groep inktvissen en een slapende octopus tegen. Heel bijzonder om te zien.

Tip om te duiken in Curaçao.

Beacon point

De duik met het mooiste koraal is op Beacon point. Het bijzondere aan dit punt is dat er bijna nooit iemand kan duiken. Dit komt omdat deze locatie op een paar meter van de kliffen ligt. Om in het water te komen, moest ik via de rotsen het water in klimmen. Dit was deze dag alleen mogelijk doordat er geen wind stond. De wind was niet aanwezig door de orkanen bij de Bovenwindse Eilanden. Aangekomen in het water was het koraal fantastisch. Met een zicht van twintig meter was er veel te zien. Tijdens deze duik heb ik barracuda’s en slang-aalen gezien. Voor de rest moet het mogelijk zijn om hier een nurseshark te zien. Deze lag hier niet tijdens mijn duik. Na de duik was goed zichtbaar waarom het normaal zo gevaarlijk is. Doordat ik nat ben door het water, glij ik uit over de stenen en haal ik mijn hand open. Mede hierdoor mag je hier alleen duiken met een duikgids en is snorkelen niet aan te raden.

Tip om te duiken in Curaçao.


Playa Grandi of playa piscado

Playa Grandi ligt in het dorpje Westpunt en is bekend om de schildpadden. De vissers maken hier hun gevangen vis schoon en gooien de restanten in het water. Dit trekt de schildpadden aan waardoor deze om de mensen heen zwemmen. Als je na een poos klaar bent met de schildpadden kan je verder de oceaan in zwemmen om daar naar het koraalrif te gaan. Onderweg heb je kans om schildpadden en roggen te zien. Aangekomen bij het rif zie je als duiker heel veel wildlife. Je kan hier afdalen tot 30 meter alleen wordt het zicht dan minder. Wij bleven rond de veertien meter hangen om zo veel gekleurde vissen te zien. Hier heb je kans op grote scholen visjes, Aalen, barracuda’s, trompetvissen en snappers. Daarnaast heb je nog een heel mooi beeld in het water.

Lees meer over een Westpunt trip.

Tip om te duiken en snorkelen in Curaçao.

Palapas beach

Palapas beach ligt in de Caracas Baai en is een onbekende duik- en snorkellocatie. Het ziet eruit als een verlaten parkeerplaats waar niets te beleven is. Daarnaast is het strand uitgestorven. Onze duikinstructeur wil hier graag duiken omdat hier ook schildpadden te zien zijn. Deze schildpadden worden niet gevoerd maar liggen hier in hun natuurlijke omgeving rond de twaalf meter diepte. Ideaal dus voor snorkellaars en duikers. Om te komen bij de schildpadden gaan wij via het rif aan rechterkant naar het andere rif toe. Onderweg naar dit tweede rif zien wij een zeepaardje. Ik dacht dat deze heel mooi zouden zijn, maar eigenlijk valt dat best mee. Aangekomen bij het tweede rif zwemmen wij over een zandpunt heen en komen wij aan bij de schildpadden. Wat een mooi gezicht! Na 15 minuten zwemmen wij terug en zien wij nog een barracuda en een octopus. De octopus was gezien door mijn buddy, helaas miste ik hem. Aangekomen aan land hebben wij een hele mooie duik gemaakt wat uitkwam tot onderstaande foto’s.

Tip om te duiken en snorkelen in Curaçao.

FLY & GO LIVINGSTONE JAN THIEL
* Gelegen bij het Jan Thiel strand
* Inclusief vlucht en huur auto
Te boeken bij Corendon vanaf € 644,-
LIONSDIVE BEACH RESORT
* Gelegen aan het bekende MAMBO beach
* Met eigen huisrif om te duiken

Te boeken bij TUI vanaf € 1300,-
RENAISSANCE CURACAO RESORT
* Gelegen midden in Willemstad centrum
* Met eigen infinity zwembad en strand
Te boeken bij Vakantiediscounter vanaf € 743,-

Jan Thielbaai

De Jan Thielbaai ligt in het populaire Jan Thiel. In deze baai zit een grote zandbank waarin schildpadden en roggen te zien, wanneer het zicht goed is. Naast deze zandbank ligt een groot rif. Dit rif loopt vanaf één meter diepte tot twaalf meter diepte. Hierdoor ideaal voor snorkellaars. Ik ben hier vier keer wezen snorkelen en merkte dat ik vaak dezelfde vissen zag. Het voordeel is dat iedereen tijdens de vakantie naar deze baai toe gaat en dus makkelijk kan snorkelen. Tijdens deze trip zie je veel koraal en verschillende vissen. De speciale vissen op deze locatie die ik heb gezien zijn: De kogelvis en een krab. Daarnaast uiteraard de vele verschillende vissen die Curaçao te bieden heeft.

Tip om te snorkelen in Curaçao.

Lees meer over Jan Thiel

Cas Abou

Cas Abou is naast een mooie snorkel locatie een fantastisch strand. Ik denk zelfs het mooiste strand van Curaçao. Tijdens mijn snorkelroute in de wateren van Cas Abou heb ik de hele baai afgezwommen. Ik startte aan de linkerkant, via de mond van de baai naar de rechterkant en daar weer terug. Bij de start van deze route kwam ik gelijk een zeldzame goud gevlekte slang-aal tegen. Deze aal lijkt heel veel op een slang waardoor veel mensen denken dat het een slang is. Leuk om mee te maken. De rest van de route maak je kans op roggen en schildpadden. Ik zag alleen een groep barracuda’s maar was blij met deze slang-aal.

Lees meer over Cas Abou

Tip om te duiken en snorkelen in Curaçao.


Booking.com

Playa Lagun

Playa Lagun is een rustig strand bij het dorpje Lagun. Je kan hier naast het duiken en snorkelen ook heerlijk lunchen met veel leguanen om je heen. Na de lunch pakte wij onze duikspullen en gaan het water in. Deze duiklocatie bestaat uit vier hotspots. De eerste ligt op drie meter diepte. Dit is een rots met koraal en veel visjes eromheen. De tweede locatie ligt aan de linkerkant van de baai. Hier zien wij een grote kreeft schuilen onder een rots en gaan wij opzoek naar een zeepaardje. Deze was helaas verdwenen. Om naar hotspot vier te komen zwemmen wij over een zandgedeelte heen. Hier is de kans op adelaarsroggen ofwel eagle rays het grootst. Deze zagen wij in de verte. Het zijn fascinerende beesten. Tijdens de duik bij het rif komen wij vele visjes tegen en twee grote aalen. Ook deze lijken op slangen en zijn leuk om te volgen in het water.

Lees meer over Playa Lagun

Tip om te duiken en snorkelen in Curaçao.

Handige producten om mee te nemen voor snorkelen en duiken in Curaçao.

Als je naar Curaçao gaat is het belangrijk om de onderstaande drie producten niet te vergeten.

Snorkelset of fullface masker

In Curaçao duiken steeds meer mensen met fullface maskers. Het grote voordeel hiervan is dat je als snorkelaar makkelijk kan ademen en niets in je mond heeft. Een nadeel is dat je niet onderwater kan duiken omdat je niet kan klaren. Voor de snorkelaar die af en toe naar beneden wilt duiken kan beter een normale snorkelset meenemen.

Zonnebrand

De zon brand hevig in curacao en heeft meestal een UV intensiteit van 11. Hierdoor moet je je goed beschermen. Dit kan met de normale zonnebrandcrèmes, maar deze zijn niet goed voor het koraal. Speciaal voor het koraal bestaat er een koraalvriendelijke zonnebrand.

Onderwatercamera

De onderwaterwereld is fantastisch. Het zou toch jammer zijn als je dan geen foto’s kan maken. Dit kan je doen met bijvoorbeeld een onderwatercamera van GoPro. Maar een waterdicht telefoonhoesje welke past om elke telefoon werkt ook fantastisch.

Zoals gezegd in het begin van deze blog heb ik mijn duiken gemaakt met Jan Thiel Diving, welke ik heel erg kan aanraden. Dus wil je gaan duiken op Curaçao maar heb je geen duikcertificaat? Boek dan een Discover Scuba Dive duik. Heb je wel een certificaat? Boek dan een 2 tank begeleide duik.

Ben je zelf op andere plaatsen geweest in Curaçao waar je kan snorkelen? Dan hoor ik graag jouw tips in een reactie. Wil je nog meer tips lezen om te doen in Curaçao? Lees hier alle blogs over Curaçao

FLY & GO LIVINGSTONE JAN THIEL
* Gelegen bij het Jan Thiel strand
* Inclusief vlucht en huur auto
Te boeken bij Corendon vanaf € 644,-
RENAISSANCE CURACAO RESORT
* Gelegen midden in Willemstad centrum
* Met eigen infinity zwembad en strand
Te boeken bij Vakantiediscounter vanaf € 743,-
LIONSDIVE BEACH RESORT
* Gelegen aan het bekende MAMBO beach
* Met eigen huisrif om te duiken

Te boeken bij TUI vanaf € 1300,-
Wil je jouw vakantie naar Curaçao plannen? Bekijk deze handige links voor jouw vakantie naar Curaçao.

*Dit bericht bevat affiliatie marketing links. De affiliatie links zorgen ervoor dat ik deze website online kan houden. Wanneer u op een link in dit blogbericht van bijvoorbeeld van Bol.com, Tui of Booking.com klikt en iets in de komende dagen boekt of besteld, krijg ik een kleine commissie over het verkoopbedrag zonder dat u hier iets van merkt of voor betaald. Door deze financiële vergoeding vanuit de bedrijven, kunt u alle blogberichten blijven lezen op deze website.

Reacties

  1. Isabel Beantwoorden

    We waren reeds enkele malen op de Antillen voor een duik- en snorkelvakantie. Mijn vriend duikt, en ik heb het vooralsnog altijd bij snorkelen gehouden. Volgens mijn vriend – en jouw blog bevestigt dit – mis je dan toch een dimensie. Komende herfst hoop ik mijn schroom te overwinnen en meld ik mij wellicht aan bij een van de duikscholen.

    • Johnno de Jong Beantwoorden

      Het is zeker een hele andere dimensie onder water Isabel. Ik hoop dat je het kan overwinnen en ga voor het eerst duiken. Je zult merken dat het geweldig is om te doen. Na een eventuele proefduik kan je kijken voor een PADI of SSI brevet te halen. Hierdoor wordt je nog meer relaxed in het water en kan je er meer van genieten.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.