Mount Kawah Ijen beklimmen op Java. De vulkaan met het blauwe vuur -

Mount Kawah Ijen beklimmen op Java. De vulkaan met het blauwe vuur

Kawah Ijen is een complex van stratovulkanen in Oost-Java. De vulkaan is nog steeds actief en gelukkig erg rustig. Hierdoor kan je onder begeleiding van een gids de tocht omhoog maken. Op de top van de vulkaan heb je namelijk een fantastisch uitzicht over het kratermeer en het gehele vulkaanlandschap. De Kawah Ijen is 2360 meter hoog en behoort daarmee bij de grote vulkanen van Java. Op de top zie je ook de nog grotere vulkanen Raung en Merapi. Om naar de top van de Ijen te komen, moet je een tour boeken via een organisatie. Aangezien er nog weinig toerisme is, en het niet veilig is als je alleen de berg oploopt. Wij hebben de tour vanaf Canggu op Bali geboekt. Hierdoor begonnen wij met een rit van 2 uur naar de ferry terminal naar Java.

Wil je ook naar Bali op vakantie? Bekijk hier de beste reisorganisaties voor jouw reis naar Bali.

De boten van  Bali naar Java

De route vanaf de ferry naar Kawah Ijen

Vanaf de ferry bij Ketapang (Bali naar Java) worden wij opgehaald door 2 scooterrijders die ons brengen naar de homestay Puri Amalia. Hier verblijven wij een ‘nacht’ en kunnen we de spullen achterlaten. Vanaf de homestay was het 15 minuten lopen naar Ketapang waar wij gaan dineren. Dit bleek vrij lastig aangezien niemand er engels spreekt. Met handen en voeten komen wij eruit en krijgen wij een heel onbekend rijstgerecht. Dit smaakt overigens wel erg lekker. Na het diner gaan wij terug naar de home stay en naar bed. Wij worden dezelfde avond namelijk om 12 uur opgehaald om met de auto de laatste 2 uur naar de vulkaan te rijden. Dit is een lange en saaie tocht omdat het donker is.

Gestranden boten bij JAva

De hike naar de top van mount Kawah Ijen

Bij de voet van de vulkaan krijgen wij instructies van de begeleiders. Dit werd gedaan door 4 broers. Wij werden bij een iemand toebedeeld en krijgen de gasmaskers, poncho en zaklamp mee. Tijdens de hike moeten wij bij de gids blijven. Dit blijkt heel moeilijk, aangezien ze alle 4 op elkaar lijken en het donker is. Wij beslissen om op ons eigen tempo omhoog te lopen over de steile helling. Halverwege zien wij een van de broers en besluiten met hem verder te lopen. na 1 uur en 15 minuten komen wij aan op de top. Hier staan vele borden hoe gevaarlijk het is om naar het kratermeer te lopen en dat je gasmaskers op moet doen.

Verboden verder te gaan naar de vulkaan Kawah Ijen
Oppassen voor gevaarlijke gassen bij de vulkaan Kawah Ijen

Het kratermeer en blauwe vuur van Ijen

Vanaf de top van Mount Ijen op 2360 meter beginnen wij aan de daling naar het kratermeer. Dit is 800 meter dieper en vooral klimmen en klauteren. Maar wij willen het blauwe vuur zien van Kawah Ijen dus beginnen wij aan de afdaling. Na 45 minuten ( 04.00) zijn wij aangekomen bij het blauwe vuur. Dit is een heel mooi natuurverschijnsel wat maar op twee plaatsen ter wereld is te zien! Helaas is het haast onmogelijk om hier foto’s van te maken vanwege de rook en duisternis. Bij het blauwe vuur merken wij hoe de dampen zijn. Zelfs met gasmaskers op ruiken wij de stinkende gassen en doen onze ogen pijn.

Het zwavelmeer bij de krater van de vulkaan Kawah Ijen
Het blauwe vuur van vulkaan Kawah Ijen
Het blauwe vuur van de vulkaan Kawah Ijen op Java
Ik in de giftige gassen van de vulkaan KAwah Ijen

De zwaveldragers

Terwijl wij als toeristen dit fenomeen graag willen zien. Is het voor veel javanen hun dagelijkse werk. Zij lopen per dag 2 keer de krater in en uit voor het zwavel, wat wordt gewonnen uit het zwavelmeer. Dit doen ze vaak zonder enige bescherming en op blote voeten. Ik heb geprobeerd om de rieten manden met 90 kg zwavel op te tillen, maar dit is niet gelukt. Deze tengere mannen doen dit twee maal dagelijk voor maar 5 euro per lading zwavel. Dit is mensonterend om te zien.

Wil je ook naar Bali op vakantie? Bekijk hier de beste reisorganisaties voor jouw reis naar Bali.

Stukken zwavel die de mannen de vulkaan Kawah Ijen op moeten tillen

De top van Mount Kawah Ijen

Om 04.30 besluiten wij om weer naar de top van Mount Kawah Ijen te klimmen. Wij willen graag de zonsopkomst om kwart voor zes zien vanaf deze top. Het klimmen duurde langer als het dalen en na 1 uur zijn wij boven. Net op tijd om de zonsopkomst te zien. Hier is het gelukkig minder mistig als op de top van Mount Batur op Bali. Nadat wij zicht krijgen door de zon beseffen wij pas hoe groot en mooi de omgeving is. Het blauw groene kratermeer in de krater ziet er fantastisch uit. Je zou hier in willen zwemmen, alleen moet je dat nooit doen. De PH waarde schommelt rond de 0 en is daarom een van de zuurste meren van de wereld. Kijk je naar de andere kant zie je de andere vulkanen en kan je heel ver weg kijken, omdat je op 2260 meter hoogte staat. Bekijk de foto’s maar!

De hike naar de voet van de vulkaan

Na te hebben genoten op de top van de vulkaan is het tijd om naar beneden te lopen. Dit is een stuk makkelijker dan omhoog maar wel erg zwaar. De nacht ervoor slaap je bijna niet en je raakt erg uitgeput. Als je niet meer wilt lopen kan je vragen of iemand je naar beneden brengt met een karretje. Daarmee verdienen de zwaveldragers meer als van het zwavel. Na een uurtje komen wij aan bij de voet van mount Kawah Ijen. Hier eten wij nog wat en worden we terug gebracht naar onze homestay.

Tips voor het beklimmen van de vulkaan Kawah Ijen

Om de vulkaan Kawah Ijen te beklimmen is het slim je goed voor te bereiden. Hieronder een aantal tips

  1. Doe goede schoenen aan, het is een stevige hike.
  2. Doe kleren aan met meerdere lagen. Tijdens de hike heb je het erg warm, terwijl het op de top hard waait.
  3. Zorg ervoor dat je een trip boekt incl gasmasker en zaklampen.
  4. Zorg voor voldoende drinken en eten, dit kan je goed gebruiken tijdens de wandeling.
  5. Neem je camera mee voor de fantastische vergezichten op de top

Ik vind het beklimmen van Kawah Ijen een van de hoogtepunten van mijn reis door Bali en klein gedeelte van Java. Heb je zelf deze hike al eens gedaan, of wil je het gaan doen en heb je vragen? Door hoor ik dat graag via een reactie onderaan deze pagina.

Wil je vakantie naar Bali plannen? Bekijk deze handige links voor jouw vakantie naar Bali

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.