De 5 bergmeren en Zawrat wandeling in het Tatra gebergte in Polen

De 5 bergmeren en Zawrat wandeling in het Tatra gebergte in Polen

De wandeling naar de 5 meren en de Zawrat bergpas is een van de mooiste wandelingen in het Poolse Tatra gebergte. Daarnaast is het ook een hele pittige wandeling. Vanaf de ingang Kuznice via Zawrat en de 5 meren naar de uitgang Palenica Bialczanska is namelijk 27 kilometer ondanks dat de app Mapy.cz 19km zegt. Hier loop je ongeveer 9 uur over. Hierdoor is deze wandeling namelijk alleen geschikt voor ervaren wandelaars. De uitzichten en bergmeren die je ervoor terugkrijgt zijn adembenemend. Aan iedereen die goed ter voet is, zal ik deze wandeling echt aanraden.

Wil je naar het beste hostel van Zakopane? Bekijk het hostel Good Bye Lenin hostel.

Van de ingang Kuznice naar bergmeer Czarny Staw Gasienicowy

Vanaf de accommodatie in Zakopane kan je lopend naar de ingang Kuznice. Let hier op dat je niet in de rij gaat staan voor de kabelbaan naar Kasprowy Wiersch. Bij de ingang koop je een dagkaart voor 6 Zloty ( € 1.33) en begint de wandeling. Hier start je met het volgen van de gele route. Deze route begint heel relaxed door het loofbos en je loopt langzaamaan berg op. Na een half uur wordt het wandelpad meer een pad met veel rotsen en gaan het steeds steiler omhoog. Hierdoor moet je goed opletten waar je loopt. Onderweg heb je wel genoeg plaatsen om even te stoppen en te genieten van het uitzicht. Je loopt namelijk ook echt al in de bergen en ziet overal bergtoppen komen om je heen.

Na 1.5 uur heb je het gele pad uitgelopen en loop je door met het blauwe pad. Dit pad zal je bijna de hele dag volgen. Dit blauwe pad is, in het begin, iets minder stijl waardoor de benen wat rust krijgen. Je loopt namelijk door een dal voor de hoge bergen van de Tatra die meer dan 2000 meter hoog zijn. Na 30 minuten lopen kom je terecht bij Murowaniec. Eventueel heb je hier een berghut en een eerste hulp post zitten. Zelf ben ik hier niet gestopt en doorgelopen naar de bergmeer. In 30 minuten kom je aan bij het grote bergmeer Czarny Staw Gasienicowy. Een heel mooi gezicht en ideale plek om even bij te komen van de eerste 2.5 uur lopen in het Hoge Tratra gebergte van Polen.

Van Czarny staw Gasianicowy naar bergpas Zawrat


Na een kwartiertje te hebben gerelaxt bij het bergmeer is het tijd om de wandeling door te zetten naar de bergpas Zawrat. De eerste 15 minuten loop je om het gigantische bergmeer Czarny staw heen. Een ideaal meer om mooie foto’s te maken. Na deze 15 minuten gaat het echte klimmen gebeuren. In 2 uur klim je naar naar de top van de Zawrat bergpas. Tijdens de laatste 30 minuten klim je echt naar boven, hier heeft de Poolse regering zelfs kettingen gemaakt waaraan je jezelf naar boven kan klimmen.

Als je de materialen heb, raad ik het aan om een veiligheidsgordel mee te nemen om jezelf te zekeren aan deze kettingen. Zelf had ik het niet en ik kan je vertellen, het was best spannend op sommige momenten. Maar ondanks deze zware klim is het uitzicht fantastisch. Als je even moet uitrusten kijk je namelijk zo de vallei in. ‘Maar ook op de top van de Zawrat bergpas krijg je een fantastisch bergmeer te zien. Deze top ligt op 2215 meter waardoor je heel ver in de Poolse en Slowaakse Tatra gebergte kan kijken.

Tip! Als je om 08.00 start aan de wandeling, ben je rond 12.30 op de top. Een mooie tijd voor lunch.

Van Zawrat langs 3 bergmeren naar bergmeer Przedni Staw

Bij de top van de Zawrat bergpas kijk je uit op het tweede bergmeer van deze wandeling. De Zadni Staw Polski. Vanaf de top lijkt het alsof je gemakkelijk bij dit bergmeer komt, maar niets is minder waar, het ligt verder en dieper dan je denkt. Vanaf de top van Zawrat is het dalen begonnen. Na 4.5 uur klimmen ga je nu ongeveer 5 uur dalen. Nog steeds volg je de blauwe route. De daling is minder klim en klauterwerk als het klimmen. Je loopt berg af en stapt steeds op andere grote stenen. Check wel of de steen echt vast ligt, anders ga je zoals ik vanzelf onderuit.

Na het bergmeer Zadni staw zie je al snel de drie andere bergmeren. Dit is een waanzinnig panorama wat je voor je ziet. Je ziet namelijk de toppen van 5 bergen en daarvoor liggen de bergmeren: Czarny Staw Polski, Wielki Staw en Predni Staw. In vijfkwartier loop je naar beneden langs deze bergmeren. Bij het laatste bergmeer Przedni Staw kan je stoppen. Hier staat een berghut en kan je zelf in het water komen. Dit water is wel erg koud.


Van Przedni Staw lang 2 watervallen naar de uitgang Palenica Bialczanska

Vanaf het bergmeer Prezdni Staw ga je verder met de groene route. Wanneer je de blauwe route blijft volgen kom je uit bij het bekende meer Morskie Oko, maar in één dag is dat te ver. De groene route leidt je in 1.5 uur door het loofbos heen. Hier zijn de grote stenen ingeruild voor kleinere stenen waardoor het lopen wat lastiger is. Gelukkig is het wel minder stijl vanaf hier. Na een minuut of 10 kom je de eerste waterval tegen. Dit is de waterval Siklawa. Helaas door het tegenlicht erg lastig om te fotograferen.

Doordat je de hele dag al gelopen heb door de bergen zijn de laatste kilometers neer beneden een saaier stuk, ondanks dat je nogsteeds veel groen en bergen ziet. Na 1.5 uur kom je uit op een asfalt weg. Dit is de rode route die doorgaat naar de uitgang Palenica Bialczanska. Op dit pad kom je veel mensen tegen, want als je hier omhoog loopt, loop je op de toeristische route naar Morski Oko. Na 40 minuten kom je beneden bij de uitgang en kan je met de bus terug naar Zakopane.

Tips voor deze wandeling naar Zawrat en de berg bergmeren in de Poolse Tatra gebergte.


Voor deze wandeling naar de bergpas Zawrat is het verstandig om je goed voor te bereiden. In de bergen is namelijk niet veel te koop en wat te koop is moet je contant betalen. Om de hele dag goed door te komen is het verstandig om voldoende eten en drinken mee te nemen. Zelf had ik 1.5 liter water, 1.5 liter cola en 1 liter ice tea mee. Dit was niet voldoende drinken maar gelukkig kon ik mijn waterfles vullen met bergwater. Voor het eten had ik 6 broodjes, 2 appels, 2 bananen en 3 snacks mee. Dit was ruim voldoende.

ReizenReizen

Aan contant geld heb je minimaal 16 Zloty nodig. Hiervoor is 6 zloty entree en 10 zloty voor de busrit terug naar Zakopane. Uiteraard is het noodzakelijk om deze wandeling met de goede wandel- of sportschoenen, een goede rugzak, zonnebril, zonnebrand, waterdichte jas en eigenlijk een wandelbroek te doen. Deze wandelbroek had ik niet aan en dat merkte ik 3 dagen een schuurplekken. Zelf overnachtten ik in Zakopane in het hostel Good Bye Lenin hostel. Dit hostel kan ik zeker aanraden. Iedere avond is er namelijk en kampvuur waar je op kan koken en maak je snel contact met alle andere wandelaars.

Wil je meer weten over de wandelingen in het Tatra gebergte van Polen, of heb je nog andere aanbevelingen? Dan hoor ik dat graag in een reactie op deze blog. Zelf heb ik ook nog 2 andere wandelingen gemaakt in het Tatra gebergte tijdens mijn rondreis door Polen en Tsjechië. Een wandeling was naar het bekende Morskie oko en de nadere naar de bergtoppen van Nosal en Wielki kopieniec

Wil je vakantie naar Polen plannen? Bekijk deze handige links voor jouw vakantie naar Polen

*Dit bericht bevat affiliatie marketing links. De affiliatie links zorgen ervoor dat ik deze website online kan houden. Wanneer u op een link in dit blogbericht van bijvoorbeeld van Bol.com, Tui of Booking.com klikt en iets in de komende dagen boekt of besteld, krijg ik een kleine commissie over het verkoopbedrag zonder dat u hier iets van merkt of voor betaald. Door deze financiële vergoeding vanuit de bedrijven, kunt u alle blogberichten blijven lezen op deze website.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.