Wat te doen in Ubud. 10 Tips voor 4 dagen Ubud - Op reis met Johnno

Wat te doen in Ubud. 10 Tips voor 4 dagen Ubud

Ubud ligt in het midden van Bali en is een van de plaatsen die je moet hebben gezien tijdens je tijd in Bali. Denk aan de groene rijstvelden, watervallen en eeuwenoude tempels. Of vind je het leuk om te shoppen en af te dingen? Ga dan naar de traditionele markt! Doordat steeds meer toeristen Ubud weten te vinden, wordt het steeds meer toeristisch. Wanneer je vroeg je bed uit gaat en met de scooter gaat touren, zie je het historische, authentieke en rustige leven van Bali. Ik ben 4 nachten in ubud geweest. Hierbij ben ik iedere dag op pad geweest om Ubud te beleven en heb geen dag gerelaxt aan het zwembad. Dit kwam voornamelijk door de regen.

Wil je ook naar Bali op vakantie? Bekijk hier de beste reisorganisaties voor jouw reis naar Bali.

Uitzicht vanaf de Tegalalang rijstterrassen in Ubud

Scooter huren in Ubud

In de stad Ubud is traditionele markt en het monkey forest te bezichtigen. Wanneer je verder uit de stad wilt komen en daarbij het rustigere gedeelte opzoekt, heb je ander vervoer nodig. Dit is vaak te regelen vanuit de homestay, hostel of hotel waar je verblijft. Vooral de scooter is een ideaal vervoersmiddel om de groene omgeving van Ubud te verkennen. Doordat het er niet heel druk is buiten de stad kan je makkelijk ergens naartoe rijden. Je moet alleen wel eerst de stad uit komen, dit is wel druk. Een scooter huren kost 50.000 IDR per dag. Omgerekend is dit ongeveer € 3,50. Geen geld en ideaal om de omgeving te verkennen op je eigen tempo. Anders kan je een taxi boeken bij je hotel, of een tour via bijvoorbeeld Viator.

SCooter rijden in Ubud

Monkey Forest ubud

Wil je graag apen zien? Dan ben je in Monkey forest aan het goede adres. In Monkey Forest vind je meer dan 600 apen. Deze apen zijn samen met de drie tempels van culturele waarde voor de boeddhistische inwoners van het Monkey Forest. Hier leven namelijk nog steeds mensen in de oude en kleine huisjes. Als je monkey forest wilt gaan bezoeken is het slim je goed voor te bereiden. Deze apen zijn namelijk heel slim. Ze stelen veel spullen van je en kunnen ook agressief bijten! Geef de apen dus niet te veel aandacht. Zelf ben ik namelijk ook gebeten door een aap in het Monkey Forest.

Lees tip! Monkey Forest in Ubud, gebeten door een aap.

De traditionele markt van Ubud

Wie wilt shoppen en afdingen is helemaal in zijn element op de markt in Ubud. Tussen 6 en 9 uur s ochtends kan je hier terecht voor de locale markt. Dan zie je alle handelaren vers fruit, groenten, vis, kruiden en bloemen verkopen. Dit ligt allemaal in verschillende manden en is een kleurrijk geheel. Wil je liever souvenirs of een nuttige sarong kopen? Dan kan je vanaf 9 uur terecht op dezelfde markt in het centrum van Ubud. Alles is er bijna te koop en wanneer je goed kan afdingen ook nog eens voor een prikkie. De meeste prijzen beginnen tussen de 300.000 en 450.000 IDR ( 20-30 euro) en eindigen tussen de 50.000 en 100.000 Ids ( 3.50 – 7 euro).

Wil je ook naar Bali op vakantie? Bekijk hier de beste reisorganisaties voor jouw reis naar Bali.

De Tegalalang rijstterrassen

Wie naar Bali gaat, wilt graag de grote rijstterrassen zien. De Tegalalang rijstterrassen zijn een van de mooiste van het eiland. Deze rijstterrassen zijn gemakkelijk te bereiken vanuit Ubud met de scooter of taxi. Let hierbij wel op dat je er zelf heen rijdt en niet met iemand meerijdt die er ’toevallig’ heen moet. Je eindigt dan vaak op een koffieproeverij. Dit is overigens wel leuk om mee te maken.
De Tegalalang rijstterrassen zijn heel erg groot. Veel mensen blijven alleen aan het begin en maken vanuit daar de bekende foto’s. Een tip is om verder de rijstvelden in te lopen en hiermee de rustige plaatsen te vinden. Je zult versteld staan wat je allemaal ziet. Ga wel vroeg op pad want vanaf 11 uur komen de tours met dagjesmensen en grote bussen. Hierdoor wordt het heel druk in de terrassen.

Lees tip! De Tegalalang rijstterrassen vanuit Ubud

De tempels in de omgeving van ubud

In de omgeving van Ubud zijn meerdere grote tempels te vinden. Ik heb twee tempels bezocht. Dit zijn de Pura Tirza Empul en de Pura Gunung Kawi. Deze tempels liggen ongeveer 2 kilometer bij elkaar vandaag en zijn goed te combineren. Voor iedere tempel moet een entreeprijs betaald worden. Dit varieert tussen de 5.000 IDR en 15.000 IDR. ( 30 tot 90 euro cent)

de Tirza Empul tempel dicht bij Ubud

De Tirza Empul tempel

De Tirza Empul is een Hindoeïstische tempel en is gebouwd in 962. Deze tempel is voor veel balinezen heel heilig. Hier moeten zij een keer geweest zijn in hun leven. In de tempel stroomt namelijk het heilige water vanuit de nabijgelegen bron. Dit water is heilig voor de hindoes omdat vroeger een god met dit water zijn vergiftigde leger weer tot leven bracht. Nu geloven de Hindoes nog steeds in dit heilige water. Het is ook mogelijk om zelf onder te dompelen in een van de drie heilige basins. Andere basins en een groot aantal tempels zijn niet te betreden omdat deze alleen voor de Hindoes zijn.

De Gunung Kawi tempel

De Gunung Kawi is een ander soort tempel. Deze tempel is gebouwd in een diepe vallei waarbij je 300 trappen naar beneden ( en daarna weer omhoog) moet lopen. Het bijzondere aan het tempelcomplex Gunung Kawi zijn de grote beelden die uit de rotsen zijn gehouwen. Daarbij waan je, je in een hele groene omgeving met veel oude bomen en een grote rivier. Dit alles maakt het heel spectaculair. In sommige gedeelten mogen de dames niet naar binnen. Dat is te lezen op onderstaande bordjes. Hier mis je overigens niets.

Andere tempels in en om Ubud

Naast deze twee tempels zijn er nog 2 grote en diverse kleine tempels om ubud heen. Hier ben ik zelf niet geweest, maar wanneer je op de tempel naam klikt kom je bij een andere betrouwbare blog uit over de tempels bij Ubud.

De vulkaan Mount Batur beklimmen

Wie een vulkaan wilt beklimmen kan dit boeken vanuit Ubud. Je wordt dan midden in de nacht opgehaald om de zonsopkomst te zien vanaf de vulkaan Mount Batur. Mount Batur is de hoogste vulkaan van Bali en is nog steeds actief. Doordat het 2 uur rijden is vanaf Batur wordt je midden in de nacht opgehaald en tussen 12 en 13 weer teruggebracht. Plan dus een relaxte middag en ga de dag ervoor niet te laat slapen. De beklimming van Mount Batur is heel leuk om mee te maken. Soms is het glad en rotsachtig en soms loop je makkelijk door. Op de top zie je de zonsopkomst ( als het niet mistig is) en leer je wat over de vulkaan. Daarnaast voel je de warme dampen uit de vulkaan komen en kom je tijdens de tocht naar beneden mooie uitzichten tegen.

Lees tip: De vulkaan Mount Batur beklimmen

Tegenungan waterval dichtbij Ubud

De Tegenungan waterval ligt op ongeveer 30 minuten scooter rijden vanuit Ubud. Doordat deze waterval niet heel bekend is, zie je weinig toeristen bij deze waterval. Ga je op een regenachtige dag zoals ik naar de waterval, zie je bijna helemaal geen mensen. Helaas door de vele regen was het verboden om te zwemmen onder de waterval, maar zagen wij wel wat voor een impact het water kan hebben.

Wil je ook naar Bali op vakantie? Bekijk hier de beste reisorganisaties voor jouw reis naar Bali.

 Tegenungan waterval dichtbij Ubud

Als je aankomt bij de parkeerplaats loop je via meerdere trappen naar beneden. Bij deze trappen zijn een aantal souvenirwinkeltjes en restaurantjes gevestigd. Hier kan je eten en drinken kopen en heb je mooie fotomomenten met uitzicht op de waterval. Nadat je de afdaling van 100 trappen hebt gedaan kan je je omkleden in een van de kleedkamers om het water in te gaan. Let wel op, dat gaat alleen als het waterpeil het toelaat.

De wilde  Tegenungan waterval dichtbij Ubud

Een niet gepland Hanengevecht

Onderweg naar de Tegenungan waterval kwamen wij op een punt waar wij heel veel scooters zagen. Hier werd een heus hanengevecht gehouden. Nieuwsgierig als wij zijn, zijn wij even gaan kijken bij dit gevecht. Ik kan je zeggen, dat er maar een haan wint. Alle andere hanen worden gedood door de winnende haan. Ik heb even samen met mijn reismaatje gekeken maar voelde ons hier niet welkom. Alleen maar mannen die aan het schreeuwen waren en met geld wapperde om in te zetten. Na 2 rondes zagen meer Balinezen ons en besloten wij om weg te gaan. Het voelde niet veilig en waren blij dat we weer weg waren.

Een kippengevecth bij Ubud
Deze haan is te koop voor een hanengevecht

Heerlijk eten in Ubud

Ubud staat bekend om het heerlijke eten. Je hebt de internationale restaurants die alle europese maaltijden serveren. Maar je kunt ook heerlijk lokaal eten bij de verschillende Warungs. Hier kan je de vele rijstgerechten bestellen en drinken uit kokosnoten. Vaak is je maaltijd niet duurder dan 3 of 4 euro. Ben je benieuwd naar foto’s en wat andere reizigers voor tips geven voor restaurants in Ubud? Bekijk de blog eens van Maaike Lut.

Slapen in homestay’s met fantastisch uitzicht.

In en vooral om Ubud kan je overnachten in prachtige homestays. Hier slaap je vaak bij mensen thuis of in bijgebouwen van de mensen. Het uitzicht wat je hebt is redelijk vaak op de rijstterrassen of prachtige groene tropische regenwouden. Ik boekte mijn homestay’s in Ubud via booking.com. Het voordeel hiermee is, dat je homestays een paar dagen van te voren kosteloos kunt annuleren. Hierdoor kan je de mooie homestays weken van te voren boeken, voordat ze uitverkocht zijn. Voor foto’s van de diverse homestays geef ik als tip om te kijken via booking.com bij Ubud. Dit omdat het aanbod veel veranderd.

Dit zijn mijn tips voor Ubud. Wil je ook nog naar andere plaatsen in Bali? Bekijk dan eens de blogs over Nusa Penida of Nusa Lembongan. Deze eilanden zijn de kleine zusjes van Bali en vooral Nusa Penida is nog ruig en niet veel ontdekt door toeristen.

Wil je vakantie naar Bali plannen? Bekijk deze handige links voor jouw vakantie naar Bali

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.