Wat te doen op Nusa Penida? De Hoogtepunten van Nusa Penida

Wat te doen op Nusa Penida? De Hoogtepunten van Nusa Penida

Nusa Penida is het grootste eiland van de Nusa’s. Dit eiland wordt door veel mensen overgeslagen wanneer ze op Nusa Lembongan zijn. Dit is heel zonde want het is nog erg authentiek en heeft veel hoogtepunten om te zien. Doordat er niet veel toeristen komen, zijn er bijna geen grote hotelketens. De bekende ketens zijn niet te vinden waardoor je slaapt bij homestays bij de mensen thuis of lokale hotels. Deze zijn makkelijk te vinden via Trivago.

Hoe kom je op Nusa Penida

Je kan zowel vanaf Bali als vanaf Nusa Lembongan naar Nusa Penida komen. Vanaf Bali is het vaak een dagtrip om naar het Nusa Penida te gaan. Hierdoor zie je de mooiste punten van het eiland, maar mis je toch aan aantal andere hoogtepunten. Als je dit eiland in een dag wilt zien kan je hier een aantal tours zien. Dan ga je met een kleine groep en privegids naar het eiland en kan je de bekende foto’s maken bij Kelingking beach. Heb je meer tijd en ga je vanaf Nusa Lembongan? Dan kan je vanaf de Yellow Bridge naar Nusa Penida. Dit gaat met een gammel bootje en daarna heb je alle vrijheid op het eiland. Ik ben zelf voor de laatste optie gegaan en ben 4 dagen en 3 nachten op Nusa Penida geweest.

Scooter huren of auto met gids huren

Op Nusa Penida zijn een aantal ‘hoofdwegen’ waarover je kan rijden. Ik ben zelf met de scooter en Google Maps het hele eiland over gereden. De scooter huurde ik bij het haventje van Nusa Penida. Voor 75.000 Rupiah per dag had ik de scooter gehuurd. Je krijgt er geen helm bij maar kan er wel om vragen. De wegen zijn namelijk erg slecht. Je moet veel slalommen en oppassen met de snelheid. Deze 125 cc scooters kunnen namelijk makkelijk 80 km/u. Dit is dus een leuke uitdaging. Zie je dit niet zitten? Dan is het handig om een auto te huren met gids. Deze loodst je overal heen en bovendien kan je de auto niet beschadigen.

Hoogtepunten van Nusa Penida

Nusa Penida heeft vele hoogtepunten welke voor iedereen anders is. Sommige hoogtepunten zijn heel toeristisch. Bij andere punten is niemand te bekennen. Op deze plaatsen zijn de lokale mensen ook heel blij om je te zien. Kinderen zwaaien naar je en sommige willen zelfs met ons op de foto. Ik voelde mij nog nooit een beroemdheid, maar dit leek er wel op.

Duiken of snorkelen met manta roggen

Eerlijk gezegd heb ik deze tour geboekt op Nusa Lembongan. Maar omdat Manta Point bij Nusa Penida ligt, hoort hij zeker bij dit rijtje. Manta Point is een van de weinige plaatsen op de wereld waar gedoken en gezwommen kan worden met Manta roggen. Wij springen het water in en liggen op ongeveer 15 meter diepte. Doordat het een duik met stroming is, gaan wij vanzelf naar voren en naar achter. Op een bepaald moment komt de eerste manta rog tevoorschijn. Wat een mega vette beesten! Al snel zien wij er meerdere en blijven wij ze 20 minuten bewonderen. Helaas voor andere groepen duikers was mijn groep de enige groep die de manta’s zagen. Dit komt door het slechte zicht.

Lees tip! Duiken met manta roggen.

Kelingking Beach ( T-rex)

Kelingking Beach is denk ik wel het bekendste plaatje van Nusa Penida. Het witte strand, de woeste zee, de kliffen en de dinosaurus kop. Het is een gigantisch mooi plaatje waar ik denk wel 100 foto’s van heb gemaakt. Ik bleef boven bij het uitkijkpunt staan, maar er zijn ook mensen die naar beneden lopen. Vanaf daar schijn je het nog beter te zien. Zelf ben ik niet naar beneden gelopen vanwege drie redenen. Ik had geen goede schoenen aan, het was veel te druk en daarbij veel te warm. De schoenen zijn namelijk zeer belangrijk om heel naar beneden te komen. Je moet langs de steile rotsen naar beneden en omhoog.

Wat ik wel heb gedaan is er genoten van een heerlijke cocosnoot. Dit was mijn eerste verse cocosnoot op Bali en smaakte goed!

Genieten van de wonderschone natuur tijdens het scooteren

Wanneer je naar de verschillende hoogtepunten rijdt van het eiland is het belangrijk om soms even te stoppen. Zonder dat je het door hebt, rij je namelijk door fantastische bossen heen en kom je de mooiste tempels tegen. Dit is dus een groot voordeel van de route rijden met een eigen scooter. Je bepaald namelijk zelf wat wel en niet mooi genoeg is om voor te stoppen.

Manta point

Manta point is een mooi punt om te duiken zoals boven omschreven, maar ook vanaf het eiland is het mooi om te zien. Je ziet namelijk de roggen vanaf boven zwemmen en merkt hoe groot ze zijn. Wil je toch nog het water in? je kan hier ook naar beneden lopen om te gaan snorkelen.

Angel’s Billabong

Na veel schudden en stuiteren over de weg, kwam ik aan bij Angel’s Billabong. De scooter parkeren, 5000 Rupiah betalen en op naar het kraterlandschap. Angel’s Billabong is namelijk een kraterlandschap waar de ruige zee op inslaat. Hierdoor zie je vaak hoge golven die erover uitkomen. Vooral lachwekkend wanneer toeristen ( meestal van Aziatische afkomst) zeiknat worden. Een heel bekend punt is de lagune. Hier kan je hele mooie foto’s maken die je op veel reisbrochures ziet.

Broken bay beach

Broken bay is een hele bijzondere rotsformatie. Vroeger was dit een grote grot, alleen is daarvan het dak ingestort. Hierdoor zijn de rotsformaties heel waanzinnig om te zien. Je ziet waar het water vroeger de grot in kwam. Als je je handdoek meeneemt om op dit strand te gaan zonnen, heb je hem voor niets mee. Anders dan de naam zegt is er niet bij het strand te komen. Helaas zie je hierdoor wel hoeveel plastic er in de oceaan ligt. Dit zie je namelijk op het strand liggen.

Het avontuur om naar Angel’s Billabong en Broken Bay te komen en weg te gaan

Broken bay en Angel’s Billabong liggen op loopafstand bij elkaar. Het is dus slim om de scooter bij Angel’s Billabong te parkeren ( voor 5000 Rupiah) en dan door te lopen naar Broken Bay. Om bij Angel’s Billabong te komen is het scooter rijden wel erg spannend. Je rijdt over een zandweg met veel stenen en af en toe een stukje asfalt. Wanneer je dit probeert te filmen met een Gopro, kan ik je vertellen dat je snel op de grond ligt. Sandra vond dit overigens wel lachwekkend dat ik daar lag.

Eten bij de Krokante krab van Spongebob

Heel toevallig kwamen wij het restaurant The Krusty Crab of in het Nederlands de krokante krab tegen. Dit restaurant heeft geen Indonesische maaltijden maar alles wat ook in SpongeBob Squarepants wordt geserveerd. Heel leuk om eens mee te maken en ik kan zeggen. De Krabburger is erg lekker!

Teletubbie Hill

Ondanks dat de Teletubbies is opgenomen in Engeland lijkt dit landschap in Nusa Penida een exacte replica van de berg. Het ligt vlak bij het dorpje Julingan. Doordat deze plek niet zo bekend is bij toeristen is het niet druk. Lekker met de scooter door het Teletubbie landschap rijden en soms genieten van het landschap. Hierdoor zie je dat niet alleen de kustlijnen mooi zijn van Nusa Penida maar ook het binnenland.

Individuele rondreizen van FOX | FOX.nl

Eten bij lokale restaurantjes

Indonesië is bekend om het vele rijst en de lekkere gerechten. Daarnaast zijn ze heel gastvrij en willen je alles laten proeven. Hierdoor is ieder maaltijd een feest op dit eiland. Veel restaurantjes zitten op speciale plaatsen. Hierdoor zit je vaak op plekken met fantastische uitzichten. Wel een tip om eventuele allergieën in je telefoon te zetten in het indonesisch. Niet iedereen spreekt Engels en dat is met mijn noten allergie niet altijd handig.

Atuh Beach

Aangekomen bij de parkeerplaats van Atuh Beach zie je al snel de schoonheid van de vele rotsformaties. Beneden zie je ook het witte strand van Atuh Beach. Om hier te komen, loop ik via de soms wat steile trap naar beneden. Na een afdaling van 15 tot 20 minuten kom je aan op het strand. Het strand voelt lekker aan maar zwemmen in de oceaan zit er niet in. Hier zijn veel stenen en rotsen in het water waardoor dit niet aan te raden is. Een beter idee is om wat drinken te pakken en te genieten van de zon. Na deze borrel wil ik de foto’s gaan maken van de rotsen en blauwe oceaan. Hier vraagt een, waarschijnlijk een familie uit India, of ik een foto wil maken. Dit is niet van de familie, maar de hele familie wilt met Sandra en mij op de foto.

Bezoek een of meerdere tempels op Nusa Penida

Op Nusa Penida hebben de inwoners verschillende religies. Hierdoor zijn de tempels ook allemaal anders. Denk hierbij aan het hindoeïsme en boeddhisme. Wanneer je een tempel bezoekt vraag dan altijd eerst of je er naar binnen mag. Soms mag het wel, maar soms mag het niet van het geloof. Anders wordt de tempel namelijk onrein. Dit heb ik zelf meegemaakt. Wij zagen een groep mensen in de tempel en vroegen of wij naar binnen mochten. In het gebrekkig Engels hoorde wij dat dit mocht. Toen wij een stap in de tempel zetten rende er een aantal mannen naar ons toe. Dit was dus blijkbaar niet de bedoeling. Via een rituaal werden wij weer rein gemaakt en mochten wij onze weg vervolgen naar een andere en kleinere tempel.

Crystal Bay

Crystal bay is een baai waar je heerlijk kan relaxen. Het strand, met de zon, de oceaan en palmbomen zorgen ervoor dat je een vakantiegevoel krijgt. Het is er niet druk en de massatoerisme komt hier niet. Wat mooier is dan het strand is de onderwaterwereld. Tijdens mijn duik (georganiseerd vanaf Nusa lembongan) kom ik bij de onderwaterwereld van Crystal Bay. Hier zie ik zeeslangen en schildpadden! Deze duik kan je ook regelen vanaf dit strand. Wanneer je liever wilt snorkelen, is dat ook mogelijk vanaf Crystal Bay.

Geldproblemen op de Nusa eilanden

Op Nusa Peniga staan maar 3 geldautomaten en deze zijn vaak leeg of niet werkend. Hierdoor is het slim om van te voren genoeg geld mee te nemen. Pinnen kan namelijk ook lang niet altijd bij restaurants of hotels. De pinautomaten staan in het centrum van de haven. Hierbij staat vaak een rij en het kan alleen met creditcards. Dit kost helaas ook 5 euro aan fee.

Betaald parkeren op Nusa Penida

Bij de meeste toeristische attracties moet er worden betaald om de scooter of auto te parkeren. Denk dus niet dat de mensen die dit regelen oplichters zijn. De meeste parkeerplaatsen kosten maar 5.000 tot 10.000 rupiah. Wat overeenkomst van 30 tot 60 eurocent.

Naast Nusa Penida liggen de Nusa eilanden Lembongan en Ceningan. Deze eilanden zijn kleinere maar heel leuk om in 1 á 2 dagen te bekijken. Wil je meer foto’s en mijn ervaring lezen over het duiken met manta’s? Bekijk dan mijn blog over het duiken met manta roggen. Heb je zelf nog meer tips voor Nusa Penida of vragen? laat ze achter in een reactie.

Wil je vakantie naar Bali plannen? Bekijk deze handige links voor jouw vakantie naar Bali

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.