4 dagen op vakantie naar Zweeds lapland - Op reis met Johnno

4 dagen in Zweeds Lapland

In februari 2014 ga ik voor 4 dagen naar Kiruna in Zweeds Lapland. Samen met twee Amerikanen en twee Fransen gaan wij alle hoogtepunten van Lapland beleven. Een huskytour, sneeuwscooter rijden, een tour door het Icehotel en het noorderlicht staan op ons programma.

Rijden met husky's door het witte landschap in Lapland Zweden

Dag 1 in Zweeds Lapland

Wij vertrekken vanuit het vliegveld van Malmö naar Kiruna. Op het vliegveld aangekomen krijgen wij een bericht dat de vlucht 15 minuten is vertraagd. Niets aan de hand want wij hebben een overstaptijd van één uur op vliegveld van Stockholm. Helaas werd de vijftien minuten al snel zestig minuten en gaan wij onze andere vlucht missen. Aangezien dit de enigste vlucht was deze week, krijgen wij vijf dagen Stockholm in plaats van vijf dagen Zweeds Lapland. Gelukkig werd het vliegtuig van Norwegian Air tegengehouden en kwamen wij aan in Lapland.

Aangekomen in Lapland staat een Duitse gids ons op te wachten. Zij vertelt ons de volgende ‘leuke’ feiten voor onze vakantie.

  • De sneeuwlaag is gemiddeld 1 meter.
  • Het is momenteel erg warm met een temperatuur tussen de -6 en -12 graden Celsius gedurende de dag.
  • Wanneer een eland de weg oversteekt, de automobilisten de auto’s direct in de sneeuwmuur langs de weg sturen. Dit omdat een aanrijding met een eland vaak dodelijk is.
  • Ons huisje alleen een houtkachel heeft.
  • Er geen buitenverlichting is om zo het noorderlicht zo goed mogelijk te kunnen zien.
ons huisje in Zweeds lapland

Aangekomen met alle boodschappen bij het huisje, blijkt dat wij een huis voor negen personen krijgen. Ons huis was dubbel geboekt. Dit huisje ligt alleen wat verder van de sauna en receptie af. S Avonds gaan wij heerlijk met ze alle de sauna in, om af te koelen doen wij buiten een sneeuwballen gevecht. Ik moet zeggen, dat is vrij koud met -20 graden Celsius. Na een aantal uur gaan wij terug naar ons huisje. Helaas was het zo donker dat wij de weg kwijt raken! Gelukkig bracht de eigenaar van de huisjes ons netjes thuis.

Dag 2 Rijden met sledehonden en ijsvissen

Om negen uur worden wij opgehaald, want we gaan rijden met de sledehonden. Iets wat al jaren op mijn bucketlist staat en een must-do is wanneer je in Lapland bent. Aangekomen bij de honden zitten er 300 husky’s op ons te wachten. En het zijn echte groepsdieren, wanneer er één begint met blaffen doen ze het allemaal. Wij krijgen onze sneeuwpakken aan en een instructie over de sledes. Om tien uur gaan wij beginnen aan onze route. Wat is dit fantastisch om te doen! De zes husky’s trekken de slede voort en ik moet goed sturen om alles recht te houden. Bergje op hebben de honden een beetje hulp nodig maar bergje af is het alle zeilen bij zetten. Wanneer je niet remt, val je namelijk van de slede af.

Leestip: Bekijk hier de hele huskytocht.

Om 12 uur is het tijd voor een traditionele lunch. Champignons soep met zuurbrood en een zelfgemaakt blauwe bosbessendrankje. Dit drankje was helaas niet zo lekker, maar uit beleefdheid drinkt iedereen alles netjes op. Hierna gaan wij de 2 uur terug rijden. Dit keer was ik de passagier en rijdt mijn maatje. Om 15.00 uur komen wij aan bij de kennel en zetten de honden weer terug.

Aangekomen bij ons huisje ga ik samen met Leo ijsvissen. Na 15 minuten zijn wij steen en steen koud en houden het voor gezien. Het ijsvissen is niets voor ons.

Dag 3 in Zweeds lapland: Sneeuwscooter rijden en het Icehotel

De derde dag in Zweeds Lapland gaan wij sneeuwscooter rijden. De dag begint weer vroeg en ik klim op de sneeuwscooter. Wij gaan naar het ijshotel toe rijden. De 125 cc sneeuwscooters gaan ongeveer 90 kilometer per uur wat gigantisch hard is zonder cabine om je heen.

Daar staan ze, de sneeuscooters

Na 1.5 uur rijden door de bossen komen wij aan bij het Icehotel. Dit hotel is te beschrijven in 4 woorden. Gigantisch mooi en prijzig. Het kost namelijk 200 euro per persoon. Wij doen een tour door dit hotel en slapen er niet in. Deze tour kost normaal 400 Zweedse kronen ( 36 euro) maar voor studenten met studentenkaart kost het 100 Zweedse kronen. Bij gebrek aan een studenten kaart werkt een Ov-kaart ook erg goed. In het hotel had iedere kamer een andere aankleding en slaap je op rendierhuiden. Hierdoor blijf je erg warm. Het Icehotel is ook ieder jaar anders omdat het hotel ieder jaar smelt in de zomer. Bekijk hieronder de foto’s van het Icehotel die ik zag. Benieuwd hoe het Icehotel er dit jaar uit ziet? Bekijk hem eens op Booking.com

Na het icehotel gaan we terug met de sneeuwscooters naar ons huisje. Helaas is het weer bewolkt en is de kans op het noorderlicht heel klein. Daardoor gaan wij net als de eerste drie dagen weer de sauna in. Heerlijk opwarmen na een hele dag in de kou

Gas erop. Sneeuwscooter rijden over de meren in lapland

Dag 4 in Zweeds Lapland. Opruimen en naar huis.

S Ochtends gaat de grote schoonmaak gebeuren, want door het drukke programma was dit heel hard nodig. Gelukkig deden wij dit goed genoeg waardoor wij de gehele borg terug krijgen. Om half 12 nemen wij afscheid van Kiruna en gaan we terug naar het vliegveld. Dit vliegveld bestaat uit 1 hal voor de vertrekken en aankomsten. Helaas moesten wij ook hier langer wachten, want de terugvlucht naar Stockholm had een uur vertraging. Het vliegtuig moest eerst langs de de-icing om ervoor te zorgen dat hij ijsvrij was.

Dit waren mijn vier dagen in Zweeds Lapland. Een avontuur wat als hoogtepunt telt van mijn studietijd in Zweden. Mede hierdoor heb ik alle activiteiten in een korte periode gedaan. Heb je langer de tijd? Dan raad ik aan om minimaal 8 dagen gaan. Dit kan natuurlijk ook naar Fins Lapland. Daarnaast zou ik alles georganiseerd door een reisorganisatie doen. Aangezien het er erg onbewoond is en het zonde is als je iets mist.

Wil je liever naar de zon in plaats van de kou ? Kijk mijn reistips dan voor een vakantie naar Curaçao.

Ben je zelf wel eens in Lapland geweest? Dan ben ik benieuwd naar jouw ervaring.

Wil je vakantie naar Zweden plannen? Bekijk deze handige links voor jouw vakantie naar Zweden

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.