Het Boheems Paradijs (Cesky Raj), 6 tips voor kastelen & zandsteenrotsen

Tips voor de kastelen, zandsteenrotsen en uitkijkpunten in het Boheems Paradijs (Cesky Raj) in Tsjechië

Het Boheems Paradijs in Tsjechië staat bekend om zijn natuurlijke schoonheid. Veel mensen die naar Praag gaan slaan dit over. Maar dat is echt heel zonde. In het Boheems Paradijs (ook bekend als Cesky Raj) vind je mooie natuurgebieden met zandsteenrotsen en kastelen. Hieronder vind je de top 3 voor kastelen en natuurgebieden, en tips om alles te kunnen zien in 2 of 3 dagen. Om te komen in het Boheems Paradijs heb je wel eigen vervoer nodig. Heb je geen eigenvervoer? Bekijk dan de mogelijkheden om een all-inclusive auto te huren via Sunnycars.

Top 3 kastelen in het Boheems Paradijs

In het Boheems Paradijs (Cesky Raj) vind je heel veel grote en kleine kastelen. Wanneer je een of enkele dagen in het pareltje van Tsjechië bent, moet je een of enkele kastelen hebben bezocht. De meeste kastelen bestaan al sinds de 14de eeuw en zijn heel gebleven of gerenoveerd na een van de oorlogen.


Kasteel 1: Hrad Kost

Hrad kost ligt midden in het Boheems Paradijs en wordt beschouwd als een van de beste bewaarde Gotische middeleeuwse kastelen. Voor 120 Kronen ( nog geen 5 euro) kan je een rondleiding doen waarbij alles in het Nederlands te lezen is. Helaas kan je niet onder gids door dit kasteel lopen. Maar samen met de gids zie je de mooie binnenpleinen, huiskamers, wapenkamers, paleizen en de martelkamer. In één uur heb je de hele binnenkant van het kasteel gezien en kan je vanaf buiten zien hoe groot dit kasteel echt is.

Leestip: Kasteel (Hrad) Kost en Udolf Plakanek national dal

Adres: Podkost 1, 507 43 Sobotka, Tsjechië


Kasteel 2: Hrad Valdštejn

Hrad Valdštejn is de tweede tip om te bezoeken tijdens je tijd in het Boheems paradijs. Dit kasteel is in het einde van de 13de eeuw gebouwd op drie zandstenen. Hiermee is dit ook het oudste kasteel uit Cesky Raj. Dit is goed te zien wanneer je dit kasteel bezoekt. Je loopt over een brug met beelden van Tsjechische heiligen naar de kassa, Hier kan je voor 80 Tsjechische kronen ( € 3,50) een entreeticket kopen om dit kasteel te bezoeken. Je kan heen rondleiding (in het Tsjechisch) boeken, maar zelf kan je ook in veel gedeeltes van dit kasteel komen. Heel interessant zijn vooral de bunkers, binnenplaats en het adembenemende uitzicht.

Adres: 511 22 Turnov, Tsjechië

All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars


Kasteel 3 Hrad Zámek Hrubá Skála

De laatste tip voor 3 kastelen in het Boheemse paradijs is het kasteel Hrad Zámek Hrubá Skála. Dit kasteel is tegenwoordig een hotel en daardoor kan je zonder dat je er slaapt helaas niet naar binnen. Ondanks dat is de buitenkant erg mooi en kan je ook naar een uitkijkpunt waar je naar dit kasteel kijkt van een afstand. Dit punt is gelegen in het Hruboskalsko national park in het Boheems Paradijs. Bij het kasteel kan je wel de kerk bezichtigen. Een katholieke kerk met veel muurschilderingen. Wil je dit kasteel van binnen bekijken en zoek je nog een accommodatie? Bekijk dan de mogelijkheden om in het hotel Hrubá Skalá te overnachten.

Adres: 511 01 Hrubá Skála, Tsjechië

Top 3 natuurgebieden met zandsteenrotsen in het Boheems Paradijs

Het Boheems Paradijs is naast zijn kastelen heel erg bekend om de grote zandsteenrotsen. Deze rotsen kan je in meerdere natuurgebieden zien. Als je een ervaren klimmer bent, kan je ook op sommige zandsteenrotsen klimmen. Hiervoor dien je wel een speciale vergunnen te halen. Voor de wandelaars zijn het mooie en gemakkelijke paden om te lopen zodat je de rotsen van onder en boven goed kan zien. De paden zijn niet rolstoeltoegankelijk.

Tip: download de app Mapy.CZ. Hiermee heb je alle wandelroutes in Tsjechië met gps tracking.


Natuurgebeid 1: Prachovské Skále

Het mooiste natuurgebied is Prachovské Skále. Het gebied is één vierkante kilometer groot en staat onder toezicht van de natuurbescherming. Voor 100 Tsjechische kronen kan je een entreebewijs kopen en loop je in 3 uur langs vele uitkijkpunten op de zandsteenrotsen. Doordat de zandsteenrotsen in een soort kom liggen, zie je ze eerst van onder af en daarna vanaf boven. Hierdoor moet je wel in het begin en einde veel trappen lopen, maar geloof mij, het is het meer dan waard. De wandeling zelf is namelijk ook erg leuk. Je moet soms een klimmen en klauteren om over of onder stenen door te komen.

Adres: Blata 15, 506 01 Jičín, Tsjechië

Natuurgebied 2: Hruboskalsko

Hruboskalsko is het tweede natuurgebied om dit lijstje. Er zijn niet zoveel zandsteenrotsen als in Prachovské Skále maar in dit gebied heb je ook uitzicht op de dorpen en twee kastelen in het Boheems paradijs. Zo is de foto van kasteel Hrad Zámek Hrubá Skála gemaakt uit dit gebied. Dit is te zien vanaf de plekken “Castle Viewpoint” en “Mary’s rock Viewpont”. Daarnaast kan je in dit gebied vele kilometers wandelen door de loofbossen.

Adres: 511 01 Karlovice, Tsjechië


Natuurgebied 3: Udolf Plakanek dal

Het Udolf Plakanek dal is een onbekender dal in het Boheems Paradijs. Dit dal ligt naast het kasteel Kost en geeft je een mooi zicht op het kasteel. Daarnaast loop je een groot gedeelte tussen de zandsteenrotsen en langs een groot water. Hierin zie je veel vissen zwemmen. Een wandeling door het Plakanek dal kan je ook naar het oude dorpje Vesec brengen. Leuk om eens te zien hoe de Tsjechen leven. Als je in het bos blijft, loop je onder veel hoge loofbomen. Vooral tijdens een zonnige dag is dat heerlijk vertoeven.

Adres: Podkost 1, 507 43 Sobotka, Tsjechië

Tips op alles te zien in het Boheems Paradijs in 2 á 3 dagen

Het Boheems Paradijs is een mooi gebied maar ook een klein gebied. Hierdoor is het met een kleine planning goed te zien in twee volledige dagen of drie dagen met heen en weer reizen naar Praag. Heb je maar één dag ? Kies dan voor Kasteel Kost en het Prachovské Skále natuur gebied. Dan heb je het mooiste gebied en kasteel gezien. Heb je wel meer dagen, kies dan voor deze planning.

Dag 1 Praag ->Kost kasteel + Udolf Plakanek dal
Dag 2 Hruboskalsko + kasteel Hrad Zámek Hrubá Skála + Hrad Valdštejn
Dag 3 Prachovské Skále -> volgende bestemming


Wanneer je ervoor kiest om die avond ook nog in het Boheems paradijs te blijven. Kan je eventueel naar de ruïne Drabske Svetnicky. Dit is een ruïne van een kasteel wat is gemaakt in de zandsteenrotsen. Doordat het aan de rand van het Boheems paradijs staat, heeft het weer veel invloed gehad om dit kasteel. Mede daardoor is het bijna helemaal weg, maar heb je een mooi uitzicht.

Wil je vakantie naar Tsjechië plannen? Bekijk deze handige links voor jouw vakantie naar Tsjechië

*Dit bericht bevat affiliatie marketing links. De affiliatie links zorgen ervoor dat ik deze website online kan houden. Wanneer u op een link in dit blogbericht van bijvoorbeeld van Bol.com, Tui of Booking.com klikt en iets in de komende dagen boekt of besteld, krijg ik een kleine commissie over het verkoopbedrag zonder dat u hier iets van merkt of voor betaald. Door deze financiële vergoeding vanuit de bedrijven, kunt u alle blogberichten blijven lezen op deze website.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.