De wilde dieren van Zuid-Afrika - Op reis met Johnno

De wilde dieren van Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is het land van de flora en fauna. Naast de vele bergketens en bomen zie je heel veel wilde dieren in Zuid-Afrika. Deze zie je voornamelijk in de natuurparken. Vooral de impala, zebra en de apen komen veel voor in Zuid-Afrika. De belangrijkste reden voor mensen om naar de natuurparken te gaan, is voor de Big 5. De big5 bestaat uit de luipaard, leeuw, olifant, buffel en nijlpaard. Hieronder lees en zie je de meeste wilde dieren van Zuid-Afrika. Deze ben ik tijdens mijn vrijwilligerswerk en gamedrives in Zuid-Afrika tegen gekomen.

De leeuw

Een leeuw hoort bij de Big 5 dieren van Zuid-Afrika. Leeuwen zijn, zonder dat je het denkt, hele luie beesten. Ze slapen bijna 16 uur per dag, daarnaast jagen de vrouwtjes en doen de mannen zo weinig mogelijk. Het kan dus voorkomen dan je s ochtends een troep leeuwen tegenkomt met een gevangen Impala, zebra of gnoe. Als de mannen actief zijn kan dat 3 redenen hebben. Er is een andere mannetjes leeuw en ze moeten de troep beschermen, ze jagen op een heel groot dier zoals de olifant of buffel of ze worden intiem met een vrouwtje.

Wil je graag al deze dieren tegenkomen in Zuid-Afrika? Bekijk er de verschillende reisorganisaties met national park excursies.

Bekijk Sawadee's Zuid-Afrika reizen

De luipaard

De luipaard is een van de moeilijkste en mooiste dieren om te spotten in Zuid-Afrika. Ze zijn heel goed gecamoufleerd en jagen voornamelijk vanuit een hinderlaag of boom. Dan verrassen ze de prooi en slepen hem terug mee in de boom. Hierdoor kan een ander roofdier de prooi niet stelen. Helaas heb ik hem zelf niet gezien, maar deze foto kreeg ik van Linda en een wildcamera. Omdat de luipaard een big 5 dier is, hoort die wel in de rijtje thuis.

De nijlpaard

De nijlpaard of hippo is een van de gevaarlijkste wilde dieren van Zuid-Afrika. De hippo dood jaarlijks meer mensen dan de krokodil of leeuw. Hierdoor heeft hij een terechte plek in de big 5 van Zuid-Afrika. Wie een nijlpaard wilt zien, zal naar het water toe moeten. Gedurende de dag zitten de nijlpaarden in het water om af te koelen. Als de zon ondergaat verplaatsen ze zichzelf naar het land om gemiddeld 40 kilo aan gras te eten.

De Afrikaanse buffel

De buffel is ook een graseter, zoals de nijlpaard, maar is ook een van de big 5 dieren. Door zijn temperament is de snel boos en gebruikt hij zijn hoorns. Hij rent op het roofdier of mens af en probeert hem te verwonden. Zoals je op de foto’s ziet, kunnen zulke hoorns ernstige schade aanbrengen. Zelf ben ik tijdens een hekken controle tegen een groep buffels aangelopen. Ik kan je vertellen, dat is erg spannend.

De witte en zwarte neushoorn

De neushoorn is de laatste van de big 5 dieren. Officieel hoort alleen de zwarte neushoorn bij de big 5. Maar omdat er nog maar 6.000 zwarte neushoorns in het wild leven, telt ook de witte neushoorn. De witte neushoorn is overigens niet wit en de zwarte niet zwart. Ze hebben deze verschillende benaming gekregen door de lippen. Bij de ene is die veel donkerder en bij de ander een stuk lichter. Daarnaast zijn er nog een aantal kleine verschillen. Helaas worden er jaarlijks veel neushoorn afgemaakt door stropers voor hun hoorns. Deze zijn tussen de 50.000 en 75.000 euro waard per kilo. Gezien de hoorn maximaal 20 kg kan wegen, kan dit veel geld opleveren op de zwarte markt. Gelukkig worden er steeds meer stropers gepakt en die zitten jaren in de gevangenis.

Wil je graag al deze dieren tegenkomen in Zuid-Afrika? Bekijk hier de verschillende mogelijkheden voor een mooie rondreis.

De Afrikaanse-savannah olifant

Het grootste landdier ter wereld is de Afrikaanse olifant. Toch verbaast het je hoe snel deze dieren zichzelf verschuilen in de Afrikaanse bush. Het komt geregeld voor dat deze beesten snel weg zijn terwijl ze maar langzaam lopen. Dit lopen doen ze geruisloos ondanks hun gewicht van maximaal 6.000 kg. Kom je een olifant tegen tijdens je reis in Zuid-Afrika? Geef hem dan ruimte, zet je motor af en wees rustig. Olifanten proberen je weg te jagen door vele geluiden te maken en klappert met de oren. Zie je een boze olifant geruisloos naar je toe komen met lage slagtanden? Dan moet je maken dat je wegkomt.

Bekijk Sawadee's Zuid-Afrika reizen

De gevlekte Hyena

De gevlekte hyena is iets minder zeldzaam dan de bovenstaande dieren. Een nadeel is dat je dit roofdier alleen ziet tussen van schemer en zonsopkomst. De hyena wordt ook wel een van de opruimers van de natuur genoemd. Meestal eten ze de restjes van de karkassen op en jagen alleen op dieren die zwaar gewond of bijna dood zijn. Dit doen ze vaak in grote groepen. Als je s nachts goed luistert, hoor je ze soms janken.

De jachtluipaard

De jachtluipaard of cheetah is het snelste dier op het land. Met een maximale snelheid van over de 100 km/u wint hij het van ieder ander dier op de eerste meters. Een jachtluipaard is door zijn camouflage moeilijk te zien voor andere dieren. Wanneer de jachtluipaard gaat rennen, is zijn prooi meestal te laat. Helaas is dit mooie dier bijna uitgestorven.

De Jakhals

De jakhals kom je niet snel tegen in Zuid-Afrika. De jakhalzen zijn namelijk erg verlegen en goed gecamoufleerd. De zuid-afrikaanse boeren komen de jakhals ook niet graag tegen. De jakhals heeft het vaak gemunt op kleine dieren. Hierdoor zijn schapen en geiten een gemakkelijke prooi. Jakhalzen zal je ook nooit in grote groepen tegen komen. Een jakhals heeft maar een partner en zal daar de rest van zijn of haar leven bij blijven. Wanneer de partner is overleden, zal de jakhals geen nieuwe partner meer zoeken.

De mangoest

De mangoest is een heel klein dier die je snel over het hoofd ziet. Het diertje is maar 32 centimeter lang en heeft schutkleuren. Hierdoor valt die dus niet op. Zelf ben ik hem tegengekomen op een boom naast een overleden impala. Wanneer die ons zag, was de mangoest gelijk vertrokken.

De giraffe

Met zijn lange nek steekt de giraffe overal boven uit. Je ziet hem al van een afstandje omdat de giraffe graag van de bladeren eet. Zelfs de tong van een giraffe is erg lang met 45 cm. Wel erg handig om bij de bovenste takken te komen waar een olifant niet bij komt. Wist je dat een giraffe evenveel nekwervels heeft als ieder ander zoogdier?

Wil je graag al deze dieren tegenkomen in Zuid-Afrika? Bekijk deze rondreis van Djoser of van Sawadee.

De steppe zebra

Een dier wat niet moeilijk te spotten is. De steppe zebra zie je bijna iedere dag in de bush van Zuid-Afrika. Ze komen voor in grote groepen, maar meestal zie je ze met zijn tweeën. Als je goed naar de zebra’s kijkt zie je ook dat geen enkele zebra hetzelfde is. Hun zwart met witte strepen zijn identiek. Dit lijkt dus op onze vingerafdruk.

De impala

Het eerste dier wat je waarschijnlijk ziet tijdens een gamedrive in de Zuid-Afrikaanse wildernis is een impala. Deze dieren leven in grote groepen en kom je vaak tegen. De Zuid-Afrikanen noemen de impala’s ook wel het fast food van de bush. De redenen hiervoor zijn: Als hun staart naar beneden is, lijkt hun kant op de M van McDonalds. Daarnaast zijn ze met 6,5 maanden volwassen en kunnen ze al kinderen krijgen. Ze groeien dus erg snel en staan op het menu van bijna alle roofdieren in Zuid-Afrika.

De grote koedoe

De kudu of koedoe kom je minder vaak tegen dan de zebra of impala in Zuid-Afrika. Daarnaast is het wel een heel erg mooi dier om te zien. De koedoe wordt ook niet voor niets de prins van de bush genoemd. De gedraaide hoorns van de koedoe zien in indrukwekkend uit, maar werken ook perfect tegen roofdieren. Daarnaast kunnen ze met gemak over 2.5 meter springen hierdoor kunnen ze soms aan de wilde honden en cheetahs ontkomen. Zelf vond ik dit een van de mooiste wilde dieren van Zuid-Afrika.

De waterbok

De waterbok is ook een antilopensoort en zie je in dezelfde gebieden als de zebra, impala en bosbok. Ze houden van het grasland en gaan nooit ver weg van water. Heel opvallend van de waterbok is de witte ring rondom hun kont. Met een beetje creativiteit zie je hier een wc-bril in. Deze witte ring gebruiken ze om te zien welk dier ze moeten volgen.

De gestreepte gnoe

De gestreepte gnoe komt normaal voor in grote groepen in Zuid-Afrika. Je raad het al, ik heb een gnoe gezien die helemaal alleen was. Meestal zie je deze beesten massaal bij het water om te drinken. Hierdoor zijn ze veiliger wanneer er een troep leeuwen komt om er een te vangen.

Het wrattenzwijn

Het wrattenzwijn of knobbelzwijn zal je vast bekend voorkomen van Simon en Pumba. Deze dieren zie je heel veel in Zuid-Afrika. Niet alleen in de national parken, maar ook overal langs de weg. Zelf ben ik ze veel tegen gekomen langs wegen en bij waterputten. Hier bedekken ze zich met moeder om af te kunnen koelen van de warme zon.

De aap

Apen zijn van naturen geen wilde dieren van Zuid-Afrika. Deze zijn geïmporteerd door de eerste Europeese bewoners en nu leven ze er nog steeds. Pas wel op voor deze apen, want ze stelen alles. Langs de weg zien ze er heel schattig uit bij de Marula bomen met haar vruchten. Ga je boodschappen doen met apen in de buurt, kan je er beter voor zorgen dat alles goed dicht is.

De nijlkrokodil

Nijlkrokodillen zijn gemakkelijk te zien gedurende de dag. Omdat ze koudbloedig zijn moeten ze opwarmen met de zon. Dit doen ze vaak op de rivierbedden. Wanneer je een krokodil boven water ziet, is die niet heel gevaarlijk. Een nijlkrokodil is namelijk pas op zijn gevaarlijkst wanneer je hem niet ziet. Hij beweegt zich voort zonder dat je wat ziet en met een snelle aanval op een korte afstand verrast die de meeste dieren. Wist je dan het geslacht van een krokodil wordt veroorzaakt door de warmte waarin het ei zich bevind? Lage temperatuur wordt een dame en een hogere temperatuur wordt een man.

De zes Afrikaanse gieren

De gieren zijn de opruimers van de Zuid-Afrikaanse natuur. Wanneer er een dier dood is gegaan, zorgen de gieren ervoor dat ook de laatste restjes worden opgegeten. In Zuid-Afrika bestaan er 6 verschillende soorten gieren. Deze kom je of alleen tegen of met tientallen samen tegen bij een karkas.

De Zuid-Afrikaanse slangen

Naast deze grote dieren, vind je in Zuid-Afrika ook veel slangen. Een van de bekendste en dodelijkste is de black mamba. Deze slang is overigens niet zwart maar grijs. Daarnaast heb je ook de giftige pofadder, groene mamba, boomslangen, pythons, cora’s en vele andere. Tijdens mijn tijd in Zuid-Afrika heb ik twee slangen gezien. Git waren de gewone bruine slang en de onderstaande slang.

De vlinders en motten van Zuid-Afrika

Vlinders en motten zijn zulke kleine dieren maar o zo mooi. Zeker in Zuid-Afrika zie je zoveel vlinder vliegen die je normaal in Nederland alleen in een dichte vlindertuin ziet. Ze hebben de meest fascinerende kleuren. Helaas weet ik niet alle namen, maar zie hieronder maar eens de verschillende vlinders en motten.

De zuid-afrikaanse vogels

Naast de vele vlinders, heeft Zuid-Afrika ook veel verschillende kleine en grote vogels. Eerder had ik het al over de verschillende soorten gieren. Maar daarnaast zijn er arenden, uilen, reigers, ooievaars, ijsvogels, neushoornvogels en veel verschillende kleinere vogels. Vogels blijven moeilijk te fotograferen, maar deze vier foto’s staan toch maar op de foto.

De spinnen van Zuid-Afrika

Spinnen, je hebt ze overal en ook in Zuid-Afrika. Alleen zijn deze spinnen iets anders dan in Nederland. In Nederland kunnen sommige er gevaarlijk uitzien, maar doen ze eigenlijk niets. Dit is wel even anders in Zuid-Afrika. Er leven namelijk 3800 verschillende spinnen in het zuidelijke gedeelte van Afrika. Nu zijn veruit de meeste ongevaarlijk, maar zien ze er imposant uit. Sommige zijn even groot als je hand, met felle kleuren en wel giftig. Het is dus slim om niet zomaar een spin op te pakken.

Dit zijn alle wilde dieren van Zuid-Afrika die ik ben tegengekomen tijdens mijn 2 weken vrijwilligerswerk in het Balule nature reserve in Zuid Afrika. Doordat mijn vrijwilligerswerk snel was afgekapt door het Coronavirus ga ik nog eens terug naar Zuid-Afrika. Dan wordt deze lijst ook weer aangevuld. Heb je een tip welk dier ik nog moet zien? of wil je wat anders kwijt? Zeg het in een reactie onderaan deze pagina.

Wil je zelf ook een langere periode in een natuurpark zitten? Bekijk dan de vrijwilligers programma’s van Travelactive en Activityinternational.

Wil je vakantie naar Zuid-Afrika plannen? Bekijk deze handige links voor jouw vakantie naar Zuid-Afrika

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.