Vrijwilligerswerk in Zuid-Afrika. 2 weken met wilde dieren in het Kruger NP

Vrijwilligerswerk in Zuid-Afrika. 2 Weken vrijwilligerswerk met dieren in het Greater Krugerpark.

In Maart 2020 heb ik twee weken vrijwilligerswerk in Zuid-Afrika gedaan voor Transfrontier Africa. Transfrontier Afrika zit in de wildernis van het Balule National Reserve in het groter Kruger National Park in Zuid-Afrika. Tijdens dit vrijwilligerswerk heb ik, op een unieke manier, kennis gemaakt met de Afrikaanse bush. Ik sliep in de bush in een huisje zonder hekken eromheen en was iedere dag in het national park. Je raadt het al, ik heb heel veel dieren gezien. Naast deze dieren hielp ik een steentje aan het natuuronderhoud van dit natuurpark. Wil je nu zelf liever alle dieren zien in een luxere omgeving? Bekijk dan hier de beste reisaanbieders voor rondreizen in Zuid-Afrika.

Leestip! De wilde dieren van Zuid-Afrika

De giraffe. Het eerste dier wat ik zag tijdens mijn vrijwilligerswerk in Zuid-Afrika voor transfrontier Afrika
Het bord van Balule olifants west gate. Het reservaat waar je ej vrijwilligerswerk doet

Deze inspanningen die ik deed tijdens deze twee weken vrijwilligerswerk in Zuid-Afrika waren voor verschillende project. Dit zijn: Marula project, Tree mapping, road/camp maintenance, Alien vegetation, anti-poaching en boodschappen doen.

De Buffel. Het eerste big 5 dier die ik tegen kwam in Zuid-Afrika

Wonen in een Bush camp tijdens je vrijwilligerswerk in Zuid-Afrika

Het wonen in de bush was heel basic maar ook heel relaxed. Je slaapt op normale bedden en in een huisje. Hou wel rekening mee met de gratis huisdieren. Vooral geckos zijn gek op de huizen en zie je overal. Daarnaast kom je ook soms een verdwaalde muis of als je ‘geluk’ hebt een slang tegen. Het koken gebeurt iedere avond op een kampvuur. De Afrikanen noemen dit een ‘braai’. Nederlanders noemen het barbecueën maar ik kan je zeggen, ze kunnen er fantastisch op koken. Uiteraard heb je in het kamp ook een ‘badkamer’. Dit bestaat uit een hele basic toilet en tuinslang die je als douche kan gebruiken. Dit allemaal in de open lucht en uitzicht op de valley. Andere kampgenoten zien je uiteraard niet omdat die kant is afgesloten.

Het bushcamp voor de vrijwilligers in Zuid-Afrika
Mijn huisje in Afrika
Het kamp voor de vrijwilligers in Zuid-Afrika bij TRansfrontier Afrika

Na het avondeten zitten wij bij het kampvuur en hoor je van iedereen de vele verhalen die je overdag hebt meegemaakt. Soms willen de wilde dieren ook mee praten. Zo hoor je vaak de olifanten, hyena’s, wilde honden en leeuwen. Wanneer ze te dichtbij komen en het niet veilig meer is, wordt je naar je kamer gebracht. De dag erna kan je dan zien waar ze liepen. Dit is soms maar op 100 meter van het kamp.

Kampvuur in Zuid-Afrika
Idere avond een braai tijdens het vrijwilligerswerk in Zuid Afrika

De dieren in het Balule National Park in Zuid-Afrika

Het Balule National Park zit tegen het Kruger national park aan. Doordat alle hekken zijn verdwenen kunnen de dieren overal heen lopen. Na een aantal dagen merk je dat je niet alleen maar op de grote dieren let, maar ook op de kleinere dieren. De dieren die ik heb gezien tijdens deze twee weken zijn: Olifant, Zebra, Giraffe, Leeuw, vlinder, buffel, Koedoe, salamanders, geckos, nijlpaarden, krokodillen, impalas, waterbok, gnoe en vele andere. Zoals je leest, je ziet hier heel veel dieren tijdens je vrijwilligerswerk in Zuid-Afrika.

Tree mapping/bomen onderzoek

Met tree mapping ga je lopend naar een aantal plaatsen in het national park om de bomen te identificeren. Zekers als leek is het vrij lastig om te weten welke boom het is. Hierbij gebruik je een boek en door vragen te beantwoorden kom je in een juiste groep uit. Dan is het zaak om de boom te vergelijken met de plaatjes in het book. Vind je de match, dan heb je de boom gevonden. De ervaren mensen zijn zo klaar en ik doe 25 minuten over een boom ?. Maar uiteindelijk lukte het.

Het identificeren van de bomen is erg belangrijk voor het reservaat. Door te weten welke bomen ergens zijn, kunnen ze voorspellen welke dieren en insecten erop af komen. Als groter resultaat weet je dus of ergens olifanten, neushoorns of juist vlinders op af komen.

Het Marula project

Het Marula project is een ander project. Een onderzoeker wordt ingehuurd door Amerikanen om alle veldonderzoeken te doen. Hier draait alles om de Marula boom. Deze boom geeft veel vruchten wat bijna ieder dier (en mens) eet. Daarnaast is de boom door zijn bladeren en zijn wortels ook zeer gewild bij de olifanten. Deze eet alle bladeren op. Wanneer de bladeren te hoog zitten, duwt die de boom om, om erbij te komen. Helaas gaan hierdoor ook veel bomen dood.

Tijdens het onderzoek plaatsen wij in een gebied van 100 X 100 meter vier camera’s. Deze maken fotos bij beweging van de dieren. Daarnaast gaan wij alle Marula bomen af om te checken wat er is gebeurd met de bomen. Hierin bekijken we: het geslacht, of er termieten of andere insecten in zetten, beschadigingen en of er nieuwe bomen of takken groeien.

Daarnaast proberen we om nieuwe bomen te kweken. Hierdoor proberen we met zaden nieuwe bomen te laten groeien. De kleine bomen worden in de natuur gezet en daarbij wordt gekeken wat ermee gebeurd. Eten bijvoorbeeld muizen de kleine bomen op of worden ze omver gelopen door grotere dieren.

Road/camp maintenance

Wegen en kamp onderhoud is een stuk minder spannend, maar moet helaas gebeuren. Je zit veel om het kamp en ziet weinigs wild. Om het kamp heen ging ik grasmaaien met een machette. Wel heel leuk om eens te doen. Bij het onderhoud aan de wegen moest ik vaak bomen snoeien en wegen vrij maken. De olifanten kijken namelijk niet waar zij de bomen omgooien. Hierdoor kan het zomaar zijn dat je weg geblokkeerd is door een boom.

Alien vegetation

Alien vegetation is een grote naam voor bomen en planten wat ergens is geïntroduceerd, maar van nature niet voorkomt. Voor Zuid-Afrika zijn dit 4 verschillende soorten cactussen. Deze cactussen werden er vroeger gekweekt voor het vee. Wanneer er een droogte was, konden de dieren de cactussen eten. Doordat er veel vocht in zit, krijgen de dieren hierdoor genoeg water binnen.

De cactussen groeien heel snel en bedreigen de natuurlijke vegetatie. Bij dit project help je mee om deze te bestrijden. Dit doen je door natuurlijke bacteriën op de cactussen te plaatsen en ze te sprayen met chemicalien. Hierdoor sterft de cactus in ongeveer 2 maanden. Het voordeel van de biologische bacterie is dat deze zichzelf verplaatst tot 100 meter. Hierdoor worden ook andere cactussen van hetzelfde soort bestreden, wanneer je deze cactus over het hoofd ziet.

Anti-poaching/anti-stroperij met de Black Mambas

In Zuid-Afrika, het Balule national reserve en alle national parken zoals het bekende Krugerpark is er veel problemen met stroperij. Het ivoor van olifanten, de huiden van vele dieren en vooral de hoorns van de neushoorn zijn een fortuin waard. De hoorn van een neushoorn is op de illegale chinese markt snel 60.000 tot 80.000 euro per kilo waard. De hoorn kan tot 20 kilo wegen en is dus maximaal 1.600.00 euro waard. Hierdoor heeft het Olifants west gate in Balule national park de Black Mambas als patrouille. Zelf ben ik een keer met de auto mee geweest op patrouille en een keer lopend langs de hekken.

Patrouille in de auto

Tijdens de patrouille in de auto rijden wij langs een hek. Wij krijgen de opdracht om te zoeken naar dieren die vast zitten in het hek, sporen en voetstappen van stropers en naar valstrikken aan de kant van de weg. Tijdens het rijden kwamen wij twee landschildpadden tegen die in het hek vast zaten. Deze gered en weer op pad naar het volgende. Wij kwamen gelukkig niets tegen.

Tijdens een gamedrive naar een andere poort spotte wij wel 2 mensen in de rivier. Hierdoor zag ik gelijk wat er allemaal gebeurd als er mensen zijn die er waarschijnlijk niet mogen zijn. Er wordt een melding gemaakt en al snel staat er een gewapende man bij onze auto. Hij hoort alles aan en wilt gaan kijken wat er gaande is. Snel horen wij dat het lokale vissers zijn, die dit vergeten waren te melden. Niemand gevangen maar wel een goede oefening.

Patrouille ter voet

Met de patrouille ter voet, check je weer het hek, voetstappen en dieren. Niet alleen de dieren die in het hek zitten, maar ook de dieren aan onze kant van het hek. We zijn namelijk zonder auto in het gebied met luipaarden, jachtluipaarden, buffels, leeuwen, olifanten en slangen. Na 2 kilometer lopen wij tegen een buffel met kleintje aan. Deze staat maar op 10 meter en is heel beschermend voor zijn veulen. Hierdoor is die erg agressief en moeten wij maken om weg te komen. Heel speciaal om mee te maken, omdat het goed afliep. Maar wat was het spannend en mijn hartslag was denk ik 200. Na 30 minuten besloot de buffel weer weg te gaan. Hierdoor liepen wij verder langs de hekken totdat we een andere buffel tegen kwamen. Toen was het afgelopen met deze check.

Boodschappen doen

Boodschappen doen klinkt niet heel avontuurlijk en dat is het ook zeker niet. Een keer per week gaan we naar het dorp ( 30 minuten rijden) om alle boodschappen te doen. Daarnaast doen ze een keer per maand de boodschappen voor de Black Mambas. Dit is niet speciaal, maar zoveel boodschappen voor 22 man heb ik nog nooit gehaald. Een paar aantallen wat wij mee moesten nemen. 105 kilo kip, 220 kilo pop (soort van maispap), 88 zakjes soep, 22 kilo uien, 22 kilo aardappelen en nog veel meer. Je raad het al, de hele terreinwagen zat tot zijn nok toe vol. Zelf vond ik dit het minst leuke tijdens mijn vrijwilligerswerk in Zuid-Afrika

Vrije dagen tijdens het vrijwilligerswerk. Op naar Hesc en gamedrives

Vanaf zaterdagmiddag tot en met maandagochtend is het weekend zonder projecten. maarja wat ga je doen midden in de bush. Een rondje hardlopen is veel te gevaarlijk met alle dieren, daarom doen we gamedrives en gaan we naar een activiteit in de omgeving. Tijdens de gamedrives zien we soms heel veel dieren zoals al te zien waren bij het kopje ‘De dieren in het Balule National Park in Zuid-Afrika’.

Leestip! De Big5 spotten tijdens gamedrives in Zuid-Afrika.

HESC staat voor Hoedspruit Endangered Species Centre. Zij zetten zich in voor de cheetah en een aantal dieren waarvan hun ouders zijn afgeschoten of aangereden. HESC heeft een heel grote fokkerij voor de bijna uitgestorven cheetah’s. Zij zorgen ervoor dat er steeds meer Cheetah’s in het wild worden uitgezet en dat de lokale mensen leren over deze dieren. Zodat zij ze niet afschieten. Daarnaast krijgt HESC vaak overig vlees van lokale slager. Dit is het voor de dieren en als er te veel is, is dit voor de wilde gieren. Wist je dat je hier ook vrijwilligerswerk kan doen tijdens je tijd in Zuid-Afrika.

Mijn mening over 2 weken vrijwilligerswerk in Zuid-Afrika bij Transfrontier afrika.

Ik heb mijn vrijwilligerswerk helaas eerder dan gepland moeten stoppen ivm het corona virus en het negatieve reisadvies. Maar als dit weg is, ga ik zeker terug naar Transfrontier Africa. Het leven in de bush is basic maar heel relaxed. Daarnaast leer je veel over de natuur en omgeving en zie je heel veel wilde dieren. Deze dieren zie je normaal alleen in een dierentuin en nu loop je zelf tussen de dieren. Soms erg spannend, zoals mijn buffel ervaring, maar een ervaring voor het leven. Daarnaast zijn alle medewerkers van Transfrontier Africa heel aardig en willen ze allemaal dat jij de beste ervaring van je leven in de bush krijgt.

Hoe kan je vrijwilligerswerk doen in het buitenland?

Vrijwilligerswerk doen in het buitenland kan soms erg spannend klinken. Je wilt namelijk, net zoals als ik, een fantastische tijd beleven en wilt niet zomaar belazerd worden door iemand. Daarnaast vinden je ouders of kinderen het vaak fijn om contactgegevens te hebben in geval van nood.

De Impala zien wij bijna dagelijks in Zuid-Afrika

Ik zou vrijwilligerswerk doen bij twee projecten. Deze heb ik allebei geboekt via Linda van Chameleon Travel Africa. Zij woont in Zuid-Afrika en helpt/adviseert je met alles via de mail. Zo heeft ze voor mij ook de Shuttle bus geboekt en hielp zij mij met alle problemen rondom het Coronavirus. Ze adviseerde mij om eerder naar huis te gaan. Ze regelde dat de shuttle bus eerder kwam en ik zo snel mogelijk in Johannesburg zou zijn om naar Nederland te kunnen vliegen. Enkele dagen later vlogen er steeds minder vluchten naar Nederland en had ik misschien wel vast gezeten in Zuid-Afrika. Gelukkig had zij er voor gezorgd dat ik al in Nederland was. Echt een aanrader dus!

De kudu komt even kijken wat voor vrijwilligerswerk wij aan het doen zijn in Zuid-Afrika

Naast Chameleon Travel Africa zijn er nog een aantal andere aanbieders van vrijwilligerswerk. Deze zijn niet alleen gericht op Zuid-Afrika maar op de hele wereld. Bij deze bedrijven kan je ook in Nederland afspreken om te zien welk project het beste bij jouw past. Dit zijn Travel Active en Activity International.

De olifanten lopen zo voor onze neus, terwijl wij spullen moeten op halen voro het vrijwilligerswerk in Zuid-Afrika

Wil je graag hetzelfde doen als ik? Dan kan je natuurlijk ook direct vrijwilligerswerk in Zuid-Afrika bij Transfrontier Africa boeken. Hou er wel rekening mee dat je dan zelf je vervoer naar Balule Olifants westgate moet organiseren. Wil je liever dat het geregeld wordt door een Nederlands bureau of kijken naar meer mogelijkheden voor vrijwilligerswerk? Bekijk dan de programma’s van Travelactive en Activityinternational

Heb je nog vragen over vrijwilligerswerk in Zuid-Afrika, of wil je graag een reactie geven op mijn avontuur in Zuid-Afrika. Dan hoor ik het graag van je in een reactie.

Wil je vakantie naar Zuid-Afrika plannen? Bekijk deze handige links voor jouw vakantie naar Zuid-Afrika

Reacties

  1. Karin Zonneveld Beantwoorden

    Hoi Johnno, wat een prachtig verhaal van begin tot eind!
    Het leest erg prettig, vind ik zelf heel belangrijk.
    Hoop nog vele verhalen van je te kunnen genieten.
    Groetjes Karin

    • Johnno de Jong Beantwoorden

      Hoi Karin, Bedankt voor je leuke reactie en fijn dat het prettig leest. De aankomende dagen komen er nog meer blogs over Zuid-Afrika online.
      Groetjes Johnno

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.