Een dag naar het DMZ en grens van Noord-Korea en Zuid-Korea

Een dag naar het DMZ en grens van Noord-Korea en Zuid-Korea

Wie in Seoul is, moet proberen om naar de grens en DMZ van Noord-Korea en Zuid-Korea gaan. Dit kan alleen georganiseerd via een tour. De keuze bestaat uit de DMZ (Koreaanse gedemilitariseerde zone) en JSA (Joint Security Area) tour. Het grote verschil is dat je met de JSA tour naar de echte grens gaat en met de DMZ tour naar andere interessante plekken. Helaas werd mijn JSA tour afgeblazen vanwege militaire oefeningen. Dit gebeurd heel vaak waardoor je de DMZ tour gaat doen.


De Koreaanse gedemilitariseerde zone is een soort ijzeren gordijn tussen Noord-korea en Zuid-Korea. Dit grensgebied is 4 kilometer breed en 248 kilometer lang. Overal staan militaire paraat om een eventuele aanval tegen te houden, daarnaast liggen er duizenden landmijnen. Tijdens de DMZ tour ga je naar de volgende bezienswaardigheden:  Infiltratie Tunnels, Dora Observatory met zicht op Noord-Korea, Treinstation Dorasan en de vrijheidsbrug in het Imjingak park.


Van Seoul naar DMZ

Om naar het DMZ gebied te komen moet je met een georganiseerde tour mee. Deze kun je vaak bij je hotel ter plaatse boeken. Hierbij moet je wel geluk hebben dat het niet uitverkocht is. Wil je zeker zijn van je tour? Bekijk een van de tours op Viator.com (van tripadvisor). Als je naar het DMZ gaat, wordt je meermaals gecontrolleerd. Hiervoor moet je je paspoort meenemen, zonder paspoort kom je er niet in.

De vrijheidsbrug en Imjingak park

De eerste stop die wij maken is bij het Imjingak park. Het is hier heel toeristisch met veel souvenirs kraampjes waardoor je denkt dat je bij een scam hebt geboekt, maar niets is minder waar. Wanneer je door het park loopt zie je de vrijheidsbrug in de verte staan waar Zuid-Korea hun troepen terug haalde uit Noord-Korea. Daarnaast is er in het Imjingap park meer te zien. Je ziet de duizenden lintjes van families die nu gescheiden leven in Noord en Zuid, een oude trein met veel kogelgaten en de gebombardeerde treinbrug.

De derde infiltratie tunnel

De third infiltration tunnel is door Noord-Korea gemaakt in 1978. Via deze tunnel wilde ze binnen een uur 30.000 militairen in Zuid-Korea krijgen. Met zo’n invasie zouden ze Zuid-Korea willen overnemen. Helaas voor Noord-Korea werd de tunnel met 3 andere tunnels ontdekt tijdens boringen. Als bezoeker kan je in deze tunnel lopen. Het is een vrij pittige wandeling van 1,5 kilometer waarbij wij Nederlanders continu moeten bukken aangezien de tunnel niet hoger is dan 1,7 meter. Helaas mag je geen camera’s of telefoons in de tunnel meenemen, waardoor je geen foto’s kan maken.


Dora observatory met zicht op Noord-Korea

Het Dora-observatorium ligt op de berg Dora. Vanaf dit punt heb je een mooi uitzicht op de DMZ en zelfs op Noord-Korea. Je zien een militair kamp, het propaganda dorp Kijong-Dong en de stad Kaesong. Om Noord-Korea goed te kunnen zien staat er verrekijkers waar je 500 Won ( 40 eurocent) in moet doen. Heb je zelf een spiegelreflex camera met een grote lens? Dan kan je het hierdoor ook zien.

Treinstation Dorasan

Als laatste stop gaan wij naar het gloednieuwe treinstation Dorasan. Dit treinstation aan de Gyeongui-lijn verbindt Noord-Korea en Zuid-Korea. Vroeger werd dit station ook heel veel gebruikt door de koreanen. Nu de landen nog steeds in oorlog zijn, wordt dit station alleen gebruikt als toeristische attractie. Het is te hopen dat dit treinstation ooit weer gebruikt kan worden als treinstation en de twee Korea’s weer een Korea worden.


Let op! Je kan een stempel in je paspoort laten zetten bij het treinstation. Voor amerikanen is dit verboden en blijkbaar voor Nederlandse reizigers ook niet handig als je bepaalde landen in wilt komen.

Goed om te weten!

Wil je de DMZ en JSA tour doen? Dan is het belangrijk om dat vroeg van te voren te boeken. Zelf raad ik aan om de DMZ en JSA tour in een te boeken. Helaas is de JSA tour bij mij gecanceld waardoor ik de barakken en grensovergang heb gemist. De JSA tour wordt namelijk heel vaak gecanceld vanwege militaire spanningen.

Ben je benieuwd wat je nog meer kunt doen in Seoul? Lees dan mijn blog over alle tips in Seoul.

Wil je vakantie naar Zuid-Korea plannen? Bekijk deze handige links voor jouw vakantie naar Zuid-Korea

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.