Welke kleding neem je mee naar Lapland. De ultieme paklijst voor lapland

Welke kleding neem je mee naar Lapland. De ultieme paklijst voor lapland

Op vakantie naar lapland is voor de meeste een droom die uitkomt. Heerlijke tochten maken met de sledehonden of sneeuwscooters en daarbij ook veel buiten zijn. Buiten kan het wel erg koud zijn, zeker als je met tours mee gaat. Hiervoor moet je de juiste kleding hebben meegenomen naar Lapland. Daarvoor lees je hieronder de ultieme paklijst voor lapland. Meestal krijg je ook al het een en ander aan winterkleding van de organisatie van de tour, kijk dit altijd even na.

De ultieme paklijst voor Lapland

Naast deze lijst is het belangrijk om op de temperaturen te letten met de activiteiten en het lagensysteem te gebruiken. Meer informatie hierover lees je onder deze paklijst.

Algemene spullenIndoor kledingOutdoor kleding
Paspoort/IDLange broekenThermo ondergoed
Rijbewijs (verplicht voor sneeuwscooter)T-shirtsThermo shirt
BankpassenOverhemd/blouseWinterjas*
VerzekeringspasSokkenSneeuwbroek*
Annulering verzekeringSchoenenSneeuwschoenen/moonboots *
ReisverzekeringOndergoedDikke warme wollen sokken
TelefoonZwemkleding (sauna)Thermo Buff/ nekwarmer
CameraHanddoeken*Dikke trui
statief voor camera (noorderlicht fotografie)Comfortabele kleding voor in de kamer, huis of appartementHandschoenen *
OpladersSloffenSjaal
Persoonlijke hygiene + vasalineMuts
Medicatie + medicijnenpaspoortHoofdlamp
hand en voetwarmers
* meestal krijg je deze producten van de organisatie waarbij je een tour/accommodatie boekt. Kijk dit goed na van te voren. Daarnaast is het met temperaturen onder de -20 fijn om dubbele winterjassen en sneeuwbroeken te dragen.

Temperaturen en gevoelstemperaturen.

Een gemiddelde temperatuur in Lapland in de wintertijd is zo’n -12 ℃ a -17 ℃ met soms uitschieters naar de – 35 ℃. Dat is dan de exacte temperatuur en niet het gevoelstemperatuur. Daarvoor kan je eventueel onderstaand schema aanhouden met de gevoelstemperaturen.

0-6-10-16-26-30-36
7 km/h-2-9-14-21-33-37-44
22 km/h-5-13-18-26-38-44-53
36 km/h-7-15-20-28-41-47-55
51 km/h-8-16-22-30-44-49-57
65 km/h-9-17-23-31-45-51-59

Het is dus erg belangrijk dat je genoeg en ook de juiste kleding mee neemt. Heel belangrijk voor het aankleden in Lapland is namelijk het 3 +lagen systeem.

3+ lagen systeem

Het drie lagen systeem is het originele systeem wat ervoor zorgt dat je warm en droog blijft tijdens alle activiteiten. Gezien het in Lapland wel eens koud kan zijn, gebruiken ze hier meerdere tussenlagen (tweede laag). Het 3 lagen systeem werkt met de volgende drie lagen: onderlaag, tussenlaag en de buiten laag. Daarom zie je ook de verschillende shirts in de paklijst voor Lapland staan.

De onderlaag

De onderlaag zorgt voor het afvoeren van vocht van het lichaam. Tijdens activiteiten kan je gaan weten en dit zweet kan koud worden als het blijft zitten. De onderlaag zorgt ervoor dat het zweet wordt afgevoerd en dat je dus niet koud wordt van je eigen zweet. Hiervoor kan je twee soorten onderkleding gebruiken. Synthetische onderkleding of onderkleding van Marino wol. Beide onderkleding zijn vaak maar dunne shirts of ondergoed.

De tussenlaag

De tussenlaag is belangrijk voor het isoleren van het lichaam. Met ander woorden het warmhouden van het lichaam. Dit gebeurd met synthetische, fleece of wollen kledingstukken. Deze kledingstukken zorgen ervoor dat je warm blijft en eventueel het laatste beetje vocht ook afdrijft. In Lapland zal je voornamelijk een synthetische tussenlaag en een fleece tussenlaag dragen met eventueel nog een dikke trui. Doordat je met meerdere lagen werkt, kan je eventueel wat uittrekken tijdens een wandeling of langlaufrit.

De buiten laag

De derde laag is de buiten laag. Deze moet ademend en sneeuw- wind- en waterdicht zijn. Vooral de ademende eigenschap is van groot belang want anders heeft de afvoerende werking van laag één en twee geen nut. Daarnaast is het voor Lapland erg belangrijk dat hij dik is en isolerend is. Hierdoor werkt die ook goed voor de warmte.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.