Duiken met manta roggen bij Manta Point Nusa Penida

Duiken met manta roggen bij Manta Point Nusa Penida

Duiken met Manta roggen staat heel hoog op mijn bucketlist. In Australië heb ik Ivo en Sandra leren kennen en ook zij willen duiken met Manta roggen. Je raadt het al, wij gaan naar de Nusa eilanden om te gaan duiken met de Manta roggen.

Manta rog op manta point Nusa penida

De boottocht naar Manta Point

Wij gaan vroeg ons bed uit en om 8 uur zijn wij bij de duikschool op Nusa Lembongan. Ik kom met Sandra en twee andere in een groep met Open Water duikers en Ivo gaat mee met de Advanced duikers. De boot duwen wij het water in en we gaan naar Manta Point. Onze boot is een van de weinige boten die vaart ondanks de twee meter hoge golven. Tijdens deze tocht zien wij de stranden en rotspartijen van Nusa penida. Nu weten Sandra en ik het zeker. Deze stranden gaan wij allemaal bezoeken de komende dagen. Door de hoge golven worden ook een aantal mensen zeeziek. Ik voel mij ook steeds slechter maar gelukkig houd ik alles binnen.

Wil je ook naar Bali op vakantie? Bekijk hier de beste reisorganisaties voor jouw reis naar Bali.

De boottocht naar Manta point

Duiken met Manta roggen

Aangekomen bij Manta Point zien wij een aantal grote charters liggen die vanaf Bali komen. Onze duikmaster legt uit hoe wij gaan duiken en waarom de manta roggen hier zitten. Onderwater ligt namelijk een grote steen. Dit is een schoonmaak rots voor de manta roggen. Ze zwemmen eroverheen en reinigen hun lichaam. Dit doen ze bijna dagelijks, maar wanneer een manta is geschrokken komt die weken niet meer terug. Mede hierdoor is het dus verboden om de roggen aan te raken.

Duiken met Manta roggen bij manta point

Duiken met de gevaarlijke stromingen bij Manta Point

Wij dalen af naar beneden en volgen de divemaster. Al snel merken wij dat er een gevaarlijke stroming staat. Het punt onderwater waar de roggen zitten ligt namelijk vlak langs de kliffen. Hierdoor kunnen wij alleen met de golven mee zwemmen en worden wij daarna weer naar achteren getrokken. Rustig aan kom je dus steeds een stukje verder. Ik probeerde een keer te zwemmen tegen de golf in. Dit resulteerde in een hoger zuurstof verbruik en ik was snel moe. Dat moet je dus vooral niet doen.

De manta roggen

Onderwater zien wij eerst een school pijlstaartroggen en daarna komt de eerste manta rog ons voorbij zwemmen. Deze rog is immens. Hij is bijna negen meter lang en vier meter breed! Al snel volgen er meer manta roggen en zien wij zelfs grote roggen met hun jongen. Om echt te kunnen genieten blijven wij op deze plek totdat onze zuurstofmeter aangeeft dat wij weer naar boven moeten. Bekijk de onderstaande foto’s maar eens wat een fantastische beesten het zijn.

Geluk of geen geluk

In de boot komt ook de groep met Advanged duikers weer naar boven. En wat blijkt! Zij hebben geen enkele manta rog gezien terwijl ze maar 20 meter verder aan het duiken waren als wij. Dit is heel veel pech, maar ja dat kan gebeuren tijdens het duiken. Ik was heel blij dat ik ze wel heb gezien en zal deze duik voor altijd onthouden!

Ben je benieuwd wat je nog meer op de Nusa eilanden kan doen? Bekijk dan de blog over Nusa Ceningan en Nusa Lembongan. Heb je zelf ook gedoken met manta roggen, of van plan om ermee te snorkelen? Dan hoor ik graag jouw plannen of ervaringen in een reactie.

Wil je ook naar Bali op vakantie? Bekijk hier de beste reisorganisaties voor jouw reis naar Bali.

Wil je vakantie naar Bali plannen? Bekijk deze handige links voor jouw vakantie naar Bali

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.