Kasteel kost (Hrad) en het Plakanek dal in Cesky Raj ( Boheems paradijs)

Kasteel (Hrad) Kost en Udolf Plakanek national dal

Het kasteel kost is een kasteel uit de 14de eeuw en ligt midden in het Boheems paradijs. In het Tsjechisch is Hrad het woord voor kasteel waardoor het in Tsjechië beter bekend staat als Hrad Kost. Het kasteel ligt op de weg van Jičín naar Mnichovo Hradiště. Kasteel Kost ligt in een dal waardoor hij niet te zien is van een afstand. Dat het kasteel in een dal ligt, is een groot voordeel geweest. Mede hierdoor is die in de vorige eeuwen niet vaak overgenomen door andere omdat het slecht zichtbaar was. Vanaf de buitenkant kan je zien hoe groot dit kasteel is. Vooral vanuit het Udolf Plakanek nationaal park kan je kasteel Kost goed zien. Wil je ook de binnenkant zien? Dan kan je voor 120 Tsjechische kronen ( minder dan 5 euro) een rondleiding volgen. Deze rondleiding is alleen in het Tsjechisch maar gelukkig hebben ze een Nederlandse brochure waarin je kan meelezen.

Lees tijd! 3 dagen kastelen en natuur bezoeken in het Boheems Paradijs.

Kasteel kost

Kasteel Kost, die ook gezien kan worden als een burcht, is een van de best behouden kastelen in de Bohemen van Tsjechië. De bouw van dit kasteel begint in 1349 in opdracht van Benes van Vartemberg. Doordat hij weinig geld had, werd er veel gebruik gemaakt van de natuurlijke omgeving zoals de grote rotsen en het vele hout uit het Udolf Plakanek woud. In de loop der jaren is het kasteel in vele handen geweest van diverse families en daarbij steeds groter en sterker geworden totdat die in 1950 eigendom werd van de staat Tsjechië.

Overnachtingstip! Ik Sliep 3 nachten in het Pension Burda een goedkoop maar top pension.


Bij het kasteel kan je een rondleiding volgen door het gehele kasteel heen. Tijdens deze rondleiding zie je alle kamers van het Kasteel. Je gaat eerst via de oude poort naar binnen. Hierbij loop je langs de hoge burchtkantoren die tijdens de 30jarige oorlog gebruikt werd als pesttoren. Er gaan geruchten dat hier soldaten in zijn gemetseld die de pest hadden. Wanneer je in de burcht bent, zie je als eerst een aantal kleine huizen. Deze waren gemaakt voor de werknemers in het kasteel.


De martelkamer van Kasteel Kost

De eerste kamer die je in het kasteel ziet, is de martelkamer. Deze kamer heeft naast de wapenkamer het meeste indruk op mij gemaakt. In de martelkamer zie je alle martelwerktuigen welke gebruikt werden om je te laten bekennen van een complexe misdaad, verkrachting of moord. Denk hierbij aan handboeien (die je handen breken), duimschroeven (die je duimen verbrijzelen), Spaans schoen (om je voeten te verbrijzelen) of de trap die je spieren in de armen en benen laat afscheuren. in 99,8 % van de gevallen bekende de persoon zijn wel of niet gedane misdaad en krijg hij een straf opgelegd. Naast een gevangenisstraf kon dit een verminking of doodstraf zijn. Ook deze apparaten zie je in deze kamer staan. Denk hierbij aan de “kaak”, beulszwaard, handenblok, het breken van het lichaam door een rad, guillotine, en kooi tegen hekserij. Tijdens de rondleiding krijg je hier ook alle uitleg hoe alles werkt en wanneer je welke straf krijgt.

Paleizen, binnenplaats, serre Terena en de kapel

In Kasteel kost kom je ook bij meerdere paleizen, binnenplaatsen, de Sala Terena en een kapel. In de Serre Terena zijn alle oude eigenaren en eigenaresses van het kasteel te zien op grote schilderijen. Het kapel is helaas tijdens de oorlog, in het begin van de vorige eeuw, leeggeroofd. Hierdoor is er weinig te zien behalve de kunst die is tentoongesteld en geleend van het nationaal museum. De 2 paleizen die je kan zien in Kasteel Kost laten goed zien hoe ze vroeger leefde als vorsten in dit kasteel. De inrichting is nog authentiek ziet er tof uit.


Wapenkamer

Als laatste gaan we naar de wapenkamer. Deze kamer zat vroeger in een van de paleizen maar is verplaatst voor de toeristen. In deze wapenkamer zie je heel veel schillende wapens die gebruikt zijn in heel Tsjechië. Zo zie je onder andere grote zwaarden, kanonnen, complete harnassen maar ook de lange en korte geweren en zelfs een van de eerste shotguns.


Udolf Plakanek

Na de toer door kasteel Kost is het leuk om het kasteel van een afstand te zien. Hierdoor zie je pas hoe groot het echt is. Daarnaast is het ook leuk om door Udolf Plakanek te lopen. Je loopt hier tussen de hoge kalksteenrotsen en bent heerlijk in de buitenlucht. Vanaf het Kasteel Kost en zijn parkeerplaats kan je een route van 7.7 km in ongeveer 2.5 uur lopen. Een mooie wandeling door de loofbomen en langs een groot meer. Gedurende de wandeling kom je ook in het dorpje Vesec u sobotky . In dit dorpje zie je de oude huizen en boerderijen hoe de Tsjechen vroeger en nu nog steeds leven. Voorderest kan je niets kopen in dit dorp, dus is het verstandig om genoeg eten en drinken mee te nemen.

Om deze route te lopen volg je de gele, blauwe en weer gele route. Wil je liever een kaart volgen? Download dan de Tsjechische app Mapy.cz en volg de route.

Dit is mijn ervaring over het Kasteel Kost. Ik ben naar dit kasteel geweest tijdens mijn 3 dagen in het Boheemse Paradijs. Wil je een goede en goedkope accommodatie om het Boheemse Paradijs te ontdekken? Bekijk dan deze home-stay. Je kan het Boheemse Paradijs ook goed bezoeken vanuit Praag. Huur een auto voor één of twee dagen via bijvoorbeeld Sunnycars of boek een dagtour via Getyourguide. Heb je nog vragen over Kasteel Kost en het Boheems Paradijs? Stel ze in een reactie onder aan deze pagina.

Wil je vakantie naar Tsjechië plannen? Bekijk deze handige links voor jouw vakantie naar Tsjechië

*Dit bericht bevat affiliatie marketing links. De affiliatie links zorgen ervoor dat ik deze website online kan houden. Wanneer u op een link in dit blogbericht van bijvoorbeeld van Bol.com, Tui, Corendon of Booking.com klikt en iets in de komende dagen boekt of besteld, krijg ik een kleine commissie over het verkoopbedrag zonder dat u hier iets van merkt of voor betaald. Door deze financiële vergoeding vanuit de bedrijven, kunt u alle blogberichten blijven lezen op deze website.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.