Spitzkoppe, fantastische muurtekeningen, rotsen, hikes en zonsondergang

Spitzkoppe – hiken, rotsschilderingen, damaracultuur en fantastische zonsondergangen

Spitzkoppe is een stop op je route door Namibië die je zeker niet mag overslaan. Zelf vond ik dit een van de mooiste hoogtepunten die Namibië mij heeft laten zien. Bij Spitzkoppe zie je namelijk de bekende rode rotsformaties, maar er is nog veel meer. Zo kan je meer leren over de Damaracultuur en leer en zie je rotstekeningen van de Bushmen en de San van vroeger. Daarnaast blijven de zonsondergangen fantastisch zo midden in de natuur. Je kan hier dus heerlijk kamperen en hiken door de natuur heen.

Klimmen op diverse rotsformaties van Spitzkoppe

Als je al naar Spitzkoppe rijdt, zie je de gigantische rode rotsformaties voor je verschijnen. Wanneer je in het national park bent, kan je naar de vele rotsen toe rijden. Hier kan je stoppen en erop klimmen. Je mag overal op lopen mits het veilig voor jezelf voelt. Zo kan je naar de Arch of bijvoorbeeld naar een waterhole wandelen op de rotsen. Hier zie je dan vele vogels en hagedissen vliegen en lopen. Een ander dier wat je kan zien tijdens de wandeling is een soort rotskonijn. Een heel leuk beestje.

Muurtekeningen bij Spitzkoppe

Iets minder bekend bij Spitzkoppe zijn de muurtekeningen die je kan zien van de bosjesmensen. Hiervoor moet je wel tussen 08.00 en 15.30 bij Small Busmen paradise of Bushmen paradise zijn.

Bushmen paradise

Bij Bushmen Paradise loop je aan de hand van een ketting de rotsen op samen met een gids. Deze gids hoort bij de Damara bevolking. Als je op de rots bent aangekomen ( 5 minuten klimmen) zie je opeens weer allemaal bomen verschijnen. Hier verteld de gids over de 3 verschillende bomen die hier staan. Een boom ruikt heerlijk en werd vroeger gebruikt als parfum. Een tweede boom werd gebruikt als medicijnen van te maken en de derde voor de jacht. De sappen uit de bladeren is namelijk dodelijk voor dieren en werd gebruikt op de punt van een pijl. Als je verder loopt zie je ook de rotstekeningen en krijg je de uitleg hoe het allemaal werkt en waarom sommige dieren ergens heen kijken. Na deze rotstekeningen kan je nog een stuk wandelen door het paradijs of terug lopen naar de start van de wandeling.

Small bushmen paradise

In vergelijking met Bushmens paradise is small bushmen, zoals de naam al zegt, erg klein. Maar als je er bent, is het erg interessant om heen te gaan. De gids die hier stond, liet ons de rotstekeningen zien met hun betekenissen. Ook hier zie je de olifanten, giraffe, zebra, neushoorns, leeuwen en impala als rotstekening. Maar daarnaast leer je hier veel over Damara cultuur, Damara “klik” taal en de San. Zo was de San er eerste bosjesmensen die er leefde en leefde in heel Zuidelijk Afrika. Ze reisde rond en leefde van alles wat de natuur te bieden had. Ze maakte ze van de eieren van een struisvogels een soort bidon zodat ze water bij hun hadden tijdens de jacht.

Damaracultuur

Bij Small bushmen paradise kan je zoals eerder gezegd veel leren over de Damara cultuur en de Damara “klik” taal. In Namibie hoort 8.5% van de bevolking bij de Damara cultuur. Dee bestaan dan weer onder 34 groepen en zijn allemaal nauw verwand aan de Himba en Herero volken. in Spitzkoppe leer je dat ze vier verschillende soorten klikken hebben. Hiermee geven ze een woord een compleet andere betekenis. Vergelijk het met sommige Vlaamse en Nederlandse woorden. Daarnaast verteld de gids ook hoe ze vroeger leefde en dat ze nu op een plaats leven ipv als nomaden.

Zonderondergang bij Spitzkoppe

Je kan de bijzondere zonsondergang alleen zien je als gaat kamperen bij Spitzkoppe of in de Spitskoppen lodge verblijft. In het park kan je het beste naar campingplaats 5 rijden om de zonsondergang te bekijken. Dit is ook dichtbij de Arch wat een fantastische plek is om de zonsondergang te zien. Bekijk maar eens naar de foto’s.

Tips voor jouw overnachting bij Spitzkoppe.

Spitzkoppe is een fantastische plek om een volledige dag en nacht te zijn. Zo ligt het perfect tussen Swakopmund en Windhoek in. Als je wilt overnachten, is het slim om ver van te voren je overnachting te boeken. Dit kan bij de comunity campsite in het park of bij de Spitskoppen lodge. De lodge is een prijzige lodge van 508 euro per nacht. Voor de camping betaal je 190 NAD ( € 12.50) per persoon. Let wel op met het kamperen dat je de auto met rooftoptenten goed positioneert zodat je ’s nacht niet te veel wind pakt. Bij de receptie kan je eventueel hout kopen en beperkt eten voor een barbecue. Een tip is om genoeg mee te nemen zodat je alles bij je hebt.

Reistip: Als je vanaf Windhoek viaSpitzkoppe naar Swakopmund of skeleton coast rijdt, heb je na 3 uur rijden een mooie tussenstop bij Cape Cross met de 200.000 zeehonden kolonie.

De dieren die je kan zijn bij Spitzkoppe

Bij Spitzkoppe kan je helaas geen dieren van de Big 5 zien. Wel kan je een tour boeken (als je op de camping zit) om zebra’s te zien. Als je in de lodge slaapt, zie je ze waarschijnlijk op de weg erna toe. Daarnaast zie je wel een aantal kleinere dieren. zo barst het er van de grondkrekels, vele verschillende vogels, de bergkonijnen, gazalle en hagedissen. Deze dieren zijn erg leuk als je van macro fotografie houdt, want je kan erg dichtbij ze komen.

Dierentip: Op vier uur rijden ligt Cape Cross. Hier kan je een zeehonden kolonie van ongeveer 200.000 stuks zien.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.