15 dagen op vakantie door Bali - Op reis met Johnno

15 dagen op vakantie door Bali

Tijdens mijn wereldreis ben ik 15 dagen op Bali geweest. In deze blog lees je, dag voor dag, wat ik heb gedaan tijdens deze dagen. Aangezien Bali zo groot is, heb ik niet alles kunnen zien. Tijdens mijn vakantie in Bali ben ik niet naar de Gili eilanden geweest en alleen door het noorden van Bali gereden op de terugweg van de Kawah Ijen. Voor jouw vakantie in Bali kan het leuk zijn, om hier wel heen te gaan.

Dag 1: Aankomst op Denpasar en uit eten in Kuta

Na 2 vluchten van totaal 10 uur (vanuit Cairns, Australië) kom ik aan op Denpasar. Het vliegveld is niet groot maar wel erg druk. Even wachten bij de de douane waar ik mijn stempels krijg en ga opzoek naar mijn privechauffeur Madira. Dit heb ik van te voren al geregeld, want op het vliegveld wordt je snel opgelicht. Voor 100,000 rupiah brengt hij mij naar Kuta. Dit is 45 minuten rijden voor maar 7 euro. Geen Geld! In het Hostel in Kuta kom ik mijn reisbuddy Sandra en een duitse jongen tegen. Zij betaalde 150.000 en 550.000 Rupiah voor exact dezelfde route. Afdingen is dus zeer belangrijk tijdens je reis of vakantie in Bali.

Tip: Wil je ook opgehaald worden door dezelfde privechauffeur tijdens jouw vakantie op Bali? Contact Madira via Facebook (Bali some Day) of via whatsapp 0062 8123 4540 90.

Uit eten bij Skygarden in Kuta

S Avonds gaan wij met z’n drieën naar Skygarden. Dit is een van de grootste discotheken en restaurants van Bali. Voor maar 100.000 IDR ( 7 euro) kan je drie uur lang onbeperkt eten en drinken. Wij hebben een barbecue avond en genieten van de heerlijke hapjes en drankjes. Zeker na Australië is het lekker om luxe te eten voor zo’n lage prijs. Na het eten lopen wij een rondje door de discotheek en gaan wij de stad in. Hier merk je ook het nadeel van het over toeristische Kuta. Het lijkt net op een strip van Mallorca, LLoret of een andere stap bestemming in Europa alleen wordt hier ook veel geroofd. Wij komen meerdere Europeanen tegen waarbij handtassen, mobiels en portemonnees zijn gerold. Let hier dus goed op in Kuta, maar eigenlijk overal tijdens je vakantie op Bali.

Dag 2 Scooteren op Nusa Lembongan

Wij gaan vroeg weg uit Kuta voor de overtocht naar Nusa Lembongan. Dit gaat per fastboot en wij kregen dit voor elkaar voor de prijs van 200.000 IDR per persoon. Aangekomen op Nusa Lembongan komen wij Ivo tegen, een bekende vanuit F1 Melbourne. Ivo brengt ons naar de homestay die hij heeft geboekt voor ons allen. Bij de homestay huren wij de scooters en gaan wij de hoogtepunten van Nusa Lembongan en Ceningan bezoeken. Hier zie je mooie stranden, woeste rotspartijen en vele tempels. Alles hierover lees je in de blog “Hoogtepunten van Nusa Lembongan en Nusa Ceningan”.

Dag 3 Duiken met manta roggen

De derde dag staat in het teken van duiken. Wij gaan op zoek naar de grootste roggen van de wereld. De manta rays. Deze duik boeken wij bij Europese duikschool Dive Concepts Lembongang.  Dit is een van de weinige duikscholen met een grotere en veilige boot. De duiken die wij gaan maken zijn bij Manta point en Crystal Bay. Vanuit Nusa Lembongan is het 45 minuten varen naar Manta Point. Hier aangekomen is een gedeelte van de boot echt zeeziek. Dit kwam door de golven van gemiddeld 2 meter hoog. In het water zien wij vele verschillende roggen op enkele meters afstand. Wat is dit fantastisch! Helaas voor Ivo had hij minder geluk. Hij dook met een andere groep en zag niets. Tijdens de tweede duik bij Crystal Bay zien wij een schildpad en heel veel verschillende visjes! Wat is de onderwaterwereld toch fantastisch. Alles over de duiken lees je in de blog “Duiken met Manta roggen“.

Na het duiken gaan wij terug naar Nusa Lembongan en springen wij een zwembad in. Dit is een van de vele iconische zwembaden aan het strand met een fantastisch uitzicht. Wij zitten hier, met heerlijke Bintangs, tot zonsondergang en beslissen om de volgende dag naar Nusa Penida te gaan.

Dag 4 en 5. Nusa Penida ontdekken

Samen met Sandra ga ik naar Nusa Penida. Ivo gaat terug naar Australië en de Duitse jongen hebben wij nooit meer gezien. Vanaf de Yellow Bridge op Nusa Lembongan gaan wij met een gammel bootje naar Nusa Penida. Dit kost na wat afdingen 80.000 IDR. Op het eiland liep alles wat stroef. De homestay werd opeens gecanceld en wij gaan opzoek naar een ander. Omdat het niet toeristisch is op Nusa Penida, duurt dit 3 uur. Maar dat hoort ook bij het backpackavontuur.

Aangekomen bij de homestay waar wij wel kunnen verblijven huren wij een scooter. Hiermee gaan wij twee dagen op het eiland Nusa Penida touren. Zo eten wij onderweg bij veel traditionele Balische eettentjes, zien wij de teletubbie berg, relaxen wij op adembenemende stranden, zien wij mooie rotspartijen en gaan we naar het bekendste punt van Bali; Kelingking Beach. Wist je trouwens dat ijsthee bij een traditioneel restaurant letterlijk hete thee met veel suiker en ijs is. Niet echt wat wij verwachten. Wil je lezen waar ik exact heen ben gegaan. Dit lees je in de blog: “De hoogtepunten van Nusa Penida”.

Reistip! De Nusa eilanden worden vaak overgeslagen tijdens de vakantie op Bali. Eeuwig zonde, want dit is niet zo toeristisch en daardoor nog heel ouderwets.

Dag 6 en 7 Ubud en omgeving

Dag 6 staat in het teken van afreizen naar Ubud vanaf Nusa Penida. Eerst met een gammel bootje naar Nusa lembongan, dan de fastboat naar kuta en vanaf Kuta met de taxi naar Ubud. Dit ook weer allemaal geregeld met Madira voor een scherpe prijs. Rond 3 uur zijn wij bij Ubud en gaan we naar onze homestay. Deze is iets luxer als op Nusa Penida. Nu hebben wij namelijk ook ontbijt en altijd stromend warm water. Dit was nog wel eens afgesloten en sowieso koud in de vorige homestay.

De middag gaan wij naar de markt in Ubud, om alvast een aantal prijzen te weten voor de souvenirs, en naar monkey forest. In monkey forest zitten heel veel lieve aapjes. Nouja dat lijken ze op het eerste gezicht. Deze apen stelen namelijk als de raven. Daarnaast bijten ze als ze iets niet krijgen wat ze wel willen. Dit overkwam mij ook. Gelukkig vertelde de ranger dat ik geen wond had en dat alles goed moet komen. Ik heb ook nooit meer last gehad van deze apenbeet. Benieuwd naar meerdere foto’s, films en tips voor Monkey Forrest? Lees de blog “Monkey forest, gebeten door een aap“.

Omgeving van Ubud ontdekken per scooter

De dag erna gaan wij met de scooter de omgeving van Ubud ontdekken. S Ochtends rijden wij naar de Tegalalang rijstvelden. Hier lopen wij drie uur door alle rijstvelden en zien de meest fantastische uitzichten op de rijstterrassen. Let wel op als je erheen rijdt. Wij werden begeleidt per scooter door iemand die toch naar zijn werk moest. Dit resulteerde in een koffieproeverij waar wij niet om hadden gevraagd. De koffieproeverij was overigens wel erg leuk om mee te maken. S Middags rijden wij naar de tempels en watervallen in de omgeving van Ubud. Hier zie je het authentieke Bali zonder de vele toeristen, zoals bij de markt in Ubud. Doordat wij deze trip op een eigen scooter deden, kwamen wij ook een hanengevecht tegen. Dit is heel vreemd om te zien. Ik vind het zielig voor de hanen en zie het als dierenleed. Maar dit is in hun cultuur heel gewoon, dus moet je het zo laten.

Wil je alle tips over Ubud lezen? Lees de blog: 10 tips om te doen in Ubud

De hele dag reden wij in de regen. Dus om 17.00 zijn wij het meer dan zat en gaan we terug naar de homestay. Even opfrissen en de stad in om te gaan Dineren. Wij hebben afgesproken met 2 andere Nederlanders Wat blijkt, Een Nederlander konden wij al van Nusa Penida. Na het eten op tijd naar bed want op dag 8 gaan wij de Mount batur beklimmen.

Dag 8 mount batur beklimmen

De wekker gaat om 1.15, want wij gaan de vulkaan Batur beklimmen. Dit moet zo vroeg omdat wij voor de zonsopkomst op de top van de vulkaan willen zijn. Een bus haalt ons op en brengt ons naar een centraal punt. Hier blijkt dat er nog 600 man de vulkaan Mount Batur gaat beklimmen. Samen met de gidsen hiken wij naar boven voor het uitzicht. Helaas is het erg mistig en daardoor weinig zicht vanaf de vulkaan. Iets wat teleurgesteld gaan we naar beneden als opeens en wolkendek een beetje opentrekt. Wat wij dan zien, zie je op de onderstaande foto’s.

Leestip: Lees alles over Mount Batur in de blog: De vulkaan Mount Batur beklimmen in Bali.

Dag 9 Ubud onderhandelen op de markt

s Ochtends besluiten wij om even uit te slapen. Dit was wel nodig na de 2 uurtjes slaap van de vorige nacht. Uitgeslapen en wel gaan wij naar de markt om souvenirs voor thuis te kopen. Helaas begint het al snel te regenen, maar daar laten wij ons niet door kisten. Doordat wij er al eerder waren, weten wij ongeveer de prijzen. Als verkoper is het een echte sport om hier een goedkope prijs te krijgen. Echt onderhandelen dus. Zo wilde mijn reismaatje een sarong hebben. Deze prijs starte op 250.000 IDR en eindigde op 45.000 IDR. Een goed prijs dachten wij! Even later zagen wij er nog een die zij wilde. Deze werd zelfs verkocht voor 20.000 IDR. Toch te veel betaald bij de eerste handelaar. Na meer souvenirs te hebben gekocht gaan wij een taxi opzoeken om naar Canggu te rijden. Dit kost 150.000 IDR voor 1 uur auto rijden. Geen geld dus. In Canggu maken wij een planning voor de volgende dag.

Dag 10 en 11 Canggu en omgeving

Deze twee dagen staan in het teken van rustig aandoen en relaxen. De afgelopen dagen waren namelijk erg druk en volgepland. De eerste dag gaan wij met de scooter met 125cc op stap naar Tanah Lot. Dit is een tempel welke is gemaakt op een eilandje. Het blijkt een van de toeristische tempels van Bali te zijn. Hierdoor kan je er lopen over de mensen en staan wij ook op veel foto’s van Chinezen. Wij als grote Nederlanders zijn blijkbaar heel speciaal voor hun.

Benieuwd wat ik van de Tanah Lot tempel vond? Dit lees je in de blog: De Pura Tanah Lot tempel.

Na een rondje te hebben gelopen, gaan we met de scooter naar Seminyak. Lunchen aan het strand en daarna een paar uur genieten van het Balische zonnetje. Ik kan je zeggen, dit kan super bij Seminyak! Rond een uur of 3 gaan wij terug naar Canggu via de outlet factories in Seminyak. Hier is het heel goedkoop surfkleding, badkleding en sportkleding kopen van de bekende merken. Helaas is de Buddha to Buddha outlet factory gesloten. Na het shoppen zijn we terug gereden naar Canggu. Even lekker eten, WK kijken en stappen bij Old Man’s.

Dag 11 wordt een relax dagje. Heerlijk surfen en zonnen in Canggu. Voorderest gaan wij chillen met de mede backpackers en zorgen wij ervoor dat we op tijd gaan slapen, want de dag erna worden wij vroeg opgehaald om naar Java met zijn Mount Ijen te gaan.

Dag 12 op naar Java

Dag 12 is een reis dag. Rond 12 uur staat de privé chauffeur klaar om naar JAva te gaan. Eerst drie uur rijden naar de haven. Dit is via google maps maar 1 uur en 30 minuten, maar door de drukte duurt het veel langer. Aangekomen op Java worden wij gebracht bij de nieuwe homestay en gaan wij wat eten. Dit blijkt erg lastig. Op Bali spreken er veel engels, op Java spreekt bijna niemand engels. Gelukkig hebben wij handen en voeten en zo komen wij eruit. Het diner bestaat uit een bord vol met rijst en diverse bijgerechten. Geen idee wat het is, maar het smaakte goed. Een tip wanneer je dit tegenkomt is om altijd en halve liter Coca Cola erbij te bestellen. Hierin zitten zoveel chemische stoffen dat het vaak een voedselvergiftiging kan voorkomen.

Dag 13 Mount Kawah Ijen beklimmen en terug naar Canggu

Om half 12 s avonds worden wij opgehaald om naar de Mount Kawah Ijen te gaan. Dit is een vulkaan met een groot kratermeer, waar je het blauwe vuur kan zien. Dit zie je maar op 2 plaatsen ter wereld! De rit ernaartoe is niet zo prettig. Hobbelige wegen en een auto die niet waterdicht is. Maar na 2 uur zijn we op de plaats van bestemming. De hike omhoog en de krater in, is pittig maar het is het allemaal waard. Het blauwe vuur is fantastisch om te zien en de zonsopkomst is heel mooi. Al is het iets bewolkt, er heel veel te zien. Bekijk de foto’s maar. Lees dit hele avontuur in de blog: Mount Kawah Ijen beklimmen op Java.

De terugweg via Oost-Bali

Om 9 uur waren wij terug bij onze homestay. Even opfrissen en terug via de haven naar Bali. Aan de andere kant van de haven worden wij opgewacht door de chauffeur om ons terug naar Canggu te gaan. Deze chauffeur kent een andere route die korter is dan 3 uur. Wij gaan via Oost-Bali en zien heel veel mooie plekken in Oost-bali. Zo zien we de onderstaande meren en komen wij veel rijstvelden tegen. Deze betere route zou sneller zijn dan 3 uur. Dit bleek niet helemaal waar want het duurde 6 uur! inclusief een stop bij de supermarkt want hij moest nog even boodschappen doen voor thuis. Echt het leven zonder stress van een Balinees.

Dag 14 en 15 Canggu en naar het vliegveld

De laatste 2 dagen bleef ik chillen in Canggu. De eerste dag breng ik mijn reismaatje naar het vliegveld Denpasar om vervolgens naar het Lay Day hostel te gaan. Een gezellig en druk hostel met alleen maar solo backpackers. Hier maak je snel contact met ander backpackers. Zo ging ik s middags alweer met een nieuwe groep naar het strand om te surfen. Niet het mooiste strand, maar wel heerlijk om te chillen. Een heerlijke middag en s avonds gaan we met zijn alle een biertje doen in het hostel. Vanaf 17.00 veranderd de rustige bar namelijk in gezellige buiten kroeg.

De laatste dag met een kleine kater mijn backpack inpakken en naar Denpasar. Madira komt mij weer oppikken en bedankt mij op het vliegveld voor de trips die hij voor ons mocht rijden tijdens onze vakantie op Bali.

Dit was mijn tijd in Bali. Ik hoop dat je veel inspiratie kan halen uit mijn tips voor je vakantie naar Bali. Heb je nog vragen? Dan hoor ik dat graag via een reactie. Ben je zelf al in Bali geweest en mis je een aantal hoogtepunten van Bali. Laat ze achter in een reactie.

Wil je vakantie naar Bali plannen? Bekijk deze handige links voor jouw vakantie naar Bali

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.