Tips om te doen in Bovec en omgeving - Op reis met Johnno

Tips om te doen in Bovec en omgeving

Wie van outdoor, bergen, watervallen, rivieren en mooie natuur houdt, kan gaan genieten in Bovec en omgeving. Bovec ligt in de Sloveense Julische Alpen. Dit bergdorpje met nog geen 2000 inwoners is de perfecte uitvalbasis om te genieten van de Sloveense natuur. In deze natuur moet je niet te veel dieren verwachten, maar wel mooie flora. Daarnaast is er ook veel te doen voor de actieve avonturier. Naast de vele wandelingen kan je hier wildwaterraften, canyoningen, paraglyden en tokkelen. Naast deze activiteiten lees je hier de tips welke je kan doen in de Bovec en omgeving.

Tip 1 Great Soča Gorge – Soča

Op 2 uur wandelen van Bovec ligt de Great Soča Gorge. Deze kloof is de mooiste kloof van de Soča rivier en is kristalhelder blauw. In het water zie je de bijzondere Soča forrel zwemmen welke alleen in dit water zwemt. De kloof is gratis te bezichtigen en eveneens ook per auto te bereiken. Dan ben je met 10 minuten bij de kloof.

Lees meer over de Great Soca Gorge

Tip 2 Source of Soča – Trenta

De Soča rivier begint in de Sloveense Alpen dichtbij Bovec. Op 20 minuten rijden ben je bij het begin van de Soča rivier. Om dit begin te zien moet je wel een stukje wandelen. Zeker het laatste stuk is erg stijl en moet je je goed vasthouden aan de staalkabels. Maar als je bij de source of Soča bent, kijk je je ogen uit. Zo helder dat je metersdiep kunt kijken.

Lees meer over the Source of the Soca river.

Tip 3 Soča river trail – Trenta naar Bovec

Langs de gehele Soča rivier kan je wandelen. De officiële start is bij de Source of Soča. Wie het begin van de Soča rivier al gezien heeft, kan ook uitstappen bij Trenta. Vanaf hier kan je de route langs de Soča rivier volgen om weer naar Bovec te lopen. Als tip zou ik dus de bus nemen vanaf Bovec. Voor deze wandeling van 20km zou ik de gehele dag inplannen. Dan kan je op meerdere mooie plekken stoppen voor een foto of pauze. Zo kom je ook langs de Soča gorge.

Tip 4 Virje waterval – Bovec

Vanaf Bovec kan je lopen naar Slap Virje. Dit is de waterval waaruit de rivier Gljun door Slovenië loopt. Deze wandeling is ongeveer 1 uur naar deze waterval met een smaragdgroene poel. Wanneer het warm weer is, kan je hier ook verkoeling zoeken in de poel. Wil je liever meer wandelen? Dan kan je vanaf hier meerdere wandelingen maken.

Tip 5 Mangart Saddle – Mangartsko

De Mangart Saddle ligt op 30 minuten autorijden naar de Italiaanse grens. De Mangart Saddle is de hoogste bergpas in Slovenië met eenrichtingsverkeer. Wanneer je op de top bent kan je eventueel de Mangart berg beklimmen. Alleen het autorijden met alle uitzichten is al meer dan de moeite waard om op te rijden. De Mangart Saddle kost wel € 10,- per auto.

Lees meer over de Mangart Saddle

Tip 6 Vrsic bergpas met 50 haarspeldbochten – Vrsic

De tweede bergpas in dit rijtje is de Vrsic bergpas. Deze bergpas is lager en minder spannend dan de Mangart Saddle, maar ook erg mooi. Daarnaast is deze bergpas bekend om haar 50 haarspeldbochten. Let hier ook goed op dat je aan je eigen kant blijft. Tijdens de rit over deze bergpas zie je verschillende stopplaatsen. Vaak kan je hier fenomenale foto’s van de bergen maken.

ReizenReizen

Tip 7 Fort Kluze – Bovec

Fort Kluze is de enige tip waar ik zelf niet ben geweest. Helaas kreeg ik deze tip pas op de weg naar de Mangart saddle waarna ik naar Italië ging. Maar dit Fort stampt uit 1472 en heeft in verschillende oorlogen gediend als verdediging van de route naar Italië. Zo is het in de handen van Oostenrijkers en Italianen geweest en in de eerste wereld oorlog deels kapot geschoten.

Tip 8 Jezero Jasna – Kransjka Gora

Aan de andere kant van de Vrsic pass liggen de twee meren van Jazero Jasna. Deze meren zijn zo kristalhelder dat je zowel de bodem kan zien als de reflectie van de bergen op de achtergrond. Hier kan je omheen lopen of bij een van de restaurantjes genieten van een bakkie koffie. Wanneer je toch aan deze kant van de Vrsic pass bent, kan je ook iets doorrijden naar het dorpje Kransjka Gora

Tip 9 Slap Kozjak – Kobarid

30 minuten naar Kobarid rijden, ligt de waterval Kozjak. Om bij deze waterval te komen loop je eerst door een bos en kloof. Op een moment lijkt het dat het pad ophoudt maar is er een kleine opening in de kloof. Hier loop je naar binnen en zie je de waterval. Deze waterval valt in een basin met helder groen water. Dit helder is alleen als de zon erin schijnt en dat gebeurt alleen midden op de dag. Voor deze activiteit moet je wel entree (3 euro) en parkeergeld ( 1,50 per uur) betalen.

SONY DSC

Tip 10 Tolmin Gorge – Tolmin

De tiende tip is de Tolmin Gorge. Deze kloof is 45 minuten rijden vanaf Bovec. De Tolmin Gorge is een minder bekende kloof in Slovenië maar wel erg mooi. In deze kloof kan je ook een heetwaterbron zien en aan de bovenkant een diepe grot. Ook het water in deze kloof is extreem helder en zie je verschillende vissen zwemmen. De kosten hiervoor zijn wel wat hoger. 8 euro entree en 3 euro parkeergeld per uur.

Tip 11 Wateractiviteiten – Bovec

Als laatste tip moet je eigenlijk wel een van de activiteiten in het water doen bij Bovec. Hierbij ben je een halve dag in en op het water afhankelijk welke activiteit je gaat doen. De leukste activiteiten om te doen zijn canyoning en wild water raften. Maar als je het iets rustiger aan wilt doen, kan je ook gaan suppen bijvoorbeeld.

Wat te doen na Bovec

Na Bovec zou ik als tip geven om naar Bled te gaan. Bled is bekend om het meer met de kerk in het midden. Maar naast dit meer kan je hier ook diverse kloven, hooggebergte wandelingen en watervallen zien. Als je naar Bovec rijdt, rij je via de Vrsic pass en de meren van Jezero Jasna. In Bled kan je makkelijk een week blijven om alles te doen in de omgeving.

Overnachten en activiteitentips in Bovec

Wil wilt verblijven in Bovec, heeft meerdere opties in dit bergdorpje. Zelf sliep ik in Hostel Soca Rocks. Een prima hostel voor reizigers die alleen op vakantie zijn. Wil je liever wat meer luxe? Kijk dan eens naar deze aanbiedingen van hotels. Anders kan je natuurlijk ook zelf nog een geschikt hotel zoeken via vergelijkingssite Trivago. Voor je activiteiten raad ik aan om te boeken via GetyourGuide. Hier kan je al je activiteiten zoals wildwater raften, kajakken en canyoning boeken.

Dit zijn mijn tips over Bovec en omgeving. Als je zelf nog andere tips hebt, ben ik er daar naar benieuwd. Ander hoor ik graag van je van mijn tips en foto’s vind.

ReizenReizen

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.