Monkey Forest in Ubud, gebeten door een aap - Op reis met Johnno

Monkey Forest in Ubud, gebeten door een aap

Ubud staat bekend om zijn cultuur, de grote markt en om de apen. Veel mensen komen daarvoor naar het Monkey Forest om deze beestjes te zien. Maar niet alleen in Monkey Forest zitten de apen, ook door heel Ubud zitten de apen. Hiervoor moet je goed uitkijken wanneer je door de stad heen loopt. Het Monkey forest Ubud is een leuke aanrader om heen te gaan. Naast de apen zie je er ook de tempels en het beschermd natuurgebied. Ben je bang voor apen, dan kan je dit beter overslaan.

Bekijk hier de mooiste hotels in Ubud

Monkey Forest

Monkey Forest is een beschermd natuurgebied van de hindoes. Dit zijn ook de bewoners, welke nog wonen in het bos. Doordat het hindoeïsme en hun leven zo belangrijk is in dit bos kan je niet overal komen. In het Monkey Forest zijn namelijk niet alleen apen te zien maar ook 3 mooie tempels, 115 verschillende bomen, veel tropische vogels en kleurrijke bloemen en planten. Een boom is speciaal in het Monkey Forest. Dit is de Pula bandak. Van kleine stukjes hout uit deze boom maken de bewoners ceremoniële maskers.

De hindoeïstische tempels en geloof in Monkey Forest

In het bos zijn drie hindoeïstische tempels te vinden. Dit zijn de Pura Dalem Agung, de Pura Beiji en de Pura  Prajapati. Deze tempels worden in het dagelijkse leven gebruikt. Hierdoor is niet alles zichtbaar voor toeristen. De mooiste tempel in het monkey forest is de Pura Dalem Agung. Deze tempel is namelijk zo groot en mooi gemaakt dat die zo terug kan komen in een film. De apen en het bos spelen naast de tempels ook een belangrijke rol in het hindoeïsme. Binnen deze religie wordt er namelijk gestreefd naar een harmonieuze relatie tussen de mens en natuur. Hierdoor hebben zowel de apen als het bos een religieuze functie op de hindoeïstische bewoners van het bos.

De apen

De apen zie je overal in het bos. Er leven er meer dan 500 Balinese langstaartapen en zijn gelukkig allemaal ingeënt tegen rabiës. De apen leven in 6 grote groepen door het bos heen. Hierin zie je soms ook dat sommige groepen enig sinds ruzie krijgen. Hierdoor hoor je opeens veel herrie en zie je vechtende apen. De meeste apen zijn overigens lief. Deze zitten in de bomen of op stenen muurtjes.

Als je het park ingaat, wordt je erop gewezen dat je geen voedsel uit je tas mag pakken en de apen niet mag voeren. Doe dit ook vooral niet en wanneer ze iets pakken, probeer het terug te krijgen. De apen zijn namelijk zo slim dat ze ook de tassen open maken. Tip! Maak hem dicht met een veiligheidsspeld of iets dergelijks. Ook moet je oppassen voor je telefoon, camera en zonnebril. Dit stelen ze ook maar al te graag.

Gebeten door een aap in Monkey Forest

Zoals hierboven geschreven had ik ook netjes al het voedsel in mijn tas gestopt. Helaas was een makaak zo slim om mijn tas te openen en een fles water te pakken. Al snel maakt die een gat in de onderkant en begint te drinken met aan het water. Wanneer de aap geen dorst meer heeft komt er een andere en zo gaat het verder. Heel leuk allemaal om zo met de tot nu toe lieve apen bezig te zijn. Helaas wilt de laatste aap hem afpakken. Dit laat ik niet toe en pak hem af. Hierdoor word ik gebeten! Bekijk het onderstaande filmpje maar!

Wat te doen als je gebeten wordt door een aap in Ubud?

Toen de aap weg was en ik vooral erg geschrokken, bekeek mijn reismaatje of ik een wondje had op mijn hoofd. Ik weet namelijk dat de apen hondsdolheid kunnen overbrengen. Iets dat dodelijk kan zijn voor mensen. Voor de zekerheid ben ik naar een ranger in het park gegaan. Deze stelde mij gerust dat alle apen in het park onderzocht worden en dat zij ingeënt zijn. Alleen kunnen er ook apen van buitenaf in het park komen. Toch even nakijken en met alcohol schoonmaken. Gelukkig prikte het niet, dus was het open en was het gevaar geweken. Wordt je ook gebeten door een aap? Laat je nakijken door een ranger en anders kan je naar de arts in de stad.

Praktische informatie over het Sacred Monkey Forest Sanctuary

Het Monkey Forest ligt heel toepasselijk aan het einde van Monkey Forest Road. Hier kom je lopend vanuit het centrum van Ubud. Deze wandeling duurt ongeveer 20 minuutjes en tijdens de wandeling zie je al verschillende apen. Pas wel op voor deze apen wat ze zijn echte dieven. Het entree van het park is omgerekend ongeveer 5 euro (80.000 Rupiah). Hiermee sponsor je ook nog eens de onderzoeken die gedaan worden naar de apen. Als je met de auto komt kan je parkeren op het parkeer terein. Voor meer algemene informatie kan je terecht op de Engelstalige website van Monkey Forest.

Apen zijn de dieven van Ubud

Als je door de stad Ubud loopt zal je voornamelijk langs het Monkey Forest apen zien zitten. Wat niet opvalt is dat ze ook op de daken van de meeste winkeltjes zitten. Wij liepen hier met de net gekochte producten van de supermarkt en hadden dit niet door. Door de zon hadden wij namelijk zonnebrand en aftersun nodig en het eten en drinken voor de volgende dag. Wij gaan dan de vulkaan Mount Batur van Bali beklimmen. Onderweg naar huis hadden de apen het helaas op ons voorzien. Als eerste komt een grote aap naar beneden die de plastic tas grijpt. Deze schoppen wij weg maar voordat we het weten komen er nog tien apen. Hierdoor trekken ze alles kapot en vliegen de spullen door de lucht. Gelukkig konden we de portemonnee inclusief creditcard, geld en andere passen snel redden. Anders hadden we een groter probleem gehad. De apen waren trots en zaten alweer snel op de daken te genieten van de cola en chips. Sommige gebruikte de aftersun als gel!

Een goede tips als je in Ubud rond loopt is om je spullen altijd in een rugzak te doen. De plastic tassen die je in de supermarkt en andere winkel krijgt lokken de apen alleen maar! Doe ook nooit je paspoort of portemonnee in die tas. Anders ben je verder van huis.

Ben je zelf ook in het Monkey Forest geweest of gebeten door een aap in Bali? Laat dan jou ervaring achter in een reactie. Naast deze apen in Monkey Forest zijn er nog meer activiteiten wat je kan doen in Bali. Zo kan je gaan duiken met Manta rays, de nusa eilanden Penida en Lembongang ontdekken of de vulkaan Mount Batur beklimmen. Zoek je nog een accomodatie in Ubud? Bekijk hier alle accommodaties in het centrum van Ubud.

Wil je vakantie naar Bali plannen? Bekijk deze handige links voor jouw vakantie naar Bali

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.