De vulkaan Mount Batur beklimmen op Bali - Op reis met Johnno

De vulkaan Mount Batur beklimmen op Bali

Op Bali kan je twee vulkanen beklimmen. Dit zijn de Mount (Gunung) Batur en de Mount (Gunung) Agung. Gunung betekend in het Indonesisch berg. Deze vulkanen liggen vlak naast elkaar. Zelf ga ik de vulkaan Mount Batur beklimmen. Deze vulkaan is 1.737 meter hoog en ligt in het noordoosten van Bali. Mijn trip naar deze vulkaan heb ik geboekt vanuit Ubud. Dit kan je doen bij vele hostels, homestays en lokale reisbureautjes. Let goed op dat je de juiste prijs betaald want er zit veel verschil tussen de prijzen. Wil je er zeker van zijn dat je een juiste prijs betaald, of alvast kijken wat er mogelijk is? Bekijk hier alle aanbiedingen! Let wel op de verschillende opstap plaatsen.

De voorbereiding voor de beklimming van de vulkaan op Bali

De beklimming van de vulkaan Mount Batur is geen moeilijke beklimming. Maar op slippers ga je het niet redden. Het is verstandig om wandelschoenen of sneakers met voldoende grip aan te doen. Zeker wanneer het iets wat modderig is, kan het verraderlijk glad worden. Dit is overigens wel leuk voor je reismaatje. Het gebeurde bij mij nog wel eens dat iemand uitgleed.

De wandeling terug vanaf Mount Batur

Voor je kleding is het handig om verschillende laagjes aan te doen. Je wordt namelijk ’s nachts opgehaald en loop ook ’s nachts omhoog. Hierdoor kan het soms koud zijn, erg waaien of regenen. Wij waren hiermee erg blij dat wij regenkleding mee hadden. Ook de bus voor het transport was namelijk niet waterdicht. Daarnaast is het slim om voldoende eten en drinken mee te nemen. Ondanks dat je ontbijt krijgt is het lekker om een extra fles drinken en een snack mee te hebben.

De route naar de vulkaan Mount Batur

Om 01.15 worden wij opgehaald op het afgesproken punt in Ubud. Wij hebben 2 uurtjes geslapen en zijn nog aardig moe. Maar wie de zonsopgang wilt zien, zal er vroeg uit moeten. Wij rijden met het kleine busje naar een centraal punt. Hier krijgen wij, om half 3 ’s nachts, ons eerste ontbijt. Een pannenkoek met banaan en een smerig drankje. Dit schijnt de lokale koffie te zijn maar wij vinden het niets. Na de korte pauze rijden we met een grotere bus naar Toya Bungkah. Helaas was de bus niet waterdicht en gebruikte wij onze regenjassen om het water niet op ons te laten komen. Aangekomen in Toya Bungkah gaat onze wandeling naar de top beginnen. Wij zijn niet de enigste want er staat ongeveer 600 man te wachten om de vulkaan Mount Batur te beklimmen. Toya Bungkah is niet het enigste dorp aan de voet van de vulkaan. Het kan ook zijn dat je start in Songan of Kedisan.

Het uitzicht tijdens de Mount Batur beklimmen

De tocht omhoog

Bij de voet van de vulkaan krijgen wij een gids toegewezen en gaan we beginnen aan de hike. Het is ondertussen 03.45 en nog aarde donker. Gelukkig krijgen wij zaklampen mee om te kunnen starten aan de hike. Dit duurt ongeveer 2 uur en is soms best pittig. Dit komt door de loszittende stenen, en soms de steile stukken. Onderweg omhoog stoppen wij bij een kleine tempel. Hier bidden de gidsen om ‘Good luck’ te krijgen. Dit zullen wij nodig hebben om de top te halen.

Dit is de mount Batur, deze gaan we beklimmen

Na 2 uur zijn wij aan te top van de vulkaan. Wij krijgen nogmaals een heerlijk ontbijtje. Sommige met een gekookt eitje en sommige met een rauw ei. Niet helemaal goed gegaan in de voorbereiding. Op de top zit ook een klein winkeltje waar je eventueel meer eten en drinken kan kopen.

Het uitzicht vanaf Mount Batur (als je geluk hebt)

Ons ontbijtje eten wij op, op een bankje aan de top van de vulkaan. Hier wachten wij op de zon! Want daarvoor hebben wij onder andere de vulkaan Mount Batur beklommen. Helaas zien wij deze niet omdat het heel mistig is. Eeuwig zonde omdat je hierdoor maar weinig van het uitzicht ziet. Na 30 minuten wachten om toch iets te zien, besluiten wij om terug naar beneden te lopen. De route gaat via de krater van de vulkaan. Hier is de zwavelgeur te ruiken en zie je de hete stoom omhoog komen. Dit is heel indrukwekkend om te zien. Deze vulkaan is namelijk nog actief!

YEAHH we hebben de top gered. De Mount Batur is beklommen
Het bord die iedereen ziet wanneer je Mount Batur gaat beklimmen

Pas op voor de apen!

Bij de krater zitten ook meerdere apen. Deze lijken heel lief en onschuldig, maar niets is minder waar. Helaas hebben zij geleerd van de apen in Monkey Forest en stelen ze ook. Ze komen op je eten en drinken af en proberen dit te stelen. Ook je zonnebril en telefoon zijn niet veilig!

Apen om Mount batur

Uitzicht tijdens de tocht naar beneden vanaf Mount Batur

Wij lopen naar beneden en langzaamaan gaan de wolken weg. Gelukkig kunnen wij hier genieten van het mooie uitzicht. Dit is namelijk een ander uitkijkpunt voor mensen die niet helemaal naar de top willen. Het is goed te zien dat de vulkaan onlangs (2000) is uitgebarsten. Zoals op de foto zie je nog hele zwarte plekken. Wees niet bang dat die uitbarst tijdens jou tocht ophoog. Wanneer er activiteit is, wordt de Mount Batur afgesloten.

Wat een uitzicht halverwege op mount batur

Na 1.5 uur dalen zit het erop en zitten wij uitgeput in de bus. Deze brengt ons terug naar Ubud en wij gaan maar even bijslapen om hopelijk wakker te worden zonder spierpijn.

Tijdschema om de vulkaan Mount Batur te beklimmen

  • 01.15 – 02.00: Ophalen bij het hotel/homestay in Ubud
  • 02.30: Ontbijt bij een koffiehuis
  • 03.45: Start van de tocht vanuit Toya bungkah
  • 06.15: Aankomst op de top van Mount Batur
  • 06.45: Langzaamaan terug naar beneden via de krater van Mount Batur
  • 07.30: Begin van de daling naar het startpunt in Toya Bunkah.
  • 09.00: Aankomst in Toya Bunkah
  • 11.30 – 13.00: Aankomst bij hotel/homestay in Ubud

De Mount Batur beklimmen is een van mijn hoogtepunten geweest op Bali. Maar in de omgeving van Ubud kan je nog veel meer leuke dingen zien. Denk hierbij aan de Tegalalang rijstterrassen, het Monkey Forest of ga eens naar eilanden Nusa Penida of Nusa Lembongan, ook wel bekend als de kleine zusjes van Bali.

Wil je vakantie naar Bali plannen? Bekijk deze handige links voor jouw vakantie naar Bali

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.