Het bezoeken van de Source of the Soča river. - Op reis met Johnno

Het bezoeken van de Source of the Soča river.

De Source of the Soča river is de bron van de Soča rivier. De bron van de rivier de Soča (Izvir Soče in het Sloveens) ligt in de Trenta-vallei in de Julische Alpen op 876 meter boven de zeespiegel. Het water stroomt vanuit de bergen Jalovec, Travnik, Šite en Mojstrovka en gutst uit de grond, voordat het door een reeks watervallen en watervallen naar beneden stroomt in de 138 kilometer lange rivier. De bron is niet enorm, maar het water is zo mooi kristalhelder dat het gewoonweg verbluffend is. Doordat het zo kristalhelder is, kan je metersdiep in dit water kijken. Zelf heb ik zoiets nog nergens ter wereld gezien.

Toegang naar de bron van de Soča rivier

De Source of the Soča river ligt op de route tussen Bovec en Vršič. Bij haarspeldbocht 49 van de 50 sla je rechts af (vanaf Vršič gezien) en volg je naar de berghut Koča Pri Izviru Soča. Hier kan je de auto parkeren en beginnen aan de korte wandeling naar de Source of the Soča river. Deze berghut is alleen geopend van begin mei tot eind september. Naast overnachten heeft deze berghut ook een restaurant en een souvenirshop. Als je geen auto hebt, kan je ook met de bus naar de bron van de soca rivier komen. Deze gaat meerdere keren per dag vanuit Bovec. Let wel op de bustijden, want ze rijden niet heel vaak.

Wandeling naar de Source of the Soča river

Het wandelpad begint achter de berghut en is goed aangegeven met borden. De wandeling is in het begin gemakkelijk en na ongeveer 10 tot 15 minuten is er een uitkijkpunt voor foto’s. Vanaf daar wordt de wandeling een steilere klim op een smal pad, met stalen kabels die als hulp aan de rotsen zijn bevestigd. Zelf heb ik erg genoten van deze wandeling ondanks mijn hoogtevrees. Want je loopt met de kabels wel akelig dicht langs de afgrond.

ReizenReizen

Wandeling: 1 á 1.5 uur met stops voor foto’s
Moeilijkheid: Eerste gedeelte makkelijk, laatste 50 meter moeilijk
Benodigdheden: Wandelschoenen, drinkfles en telefoon of camera.
Toegankelijkheid: Bus of eigen vervoer.

Als bij de Source of the Soca River bent geweest, kan je verder rijden naar Bovec. In en om Bovec heb je namelijk voor mooie punten om heen te gaan. Lees al mijn tips over Bovec en omgeving in deze blog

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.