Alle tips en instellingen om het Noorderlicht te fotograferen

Alle tips en instellingen om het Noorderlicht te fotograferen

Het noorderlicht een een spectaculair natuurfenomeen welke goed zichtbaar is in o.a. Lapland en Ijsland. Het is zelfs met een camera beter te zien dan met het blote oog. Wanneer het Noorderlicht niet heel sterk is, zie je het alleen met een camera met de juiste instellingen. Hiervoor is het wel belangrijk om het natuurverschijnsel eerst te herkennen.

Al deze foto’s en filmpjes zijn gemaakt tijdens mijn werkperiode in Pine tree lodge in Zweeds Lapland. Een reis naar deze lodge kan je zelf boeken via Nordic.

Noorderlicht herkennen + handige app

Het noorderlicht zijn deeltjes van de zon wat op de aarde afkomt. Hiervoor bestaat een KP index waarbij je kan voorspellen hoe sterk het noorderlicht zal zijn. Het is wel belangrijk dat het onbewolkt is, want met bewolking zal je niets zien. Hoe hoger de KP-index is hoe sterker en feller het noorderlicht is. Het kan zelfs in meerdere kleuren zoals groen, geel, rood en paars worden. Vaak begint het noorderlicht met een vage horizontale wolk welke er heel dun uit zit. Op de foto ziet dit er vaak al groen uit, maar helaas niet met de eigen ogen. Wanneer de sterkte toeneemt begint deze witte wolk groen en geel te worden en kan deze gaan dansen. Dat kan je heel goed zien met je ogen. Om te weten wanneer het noorderlicht er wellicht is, kan je het beste de gratis app My Aurora forecast downloaden. Hou er wel rekening mee dat het een natuurverschijnsel is en dat het nooit 100% te voorspellen is.

Noorderlicht fotograferen met de telefoon

Iedereen heeft tegenwoordig een mobiele telefoon op zak. Ook hiermee kan je al mooie foto’s maken van het Noorderlicht. Hiervoor is het wel belangrijk dat je een nachtstand heb op de telefoon. Als je deze instelt krijgt de telefoon meer licht binnen en zie je het noorderlicht beter. Ondanks dat je je telefoon vaak kan vasthouden voor de foto’s, worden de foto’s een stuk scherper wanneer je hem ergens tegen aan zet of in een statief zet. Als je een statief gebruikt, zorg er dan voor dat je je camera op een timer zet van een paar seconde. Zo zorg je ervoor dat je de telefoon niet aanraakt tijdens de foto. Zelf gebruik ik een Google Pixel telefoon en die maakt foto’s zoals deze twee hieronder. Daarvoor gebruik ik wel dit statief

Instellingen om het noorderlicht te fotograferen met een spiegelreflexcamera

Om het noorderlicht te kunnen fotograferen met een spiegelreflexcamera moet je een statief meenemen. Zonder statief is het namelijk bijna onmogelijk. Om de mooiste foto’s te maken met handmatige instellingen is het verstandig om de diafragma ( het f teken) zo laag mogelijk te zetten. Daarnaast kan je spelen met de sluitertijd. Tussen de 4 en 8 seconde geeft de mooiste foto’s. Als laatste heb je de ISO instellingen. Deze verscheelt heel erg per noorderlicht. Hoe feller het noorderlicht is, hoe hoger de ISO gezet kan worden. Zelf start ik met de ISO 600 en wijzig deze soms naar 400 of 800. Als laatste moet je ook voor de spiegelreflexcamera de timer aanzetten of een afstandsbediening gebruiken. Zelf gebruik ik een spiegelreflexcamera van Sony en dit statief

Noorderlicht filmen met een Gopro + foto’s

Als laatste kan je met de Gopro 9 en 10 een Night Lapse maken. Deze maakt dan een x aantal foto’s per minuut en maakt daar een hele toffe film van. Een groot voordeel is dat je via de app foto’s kan knippen uit de video zonder dat je kwaliteit verliest. De night lapse modus vind je onder het linkse puntje bij de time lapse. Standaard staat de night lapse ingesteld als derde. Zelf gebruik ik de Gopro10 voor de onderstaande video’s

Voordelen en nadelen van de foto’s van een telefoon, spiegelreflex en GoPro

Alle producten om het noorderlicht te fotograferen hebben voor en nadelen. Deze voor en nadelen zal ik in een kort schema bij elkaar zetten.

TelefoonSpiegelreflexcameraGopro
Kwaliteit foto’sMatigMega scherp (met de juiste instellingen)Scherp
InstellingenAutomatischHandmatigAutomatisch
Statief nodigAfhankelijk van telefoonJaNee
kostenAl in bezitvanaf 800 euro+/- 500 euro

Wil je zelf ook graag het noorderlicht zien in Lapland? De grootste kans hierop maak je vanuit een lodge of afgelegen gebied in Lapland. Hierdoor heb je namelijk minder last van omgevingslicht. Zelf zat ik in Pine tree lodge, te boeken via Nordic .

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.