Een huskytocht door Zweeds Lapland met sledehonden

Een huskytocht door Zweeds Lapland met sledehonden

Een huskytocht door het witte landschap van Lapland is voor vele mensen een droom om eens te doen. Tijdens mijn 4 dagen in Zweeds Lapland ben ik een dag op safari gegaan met de husky’s. Wij worden om 9 uur opgehaald om naar de husky kennel te rijden. Hier aangekomen staan er 300 sledehonden te blaffen. Zij gaan iedere dag op tour door het witte landschap van Lapland.

De husky's zijn klaar voor de tocht

Voorbereiding op de huskytocht

Bij een huisje krijgen wij warme winterkleding aan van het bedrijf die de huskytochten organiseert. Deze kleding houdt ons warm en zorgt ervoor dat de honden onze kleding niet vies of kapot maakt. Deze honden zijn namelijk zo enthusiast dat ze tegen ons opspringen en gebruiken daarbij hun scherpe nagels. Wij krijgen zes husky’s aangewezen in onze span voor onze tocht. Dit wordt gekozen op sterkte van de honden en het gewicht van de personen. Hierdoor worden alle honden sledes even sterk en heeft iedereen ongeveer hetzelfde tempo. De husky’s span wordt zo samengesteld dat iedere span een leider heeft, De andere 5 honden hebben ieder een andere taak.

Aangelijnd en daar gaan we met de slede honden op huskytocht door lapland

De huskytocht gaat beginnen

Iedereen staat gereed en de eerste span gaat rijden. Dit zorgt voor een reacties op alle andere honden. Ze blaffen en trekken aan de slede. Rem eraf en daar gaan we. Door de besneeuwde bossen en over 3 grote sneeuwvlaktes. Dit blijken in de zomer grote meren te zijn. Tijdens de route hoef je niet bang te zijn dat je de weg kwijt raakt. De husky’s rennen iedere dag dezelfde route waardoor ze de route uit hun hoofd rijden.

Huskytocht door Zweeds lapland

Actief meerijden met de huskytocht door Zweeds Lapland

Tijdens de huskytocht is het belangrijk dat je actief meerijdt. Hierdoor wordt het ook leuker, maar voorkomt je kleine ongevallen. Tijdens de rit springen de sledehonden soms zomaar in de sneeuw. Dan willen ze afkoelen of even wat drinken. Ga je bergje af? Dan moet je alle zeilen bijzetten met remmen zodat je niet uit de hondenslee valt. Na anderhalf uur komen wij aan bij een rustpunt. Hier krijgen wij en de husky’s te eten en moet je oppassen voor de gele sneeuw. Want je weet wat ze erover zeggen.

Over een bevroren meer tijdens de huskytocht

De terugweg als passagier

Na de lunch is het de beurt aan mijn maatje, ik moet voorop zitten en hij mag de hondenslee besturen. Hierdoor kan ik wat meer foto’s maken en zorgt hij ervoor dat wij heel thuis komen. Het valt mij op dat de sledehonden langzaamaan vermoeid raken. Hierdoor moet Leo mee steppen om de bergen over te komen. Achteraf horen wij dat dit ook komt omdat het te warm is voor de honden. Het is namelijk maar -3 graden in plaats van de -15 graden waar zij normaal in leven.

Ze de husky's rennen tijdens de husky tocht

Na de sledenhondentocht

Na de sledenhondentocht door Zweeds Lapland moeten wij de honden aftuigen en ze terug in de kennels stoppen. De honden zijn nog heel enthousiast en willen met ons spelen. Hierdoor duurt het iets langer en nemen wij afscheid van de beesten. Een ervaring om nooit meer te vergeten!

Huskytocht over de bevroren meren in lapland

Is een Huskytocht iets voor jou?

Iedereen die met husky honden wilt rijden, kan dit doen. Er zijn namelijk verschillende tours om te boeken. Zo kan je alleen meerijden waardoor je de sledehonden niet hoeft te besturen of een dagtour boeken waarbij je zelf mag rijden zoals ik.

Bekijk hier alle huskytochten in Lapland.

Zijn ze niet schattig de husky honden van de huskytocht

Tips voor je kleding in Lapland

Het is heel belangrijk om je goed te kleden in Zweeds Lapland en zeker tijdens zo’n tour met husky’s. Draag als eerste thermoskleding. Daaroverheen komt dan je normale kleding en een skipak. Dit pak is vaak te huur bij een organisator van een husky tour. Naast deze kleding is het verstandig om een muts ( het liefst met fleece), handschoenen en sjaal te dragen. Je ziet namelijk veel stil en kan het daardoor snel koud krijgen.

Dit was mijn ervaring over de huskytour. Ben je zelf ook eens wezen rijden met deze sledehonden? Laat jouw ervaring achter in een reactie

Wil je vakantie naar Zweden plannen? Bekijk deze handige links voor jouw vakantie naar Zweden

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.