24 tips en activiteiten om te doen in Lapland - Op reis met Johnno

24 tips en activiteiten om te doen in Lapland

Ga je op vakantie naar Lapland en kan je niet kiezen tussen alle activiteiten die te doen zijn in Lapland? Lees hier dan alle 14 tips en activiteiten welke te doen zijn in Lapland. Zelf heb ik 5 maanden in Zweeds Lapland gewoond en daarbij heel veel activiteiten gedaan. Afhankelijk van de plek ik Lapland waar je op vakantie gaat, kan je bijna al deze tips aan activiteiten doen tijdens jouw vakantie. In deze blog lees je mijn 24 tips om te doen in Lapland. Ben je benieuwd wat ik allemaal in mijn vrije tijd heb gedaan tijden deze 5 maanden in Lapland? Bekijk dan mijn blog over mijn werkvakantie in Lapland.

Sledehonden tocht met huskys

Bij veel mensen staat deze tour om te doen op nummer 1 als activiteit om te doen in Lapland. Een heerlijke dag of zelfs meerdere dagen door de Lapse natuur rijden met de husky honden. Je kan zelfs verschillende tours kiezen. Denk hierbij aan een halve dag, noorderlicht tocht, hele dag of zelfs meerdaagse tochten met de husky’s. Wil je een meerdaagse tocht doen met de Huskyhonden? Dan is een van vakanties van Nordic aan te raden.

Lees meer over tours met de husky honden door Lapland

Sneeuwscootertoer

De sneeuwscootertoer is ook een van de bekende activiteiten welke je kan doen in Lapland. Heerlijk met 40km/u over het sneeuw heen crossen en soms met wat minder snelheid door de besneeuwde bossen heen. Een voorwaarde voor deze toer is wel dat je een autorijbewijs heb.

Lees meer over sneeuwscootertochten door Lapland

Noorderlicht fotograferen

Het Noorderlicht is iets wat iedereen graag wilt zien, maar waar je wel geluk mee moet hebben om het te kunnen zien in Lapland. Doordat je, afhankelijk van de locatie, vaak in de poolcirkel zit, heb je iedere dag kans om het te zien. Alleen moet het wel onbewolkt zijn gezien het noorderlicht boven de wolken zit. Maar als het dan kan, is het fantastisch om mee te maken.

Lees meer over alle tips en instellingen om het noorderlicht te fotograferen.

Ijsbuggy rijden

Ijsbuggy rijden is eens leuk om geprobeerd te hebben. Doordat je op het ijs met sneeuw rijdt merk je het verschil wat wel of geen grip doet met een auto. Soms kan je helemaal remmen of versnellen, maar als je dan weer grip hebt, gaat de buggy erg snel! Je kan ook proberen om eens donuts te maken met de ijsbuggy

Een lapse douche nemen

Een lapse douche nemen doe je buiten onder een dunne boom. Doordat er in Lapland in de winter veel sneeuw op de bomen licht, kan je hier een schop tegen een geven en valt er kilo’s aan sneeuw naar beneden. Als je dit gaat doen, is het wel verstandig om je eerst goed aan te kleden, want anders wordt je erg koud en nat van de sneeuw.

Wandelen met sneeuwschoenen

Een activiteit die je overal in Lapland kan doen. Heerlijk wandelen met van de grote sneeuwschoenen of sneeuwracketten onder je schoenen. Hierdoor zak je niet heel ver weg in de diep sneeuw en kan je een pittige wandeling maken door de bossen. Dit is wel een activiteit waar je fit voor moet zijn, want het kost nogal moeite om te wandelen.

Ijsvissen

Ijs vissen in Lapland is heel anders dan vissen op open water. Je kleedt je eerst goed aan, neemt een klein hengeltje mee met een haak en blinker en een grote ijsschroef. Hiermee maak je een gat in het ijs en dan is het wachten totdat er een vis bijt. Je laat het gewicht naar de bodem zakken en haalt het 4 slagen om hoog. Daarna blijf je het bewegen zodat de roofvis er op af komt. Als je dan geluk heb en de vis groot genoeg is, heb je een heerlijke lunch.

Langlaufen

Waar sneeuw is, kan je gaan langlaufen. Langlaufen is een sport die veel inwoners van Lapland doen. Hierdoor heb je bij de meeste dorpen en steden wel langlaufroutes liggen. De langlauf ski’s kan je vaak bij je hotel, lodge of andere accommodatie krijgen of huren en dan heerlijk zelf op pad gaan.

Rendieren bezoeken

Rendieren horen bij de kerstman en bij Lapland. Alle rendieren in Lapland zijn eigendom van de Sami. Sommige lopen in het wild maar de meeste lopen in de winter in een afgesloten gebied. Hier kan je heen gaan met een tour om zo de rendieren te zien, aaien en zelfs te voeren. De gids kan je ook veel vertellen over de leefwijze van de sami en de rendieren.

Ijs klimmen

IJs klimmen is een activiteit die je niet op alle plekken in Lapland kan doen. Je klimt namelijk op een waterval en daar heb je bergen voor nodig. Deze vind je lang niet overal in Lapland. Met ijsklimmen krijg je speciale schoenen aan en twee ijsbijlen mee om zo proberen een weg naar boven te klimmen. Het is pittig om doen, maar wel heel tof om eens geprobeerd te hebben.

Lees meer over ijs klimmen in Lapland

Het icehotel bezoeken

Op meerdere plaatsen in Lapland heb je de mogelijkheid om een ijshotel te bezoeken. Ieder jaar is het ijshotel anders doordat het in de zomer allemaal wegsmelt. In het najaar komen er kunstenaars uit de gehele wereld naar Lapland toe om nieuwe beelden te maken. Tijdens je bezoek kan je veel kamers in om te zien, wat deze kunstenaars allemaal gemaakt hebben.

Lees meer over een bezoek aan het ijshotel

Lapse sauna

Wie naar Lapland gaat, moet wel naar de sauna toe. Het is namelijk heel gebruikelijk in Lapland dat ieder huis een eigen sauna heeft. Hierdoor heeft ook bijna iedere Accommodatie wel een sauna. En om af te koelen stap je hier niet onder een koude douche, maar spring je de sneeuw in. Heerlijk een paar minuten afkoelen en dan snel de sauna weer in om op te warmen.

Een ijsgat inspringen

Bij de sauna is vaak ook een ijsgat te vinden. Hier kan je ook in dippen om zo af te koelen. Je kan dit doen nadat je de sauna in ben geweest, maar ook andersom. Eerste het ijsgat in en daarna de sauna in. Eigenlijk moet iedereen dit wel eens proberen. Ondanks dat het erg koud is, is het heel goed voor je lichaam en tof om eens gedaan te hebben.

Rendier of eland proeven

Het proeven van een stukje rendier of eland is geen drukke activiteit om te doen in Lapland. Wel is het een tip om eens te proberen wanneer je in Lapland bent. Deze dieren leven specifiek in deze regio en heeft een andere smaakt als wat wij gewend zijn. Bestel het dus eens bij een restaurant en koop een stukje in de supermarkt.

Wandelen met de husky honden

Slede rijden met de husky honden is al heel tof. maar ook het wandelen met deze honden is erg leuk om te doen. De honden zijn gewend om veel te rennen en wanneer je wandelt met een hond, merk je pas hoe sterk ze zijn. Soms lijkt het er meer op dat de husky honden met jouw wandelen i.p.v. andersom.

Paardrijden in de sneeuw

Voor wie kan paardrijden is het ook mogelijk om dit te doen in Lapland. Door de sneeuw heen lopen maar wel wat goede kleding aan, want het kan aardig koud zijn. Galopperen zal niet zo snel gaan hier omdat de sneeuw daar te dik voor is.

Mountainbiken op een fatbike door de sneeuw

Wanneer de paden hard zijn kan je met de fatbike gaat mountainbiken door de Lapse natuur. Dit is wel een activiteit die je moet doen als je een goede conditie heb. Het trapt nogal zwaar en vaak slip je een beetje weg omdat de sneeuw niet zoveel grip geeft. Ook kan je wanneer je bergaf fietst wel eens van de fiets af vallen, maar gelukkig is de sneeuw erg zacht om in te vallen.

Je eigen sneeuw maken in Lapland.

Op social media zie je vaak filmpjes voorbij komen van mensen die kokend water de lucht in gooien en dat dit dat sneeuw wordt. Wanneer het -25 of kouder is, lukt dit ook in Lapland. Doe kokend heet water in een mok en gooi het de lucht is. Wel een goede tip om het eerst van je af te gooien zodat je kan zien of het ook daadwerkelijk bevriest.

Skiën en snowboarden

In Lapland ligt er 6 maanden per jaar sneeuw. Wanneer je op vakantie bent in een bergachtig gebeid, kan je ook hier goed skiën en snowboarden. De Laplandse pistes zijn ook een stuk rustiger dan de bekende pistes in Frankrijk, Zwitersland en Oostenrijk.

Kampvuur maken voor een barbecue en marshmallows

In Zweeds Lapland mag je overal een kampvuurtje maken, zolang je het maar opruimt. Wat is er dan mooier om een kampvuur te maken om heerlijk om te gaan barbecueën. En wie weet als je geluk hebt, krijg je ook het noorderlicht erbij.

Overnachten in een glazen huis / hideaway

Bij de meeste vakantieplaatsen heb je ook de mogelijkheid om in een hide away te slapen. Dit zijn huisjes gemaakt van glas waardoor je snacht het noorderlicht kan zien als het er is en je wakker wordt midden in de sneeuw. Een romantischere avond bestaat er bijna niet.

Op bezoek bij de kerstman

Tijdens de kerstvakantie zijn er diverse kerstdorpen in Zweeds en Fins Lapland waar de kerstman heen komt. Met kleine kinderen is het leuk om hier heen te gaan zodat zij de kerstman kunnen bezoeken. Soms zijn er zelfs speciale arrangementen zodat je met bijvoorbeeld een rendierenslee of hondenslee naar de kerstman toe kan komen.

Activiteiten boeken in Lapland

Lapland wordt ieder jaar populairder bij vakantiegangers, hierdoor zijn ook de activiteiten sneller volgeboekt. Ga je naar bijvoorbeeld een vakantie van Nordic naar een Lodge toe. Dan kan je veel activiteiten vooraf er al bij boeken. Boek je alles zelf, dan is het slim om niet te lang te wachten om activiteiten te boeken. Zelf gebruik ik altijd de websites getyourguide en viator om activiteiten op te zoeken en te boeken.

Lees meer over jouw ideale paklijst voor Lapland.

Vakantie, hotel of lodges in Lapland boeken.

Wil je zelf een keer naar (Zweeds) lapland toe komen en niet naar een groot toeristisch oord gaan? Bekijk dan eens de reizen bij Nordic.nl. Zelf zit ik in Pinetree lodge en dat zijn deze reizen van Nordic die erheen gaan. Liever ergens anders heen in Zweeds en Fins lapland? Bekijk dan de aanbiedingen van tui.nl, Sawadee en Voigt travel

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.