9 Tips om te doen in Abisko - Zweeds Lapland - Op reis met Johnno

9 Tips om te doen in Abisko – Zweeds Lapland

Abisko is een onbekende parel in Zweeds Lapland. Op ongeveer één uur rijden vanaf Kiruna is dit kleine dorpje te vinden. Maar ondanks dat het dorp niet groot is, kan je hier heel veel leuke dingen doen om een perfecte vakantie in Zweeds Lapland hebben. Veel mensen combineren een paar dagen Kiruna met een paar dagen Abisko om zo de “stad” en het ruigere landschap gezien te hebben. Als je naar Abisko gaat, zit dit diverse tips om te doen in Abisko

Skiën of snowboarden

Zweeds lapland is voornamelijk erg vlak, maar doordat Abisko tegen de grens van Noorwegen ligt, beginnen hier ook de bergen. Hierdoor kan je vanuit Abisko of Bjorkliden de bergen in naar meerdere pistes. Deze zijn voornamelijk bekend bij lokale mensen waardoor het er ook heerlijk rustig is. Wilt u dus gaan skiën op vakantie maar niet naar een druk wintersportgebied in de Alpen? Dan is dit een prima alternatief met zelf meerdere activiteiten die u kunt doen.

Sneeuwscootertoer

In Zweeds Lapland kan je bijna overal een sneeuwscootertoers doen en ook in Abisko. Het verschil is hier wel dat er gigantisch grote meren zijn waar je overheen kan rijden, maar dat je ook zomaar steile hellingen krijgt wanneer je wat meer de bergen in gaat. Vooral over de meren heen kan je het gas goed open zetten en gaan rijden.

Leestip: Sneeuwscooter rijden in Lapland
Activiteit: Volledige dag rijden op de sneeuwscooter

Ijsklimmen

Ijsklimmen kan bijna nergens in Zweeds Lapland. In Abisko is een bevroren waterval welke is omgetoverd tot klimmuur. Van de ervaren gids krijg je alle uitleg en daarna mag je beginnen met klimmen. Zeker in het begin is het erg moeilijk, maar als je de slag en schop onder controle heb, is het een van de avontuurlijkste activiteiten om te doen. Leestip: Ijsklimmen in Abisko
Activiteit boeken: Ijsklimmen op een bevroren waterval

Noorderlicht bekijken

Op de berg bij Abisko ligt het Aurora sky station. Dit is een restaurant met een heel mooi uitzicht over de gebergtes. Daar kan je gaan zitten en wachten op het Noorderlicht. Van heel Zweeds Lapland is de kans namelijk het grootst dat je hier het noorderlicht ziet. Dat is ook de reden dat ze er onderzoek doen. Maar je kan ook zelf op pad gaan en het noorderlicht gaan spotten. Doordat het natuur is, is het nooit te plannen waar het exact gaat verschijnen. Zelf heb ik het Noorderlicht op andere plaatsen gezien in Zweeds Lapland.

Huskytoer

Een andere toer die heel geliefd is in Lapland is een slede hondentocht met de husky honden. In de stilte genieten van de witte omgeving en voorgetrokken worden door 4 tot 6 honden. Deze honden doen niets liever dan rennen en hierdoor kan je genieten van de omgeving.

Leestip: Op tour met de husky sleden honden in Lapland

Ijsvissen

In de meren rondom het dorp zitten vele verschillende vissen. Je kan een visgids huren met al het materiaal erbij eng aan vissen op bijvoorbeeld baarzen en vlagzalmen. Eerst maak je een klein gat in het ijs en dan ga je vissen. Heel anders als in Nederland want je hengel is maximaal 40cm lang. Je kan namelijk pal naast het ijsgat gaan zitten.

Tour: Icefishing experience

Bevroren waterval opzoeken

In Bjorkliden vlakbij Abisko is de Silverfallet waterval. In de zomer en vroege najaar is dit een stromende waterval, maar gedurende de winter is deze bevroren. Het leuke daaraan is dat je erop kan lopen en hem kan beklimmen. Pas wel op want het is ijs en dus erg glad. Je kan eventueel ook lopen naar deze waterval vanuit het dorp, maar dan moet je wel via de weg lopen.

Abisko Canyon

In het dorp zelf is de kloof met waterval van Abisko te vinden. Hier kan je op en omheen lopen met spectaculaire gezichten van de bevroren kloof. Ook de waterval is bevroren en toch komt er vanuit de bergen nog stromend water naar beneden wat her en der de rivier open houdt. In de sneeuw kan je ook sporen zien van de diverse dieren die hier leven. Doordat mensen haast niet in de canyon kunnen komen, blijven deze sporen goed zichtbaar. Na de kloof kan je naar het strand toe lopen. Hier krijg je echt het gevoel dat je helemaal alleen op de wereld bent, want je staat door op een immens groot meer waarvan je de overkant niet kan zien.

Abisko national park.

De canyon is ook al deel van het National park van Abisko. Maar wie van wandelen houdt, kan hier dagen wandelen in de natuur. Je kan de bergen in, of juist de meren over steken. Bij het toerist informatie punt kan je wandelkaarten meenemen zodat je weet waar je loopt. Zo kan je bijvoorbeeld naar het sami dorp toe lopen of naar een aantal verlaten gebouwen. Let wel op de tijd en zonsondergang. Het kan in Lapland snel koud en donker worden. De juiste kleding en zaklampen zijn daarvoor wel erg handig.

Leestip: Wat neem je mee naar Lapland
Activiteit: Een ochtend wandelen door Abisko National park

Accomodatie tips in Abisko

Abisko is een klein dorp wat voornamelijk gericht is op de wintermaanden. Hierdoor zijn er niet zo veel accommodaties te vinden. Als je hier wilt overnachten heb je eigenlijk drie goede keuzes afhankelijk van je budget. Nummer 1 is het hotel STF Abisko Turiststation (Vanaf € 56,- per nacht) dicht bij de Canyon, nummer 2 is het Hostel Abisko net Hostel & Huskies (vanaf € 30,- per nacht) en de derde mogelijkheid is de lodge Abisko Mountain Lodge (vanaf € 134,- per nacht). Af en toe verschijnen er ook Bed en breakfasts in Abisko om te huren, deze kunt u vinden via Trivago

Vervoer naar Abisko

Abisko ligt een uur van Kiruna vandaag. Doordat Abisko ook een treinstation heeft, kan je per trein naar Abisko toe komen. Bekijk de treintijden op www.sj.se. Een andere mogelijkheid is om met een huur auto naar Abisko te rijden. Deze huurauto’s staan klaar op het vliegveld van Kiruna. Deze moet je alleen wel van te voren boeken, want het is erg druk in alle wintermaanden in Lapland. Zelf hadden wij een auto gehuurd via Sunnycars. Een voordeel is dat je dan all-inclusive verzekerd bent wat zeker in het spekgladde Lapland wel handig is.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.