Ijsklimmen in Abisko - Zweeds Lapland - Op reis met Johnno

Ijsklimmen in Abisko – Zweeds Lapland

Ijsklimmen is een activiteit die niet veel mensen hebben gedaan. In Abisko in Zweeds Lapland heb je de mogelijkheid om deze activiteit te doen. Het ijsklimmen wordt gedaan op een bevroren waterval met een goede instructeur erbij. Deze zekert je de gehele tijd en je krijgt alle uitleg die je nodig heb om te klimmen.

Ijsklimmen in Abisko – Zweeds Lapland

Wanneer je wordt opgehaald door de instructeur rij je naar de plaats waar het ijsklimmen gaat gebeuren. Doordat het een natuurlijke waterval is, is het ijs ieder jaar anders. In de zomer smelt al het ijs weg. Tijdens de uitleg krijg je de speciale ijsschoenen aan met stalen punten eraan. Deze zijn erg scherp en hiermee moet je je steeds vast schoppen in het ijs. Daarnaast krijg je voor je handen twee ijsbijlen mee. Ook deze sla je steeds in het ijs om zo naar de top te komen. Tijdens het klimmen moet je voornamelijk je voeten gebruiken voor kracht en hoger te komen en je handen voor de stabilisatie. Helaas blijkt dat onervaren ijsklimmers (zoals ik), voornamelijk veel met de handen doen. Dit merk je de 3 dagen na het klimmen door veel spierpijn! Maar dit is het allemaal waard, want het is fantastisch om te doen. Wil je zelf ook gaan Ijsklimmen in Abisko? Dat kan alleen via het bedrijf van Aril Peterson. Boek deze activiteit hier via Viator A tripadvisor company

Hoe kom je in Abisko

Abisko ligt een uur van Kiruna vandaag. Doordat Abisko ook een treinstation heeft, kan je per trein naar Abisko toe komen. Bekijk de treintijden op www.sj.se. Een andere mogelijkheid is om met een huur auto naar Abisko te rijden. Deze huurauto’s staan klaar op het vliegveld van Kiruna. Deze moet je alleen wel van te voren boeken, want het is erg druk in alle wintermaanden in Lapland. Zelf hadden wij een auto gehuurd via Sunnycars. Een voordeel is dat je dan all-inclusive verzekerd bent wat zeker in het spekgladde Lapland wel handig is. Doordat er nog veel meer te doen is dan alleen ijsklimmen in Abisko, kan het ook leuk zijn om hier één of twee nachten te blijven slapen. Naast het ijsklimmen kan je hier namelijk prachtig het noorderlicht zien, wandelen door de national park met canyon, de elanden gaan spotten, tours doen met husky’s en sneeuwscooters, gaan skién / snowboarden of zelfs de Noorse Fjorden gaan bekijken.

Voor overnachten heb je eigenlijk drie goede keuzes afhankelijk van je budget. Nummer 1 is het hotel STF Abisko Turiststation (Vanaf € 56,- per nacht) dicht bij de Canyon, nummer 2 is het Hostel Abisko net Hostel & Huskies (vanaf € 30,- per nacht) en de derde mogelijkheid is de lodge Abisko Mountain Lodge (vanaf € 134,- per nacht). Af en toe verschijnen er ook Bed en breakfasts in Abisko om te huren, deze kunt u vinden via Trivago

Wil je meer tips lezen over Abisko en alle andere activiteiten wat je kan doen in Zweeds Lapland? Lees dan meer tips in een van mijn blogs over Zweeds Lapland.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.