Vossen, bunkers, kabouters en meer in Amsterdamse Waterleiding Duinen

Wandelen in de Amsterdamse waterleiding duinen. Vossen, herten, kabouters en bunkers

De Amsterdamse Waterleiding Duinen zijn zeer geliefd bij veel wandelaars. En niet voor niets. Je hebt er vele wandelroutes die je brengt naar de gebieden met herten, vossen, infiltratiegebieden, paddenstoelen, kabouters en vele bunkers. Doordat het meeste dieren zijn is het natuurlijk lastig te zeggen waar de dieren zich altijd schuilhouden. In deze blog lees je alle tips over de leuke (natuurlijke) attracties in de Amsterdamse Waterleiding Duinen.

De bunkers uit de tweede wereld oorlog

Aan de hele kustlijn van Nederland zijn er veel bunkers te vinden. Zo ook in de Amsterdamse Waterleiding Duinen. Bij Noordwijk zijn een aantal bunkers te zien, bij ingang De Zilk is er één welke ook begaanbaar is. Maar de meeste zijn te zien in Zandvoort. Hier kan je zo’n 30 bunkers zien liggen. De een is begaanbaar en andere afgesloten, maar het is zeker de moeite waard om eens heen te gaan.

Dichtstbijzijnde ingang: Zandvoortselaan
Leestip: Bunkers zoeken in de Duinen bij Zandvoort

Infiltratiegebied voor ons kraanwater

In het duin wordt het kraanwater voor 66% van heel Amsterdam op een natuurlijke manier gezuiverd. Dit gebeurd door de vele kanalen en 25 kilometer aan geulen. Dit zorgt ervoor dat het water gezuiverd wordt. Dagelijks wordt hier 180.000 kubieke meter duinwater gezuiverd. Het grootste gedeelte is afgesloten voor bezoekers, maar een klein gedeelte kan je zien. Hier loop je tussen en langs de verschillende kanaaltjes. Een route hiervoor vind je hier.

Dichtstbijzijnde ingang: Panneland, Zandvoortselaan
Lees tip: Meer info over het waterzuiveringsgebied van het AWD


Herten in de Amsterdamse Waterleiding Duinen

Herten waren er nooit zo heel veel in het duin. De afgelopen jaren moeten de boswachters er jaarlijks vele afschieten omdat er veel te veel zijn. Bij de ingang in De Zilk zie je de herten al wanneer je de auto parkeert. Ook in het Duin zie je er vele als je een een ronde maakt van 5 kilometer. In het najaar (november) is het erg leuk om te lopen. Dan kan je de gevechten zien tussen de mannetjes. Zij strijden dan voor de vrouwtjes. In het voorjaar kan je daarnaast weer geweien vinden in het duin. Deze zijn te vinden rond de maand april.

Dichtstbijzijnde ingang: De Zilk, Zandvoortselaan

Vossen

De herten zijn in overvloed in het duin. Dit geldt niet voor de vossen. Deze zijn erg zeldzaam en hebben een groot gebied waar ze rondlopen. Dit gebied is voornamelijk in en om het infiltratie gebied bij de kanalen. Ik heb de vossen gezien bij de volgende plaatsen: Kromme Schusterkanaal ter hoogte van de Marelberg, Zwarte Veldkanaal ter hoogte van Middenveld en het Noordooster kanaal ter hoogte van ingang Zandvoortselaan. Zorg ervoor dat je de vossen niets geeft of aait. Sommige zijn schuw maar sommige zijn erg nieuwsgierig, het blijven alleen wel wilde dieren die o.a. niet gevoerd mogen worden

Dichtstbijzijnde ingang: De Zilk, Panneland, Zandvoortselaan
Download hier de plattegrond van het duin.

Paddenstoelen

Paddenstoelen zijn in de meeste bossen te vinden in het najaar. Zo ook in de Amsterdamse Waterleiding Duinen. Doordat je in het duin van de paden af mag, kan je op zoek naar de paddenstoelen. Zo kan je naar de vele kuilen met bomen om de paddenstoelen te vinden. Ze houden namelijk van de schaduwrijke en vochtige plaatsen, voornamelijk op dood hout. Dit is in het duin erg veel te vinden. Pas wel op dat je ze niet kapot maakt en neem ze niet mee om op te eten.

Dichtstbijzijnde ingang: De Zilk, Panneland, Oase, Zandvoortselaan

Kabouters in de Amsterdamse Waterleiding Duinen

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Kabouters, ze bestaan echt in het duin bij De Zilk. De eerste kabouter is ooit neergezet door de boswachter en sindsdien zette vele mensen er een kabouter bij. Dit is vaak met hun kinderen of een kabouter uit de tuin van een overleden familielid. . Helaas is dit dorp in het voorjaar van 2020 verwoest, maar dankzij een inzamelingsactie staan er weer vele kabouters vanuit heel Nederland. Het Kabouterdorp kan je ook volgen via Facebook. De plaats wordt in het duin niet aangegeven d.m.v. een route. Als je wilt weten waar het kabouterbos te vinden is, raad ik aan om dit te vragen bij mensen die tegenkomt in het duin. De meeste lokale mensen weten namelijk waar dit bos te vinden is.

Dichtstbijzijnde ingang: De Zilk
Tip: Neem zelf een kabouter mee met je naam en datum er op mee. Meerdere tuinkabouters vind je hier.

Foto: van de facebookpagina @kabouterdorpdezilk

Wil je vakantie naar Nederland plannen? Bekijk deze handige links voor jouw vakantie naar Nederland

*Dit bericht bevat affiliatie marketing links. De affiliatie links zorgen ervoor dat ik deze website online kan houden. Wanneer u op een link in dit blogbericht van bijvoorbeeld van Bol.com, Tui of Booking.com klikt en iets in de komende dagen boekt of besteld, krijg ik een kleine commissie over het verkoopbedrag zonder dat u hier iets van merkt of voor betaald. Door deze financiële vergoeding vanuit de bedrijven, kunt u alle blogberichten blijven lezen op deze website.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.