De Mangart Saddle de hoogste en mooiste bergpas van Slovenië

De Mangart Saddle de hoogste en mooiste bergpas van Slovenië

De Mangart saddle ofwel Mangart pass is een bergpas die je brengt naar 2000 meter hoogte. Deze pas is in 1938 gebouwd door de Italianen. Deze bergpas bestaat uit een eenbaansweg welke omhoog en naar beneden gaat. Hier rij je op smalle wegen en ga je onder diverse bruggen door. Daarnaast heeft deze bergpas heel veel haarspeldbochten. Hou je daardoor aan de snelheid want de afgrond is erg diep. Doordat het een eenbaansweg is, rij je de route twee keer. Maar beide keren zijn fascinerend. Je moet tijdens het autorijden wel goed oppassen. Want het kan zomaar zijn dat je een tegenligger tegenkomt en dat je een stuk achteruit moet.

Wat te doen op de Mangart Saddle?

Zelf was ik eind september op deze bergpas. Helaas was het zwaar bewolkt waardoor wij niet konden gaan wandelen naar de top van de Mangart berg. Dit is overigens de derde hoogste berg van Slovenië. Wel zijn wij een heel stuk omhoog gereden en hebben wij daar een klein stukje gewandeld. Tijdens deze autorit kijk je, je ogen uit naar alle mooie vergezichten. Op 600 meter van het eindpunt van deze weg moesten wij stoppen vanwege stenen die op weg waren gevallen. Hier zijn wij een stuk gaan wandelen om soms een glimp op te vangen van de vergezichten die er zijn op deze berg. Wanneer je meer geluk heb, kan je naar de parkeerplaats en daar in 2 uur naar de top wandelen. Weinig inspanning voor hele mooie plaatjes van de bergen.

Info en tips om deze bergpas te rijden

Als eerste heb je een auto nodig om op de Mangart Saddle te kunnen rijden. Deze moet je vanaf Nederland al meenemen of huren in Slovenië. Doordat de omliggende dorpen niet zo groot zijn. Zal je deze moeten huren in Ljubljana of Bled. Huurtip! Huur je auto zonder zorgen bij Sunnycars. Met de auto kan je naast de Mangart Saddle nog andere activiteiten doen in de Bovec Regio. Voor deze bergpas moet je wel entree betalen, dit kost € 10,- maar is het meer dan waard. Voorderest ligt er op de Mangart Saddle één berghut en zal je voorderest veel zelf mee moeten nemen. Denk hierbij aan eten en drinken. Wie na een dag wandelen niet te ver meer wilt rijden, doet er goed aan om een hotel of hostel te boeken in Bovec. Bekijk hier de aanbiedingen voor een hotel, B&B of hostel! Zelf sliep ik in het comfortabele hostel Soca Rocks.

Een handig lijstje om mee te nemen:
Wandelschoenen
Wandelkleding
Licht gewicht jas
zonnebrand
Waterfles
Drinken
Eten.

Tijdens mijn reis in Slovenië was ik in Bled, Bohinj, Tolmin, Ljubljana en Bovec. Hier heb ik veel wandelingen gemaakt naar watervallen, meren, rivieren, kloven en ravijnen. Ben je benieuwd wat er nog meer te zien is in Slovenië. Zie hier alle blogs over Slovenië.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.