Een wandeling naar Morskie Oko in het Hoge Tatra gebergte van Polen

De wandeling naar Morskie Oko en Czarny staw in het Hoge Tatra gebergte van Polen

Het Hoge Tatra gebergte is een gebergte in Polen en Slowakije. Hiervan ligt 1/6de in Polen en 5/6de in Slowakije. De wandeling naar Morskie Oko (ook eye of the sea genoemd) is de bekendste wandeling in de Poolse hoge Tatra gebergte. Morskie Oko is een bergmeer om 1395 meter. Met een diepte van 50.8 meter is het de vierde diepste meer van de Poolse Tatra gebergte

Tip voor een hostel in Zakopane: Overnacht in het Good Bye Lenin Hostel.

De wandeling naar bergmeer Morskie Oko

Vanaf de parkeerplaats Palenica Białczańska is het bij elkaar 2,5 uur en 11 kilometer lopen naar Morskie Oko. Om bij het meer te komen volg je de rode route welke je niet kan missen. De weg die je volgt is gemaakt van asfalt waardoor hij begaanbaar is voor iedereen. Deze 2.5 uur loop je continu omhoog tussen diverse bergtoppen. Ondanks dat de wandeling een stuk makkelijk is dan de andere wandelingen in het Hoge Tatra gebergte is het uitzicht op deze bergen erg mooi. Na 1.5 uur wandelen, kom je een restaurant in de bergen tegen. Hier kan je naar het toilet, eten, drinken en een ijsje halen. Neem wel genoeg contant geld mee want het is niet mogelijk om te pinnen. Na de tussenstop is het nog 1 uur lopen voordat je bij het bergmeer Morskie Oko aankomt.

Bergmeer Morskie Oko

Aangekomen bij het meer Morskie Oko zie je gelijk heel veel mensen. Niet verwonderlijk aangezien er jaarlijks meer dan 150.000 bezoekers naar dit meer gaan. Bij het bergmeer kan je ook een rondje om het meer lopen. Dit is ongeveer 1 uur en ongeveer 4 kilometer lopen. Dit pad is niet begaanbaar voor iedereen. Je loopt over stenen en merkt dat het steeds rustiger met mensen wordt. De uitzichten op het meer Morskie Oko en de omliggende bergtoppen erg mooi.


Czarny Staw

Halverwege de wandeling om het meer is er een pad naar boven. Dit pad leidt naar het bergmeer Czarny Staw en geeft mooie uitzichten over het meer Morskie Oko. Dit pad is een heel stuk stijler dan de wandeling over het asfalt maar is het meer dan waard. Na 30 minuten klimmen kom je aan bij Czarny staw en zie je het azuurblauwe meer.

Terug weg naar de parkeerplaats palenica białczańsk

Na een tijd te hebben gerelaxt bij het bergmeer Czarny Staw is het tijd om terug te gaan naar het begin punt. Na 30 minuten dalen en nog 30 minuten om het meer Morskie Oko loop je via de geasfalteerde weg in 2 uur naar het begin punt. Wil je liever niet meer wandelen naar beneden? Dan kan je ook met de paard en wagen naar beneden. Dit een betaalde service maar scheelt je eventueel wel een lange wandeling naar de parkeerplaats.

Handige tips voor een dag naar Morskie Oko


Een heerlijk dagje wandelen vergt een kleine voorbereiding. Doordat je de hele dag onderweg ben, is het slim om genoeg eten en drinken mee te nemen. Ondanks dat je onderweg iets kan kopen, kan je eerder al honger of dorst hebben. Denk hierbij aan 1,5 liter drinken, je lunch en een snack. Ook je schoeisel is belangrijk. Ga niet op slippers maar trek wandelschoenen of sportschoenen aan. Zeker voor de wandeling om het meer Morskie Oko en naar het bergmeer Czarny Staw is dit meer dan verstandig. Als laatste is het slim om voldoende contant geld mee te nemen aangezien je nergens kan pinnen. Een aantal voorbeelden van de kosten staan op een rijtje

  • Entree 6 Zloty pp
  • Parkeerkosten 30 Zloty
  • Bus 2x 10 Zloty
  • Ijsje 8 Zloty
  • Kleine maaltijd 30 Zloty
  • Drankje 6 tot 9 Zloty

Parkeren of met de bus

Om een dag naar dit prachtige bergmeer te gaan, is het verstandig om met de bus naar de parkeerplaats te gaan. Vanuit Zakopane rijden er heel veel bussen naar de parkeerplaats Palenica Białczańsk. Op de bussen zie je Morskie Oko staan. Aangekomen bij de parkeerplaats betaal je de buschauffeur 10 zloty (2.50 euro). Eventueel kan je ook met de auto. Dan betaal je 30 Zloty parkeerkosten maar moet je vaak lang in een file wachten voordat je kan parkeren. Wil je graag door het Tatra gebergte rijden met een auto of vanaf Krakau naar de Tatra gebergte? Huur een All-Inclusive auto met Sunnycars.

Ben je zelf ook naar Morskie Oko geweest? Of wil je meer weten over andere wandelingen in het Hoge Tatra gebergte? Stel je vraag in een reactie onder aan deze pagina.

Wil je vakantie naar Polen plannen? Bekijk deze handige links voor jouw vakantie naar Polen

*Dit bericht bevat affiliatie marketing links. De affiliatie links zorgen ervoor dat ik deze website online kan houden. Wanneer u op een link in dit blogbericht van bijvoorbeeld van Bol.com, Tui of Booking.com klikt en iets in de komende dagen boekt of besteld, krijg ik een kleine commissie over het verkoopbedrag zonder dat u hier iets van merkt of voor betaald. Door deze financiële vergoeding vanuit de bedrijven, kunt u alle blogberichten blijven lezen op deze website.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.