Een dag naar de bergen Nosal en Wielki Kopieniec in het Tatra gebergte

Hoge Tatra gebergte van Polen: De bergtoppen Nosal en Wielki Kopieniec

Een wandeling naar de bergen Nosal en Wielki Kopieniec is een wandeling voor jong en oud. Je hoeft geen ervaren wandelaar te zijn om de toppen van deze bergen te bereiken. Vanaf de bushalte en parkeerplaats Jaszczurówka loop je in 4,5 uur naar beide bergtoppen en weer terug. Om het in deze tijd te halen kan je erg rustig lopen. Wil je het sneller lopen en minder lang genieten op de uitkijk punten, dan is deze route ook gemakkelijk in 3.5 uur te lopen. Wil je liever wat korter wandelen? Dan kan je ook in 2,5 uur naar Nosal of in 3 uur naar Wielki Kopieniec en terug.

Tip voor het leukste hostel in Zakopane: Overnacht in het Good Bye Lenin Hostel.


Wandeling naar de splitsing bij de waterval Polana wypoczynkowa

Om naar de bergen Nosal en Wielki Kopieniec te lopen begin je bij de entree Wejście na szlak. Hier koop je de dagticket voor het Poolse Hoge Tatra gebergte. Vanaf het hokje, waar je het entreeticket koopt, volg je de groene route omhoog. Je volgt voornamelijk de rivier en ziet in het begin veel dode bomen. Deze bomen gaan dood doordat er kevers in dit gebied zitten. Deze zorgen ervoor dat loofbomen hun barst verliezen en zo dood gaan. Dit is goed voor het Tatra gebergte aangezien deze bomen hier niet horen. Wanneer je steeds verder loopt kom je op een gegeven moment bij de splitsing aan. Dit is voor de kleine waterversnelling Polana wypoczynkowa. Hier kan je rechts naar de Berg Nosal en links naar de berg Wielki Kopieniec De wandeling naar deze splitsing duurt ongeveer 50 minuten.

Nosal

Vanaf deze splitsing ga je rechtsaf naar Nosal. Bij de splitsing kan je eventueel ook wat eten en drinken op de bankjes of het grasveldje. Om bij de bergtop Nosal te komen, loop je nog ongeveer 45 minuten. Onderweg kom je al diverse mooie punten tegen. Zo loop je een stuk langs een afgrond en zie je soms de vergezichten op Zakopane of juist de hoge bergen van de Hoge Tatra gebergte. Op 10 minuten van de top begint het echte klimmen. Wil je dit liever niet? Dan kan je op dit punt ook de mooie omgeving al zien. Alleen is het die 10 minuten wel waard, want op de top krijg je een fantastisch uitzicht.

Na de bergtop Nosal loop je dezelfde route terug naar de splitsing. Gezien je berg af loopt en de omgeving al kent, loop je dit een stuk sneller. Na 30 minuten ben je terug bij de splitsing en kan je kiezen om terug naar de parkeerplaats en bushalte te gaan of om naar berg Wielki Kopieniec te lopen.

Wielki Kopieniec

Vanaf de splitsing ga je over de brug naar Wielki Kopieniec. Het duurt ongeveer 60 minuten om bij te top van Wielki Kopieniec te komen. Het eerste stuk loop je over een open vlakte. Vele grassen en lage planten zie je hier. Na een aantal kilometer kom je in een loofbos terecht. Hier is het vlakke gedeelte ook afgelopen en ga je een redelijk stijl pad op. Door de bossen loop je verder omhoog en kan je opzoek gaan naar wilde dieren. Vooral vossen, bevers en herten kom je hier vaak tegen. In het Hoge Tatra gebergte kan je ook lynxen en beren tegenkomen, maar die gebeurd bijna nooit. Zelf heb ik tijdens deze wandeling geen enkel dier gezien.

Na het bos kom je uit bij een splitsing. Hier kan je kiezen om links naar de top van Wielki Kopieniec te gaan en rechtdoor om erom heen te lopen. Wil je dus niet naar de top klimmen, heb je hier ook een mooi uitzicht op het Tatra gebergte maar ook hier raad ik aan om naar de top de klimmen. Hier krijg je namelijk het onderstaande uitzicht cadeau.


Terugweg naar de parkeerplaats en busstop Jaszczurówka

Wanneer je bent uitgekeken op de top van de berg Wielki Kopieniec is het tijd om terug naar het beginplaats te lopen. Dit kan je doen door de bovenste route terug te lopen of om door te lopen. Zelf loop ik door om via een andere weg terug naar de parkeerplaats te komen. Dit duurt ongeveer 1 uur en 35 minuten. Onderweg naar beneden loop je via de bossen naar het entreepunt Punkt sprzedaży biletów do TPN. Dit ligt midden in de bossen en valt niet echt op als een entreehuisje. Wanneer je doorloopt loop je af op de doorgaande weg. Ondanks dat wij Nederlanders dit niet zijn gewent loop je de laatste 20 minuten langs deze provinciale weg zonder dat er een voetpad is gemaakt. Pas dus goed op voor de auto’s.


Tips voor jouw wandeling naar de bergen Nosal en Wielki Kopieniec

Om een heerlijke dag te lopen in het Tatra gebergte naar de bergen Nosal en Wielki Kopieniec is het verstandig om de onderstaande tips te lezen. Gezien er geen winkel of restaurant zit, moet je alles zelf meenemen.

Dit is mijn ervaring en tips over de wandelingen naar de bergen Nosal en Wielki Kopieniec. Wil je meer weten over de verschillende wandelingen in de Hoge Tatra gebergte van Polen? Lees dan de blogs over Het bekende Morskie Oko bergmeer of mijn persoonlijke ervaring van de 3 wandelingen in de Poolse Hoge Tatra gebergte.

Wil je vakantie naar Polen plannen? Bekijk deze handige links voor jouw vakantie naar Polen

*Dit bericht bevat affiliatie marketing links. De affiliatie links zorgen ervoor dat ik deze website online kan houden. Wanneer u op een link in dit blogbericht van bijvoorbeeld van Bol.com, Tui of Booking.com klikt en iets in de komende dagen boekt of besteld, krijg ik een kleine commissie over het verkoopbedrag zonder dat u hier iets van merkt of voor betaald. Door deze financiële vergoeding vanuit de bedrijven, kunt u alle blogberichten blijven lezen op deze website.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.